Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Oppfølging - smerter i kroppen

Spørsmål

Viser til spørsmål og svar 16 april 2020 Smerteproblemer i flere år. Takk for svar. Blod prøver er tatt for ca 3 mnd siden, nye skal taes til uka . Nevner noen som jeg har krysset av ved , når jeg hadde samtale med stoffskifte legen. S -Ferritin 383 (ref 15-200) S-CRP <5 ( ref <5 S-TSH 2.1 ( 0.5-3.6) S-Urat 364 (155 -350) Ultralyd av hånd- fysoterapaut mente at veskeansamling kom av mulig feil medisinert på stoffskifte. Ikke tegn til slitasje. Veske ansamling i kroppen generelt er bedre nå etter ny dose stoffskifte medisin og kost utenegg og meieriprodukter, spiser laktosefritt. Men smerte i kroppen er der fortsatt . Jeg har hatt ptsd i mange mange år , ja også pcos og lavt stoffskifte. Som sagt siste 1.5 år har smertene i kroppen blitt verre. Forandrer seg fra dag til dag og fra sted til sted . Gjør jeg f eks husarbeid en dag må jeg hvile dagen etterpå. Dette er overhode ikke likt meg . Har vært sykemeldt en periode nå pga smerter i korsrygg, isjias og slimpose betennelse. Behandling hos kiropraktor har hjulpet. Jeg har fortsatt mye smerter i kroppen Ellers. Jeg er ei stå på jente og jeg kjenner ikke meg selv igjen. Hvordan skal jeg takle jobb når jeg blir utkjørt etter å gjøre ting hjemme og da uten å ha vært på jobb . Jeg jobber 80 % i bhg . Kiropraktor mener at det er på høy tid at legen ..vikar lege må ta meg på alvor. Han tipser meg og om å søke på opphold på et rehabilitering senter / opptrening . Jeg trener til vanlig og nå pga Corona er stedet stengt. Jeg merker at jeg er betydelig verre pga dette og . Jeg går tur og er ellers aktiv, er ikke ei som ligger på sofaen men ofte så har jeg ikke noe valg og klarer ikke å gjøre stort. Jeg kjenner ikke meg selv igjen... skal til fysioterapeut igjen i neste uke, vil ha tips og råd til hjelp. Jeg skal og til vikar legen igjen neste uke ...kjenner at det byr meg helt i mot . Har ikke noe valg..Som sagt ingen andre ledige leger her. Tips og råd til hjelp for å bli henvist til raumatolog ?

Kvinne 45
Svar

Hei igjen, 

Og takk for nytt spørsmål. Du forteller altså at en del har blitt bedre med riktigere stoffskiftemedisin, og omlegging av kosten. Nå lider du dessverre under restriksjoner pga Corona-situasjonen. Det er mange kronikere som gjør det dessverre. Vi håper gjenåpningen som kommer nå kan hjelpe mange, men det vil nok ta tid for mange å komme i gang igjen med vanlig trening, fysioterapi osv. 


Jeg hører også at du opplever å ha blitt mye verre siste par år, og at du ikke kjenner deg selv helt igjen. Det er utmattende å gå med smerter over lang tid. Jeg er helt enig med fysioterapeuten din i at det høres ut som rehabilitering kan være lurt å forsøke. Dette kan søkes av fastlegen din. De ulike helseforetakene har forskjellige rehabiliteringsinstitusjoner de søker til, dette har ditt eget helseforetak oversikt over. Du må nok ha en diagnose for å bli prioritert i disse køene - det være seg artrose/slitasje, fibromyalgi eller revmatisk inflammatorisk sykdom.


Jeg har et forslag til deg: møt godt forberedt til neste time hos fastlege/legevikar. Tenk gjennom tidsbruk - du skal klare å få stilt de viktigste spørsmål og problemstillinger ila 15 min. Oppsummer raskt at du har vært plaget med smerter i mange år, med betydelig forverring siste 1,5 år. Forverring nå pga manglende oppfølging med trening og fysioterapi. Hvilken diagnose tenker legen dette dreier seg om - er det noen grunn til å mistenke revmatisk inflammatorisk sykdom? SKyldes dette fibromyalgi, eller slitasje, eller kanskje en kombinasjon? Bør du vurderes av revmatolog, ortoped eller andre spesialister? Og viktigst: du og fysioterapeuten din mener rehabilitering kan være noe for deg. Kan fastlege hjelpe til med å søke til dette? Dette for å kunne komme deg tilbake til arbeidslivet, ha bedre livskvalitet. Du trenger den søknaden nå, for det er selvfølgelig ventetid rundt omkring.


Ellers håper jeg virkelig hverdagen din kan bli litt bedre igjen nå, og at du får hjelp til dette.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-