Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nummenhet og hodepine

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 23 år, som dette året har slitt veldig mye med flere ting. Jeg har allerede diagnosene Fibromyalgi og PTSD. Men siden slutten av januar i år har jeg slitt mye med vondt i hodet, nummenhet i lillefinger og ringfinger på begge hendene, nummenhet i tærne på venstre fot, nummenhet i leppa på venstre side og har nå begynt å få nummenheten i tunga tillegg. Nummenheten er konstant. Jeg har vært en del hos fastlegen med dette og siden jeg har vært veldig redd for at det er noe galt med hodet mitt, så sendte fastlegen meg på MR av både hode, nakke og skuldre. Der så alt normalt ut. Jeg har også vært hos nevrolog, der fant de heller ikke ut noe galt. Men jeg er fremdeles redd for hva som er galt med meg, jeg blir mer og mer redd for hver dag som går. Jeg sliter som sagt med både fibromyalgi samtidig som jeg sliter en del med angst og depresjoner. Men jeg kan heller ikke slå meg til ro med at det bare skulle være angsten som gjør dette. Jeg håper på at du kan svare

Kvinne 23
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du er altså en ung jente som fra før har lidelsene PTSD og fibromyalgi. Over tid har du nå vært plaget med nummenhet ulike steder, samt hodepine. MR av hodet er normal, og nevrolog har heller ikke funnet noe galt. Du har kroniske smerter fra før, og strever og med psyken, og dette hjelper selvfølgelig ikke på. 


Det er ikke noe i det du skriver som gir meg noen mistanke om at du har en revmatisk sykdom (utover fibromyalgi som vi alt vet du har). Viktig for deg å vite er at en følelse av nummenhet er et ikke uvanlig symptom ved fibromyalgi. Ved nyoppstått nummenhet er det naturlig å utelukke nevrologisk sykdom, noe som alt er gjort. Nummenhet i flere områder, som du beskriver, er ikke noe vanlig symptom ved revmatisk sykdom. 


Jeg tenker at det er nyttig for deg å kartlegge litt nærmere nøyaktig hva du er redd for og engster deg for, og presentere dette veldig klart og tydelig til din fastlege. Du har skrevet et kort, konkret og informativt innlegg til meg, så dette får du godt til! Kom med konkrete problemstillinger: er fastlegen din trygg på at symptomene dine ikke skyldes alvorlig underliggende somatisk (kroppslig) sykdom? Mener fastlegen din at dette er psykiske fenomener? Er fastlegen helt trygg på at ytterligere utredning ikke er indisert, og hvorfor det? Kan det være fibromyalgien som gir symptombildet?


En ting som er viktig for fibromyalgipasienter å være klar over er at sykdommen svinger, og symptomer endrer seg over tid. Det er ikke slik at smertene og symptomene du hadde da du fikk diagnosen, er konstante 5 år senere. Smertene vil bli verre i perioder, og bedre i andre (men man lærer heldigvis med tiden å finne bedre håndteringsmekanismer og unngå triggere). Nye symptomer vil oppstå - uten at det nødvendigvis er tegn på annen somatisk sykdom. Dette er veldig utfordrende, spesielt for de pasientene som også sliter med angst, da spesielt helseangst. Det kommer jo stadig nye symptomer! Men kunnskap om dette er en god hjelp. Pust med magen og tenk: er dette symptom på fibroen? Eller må jeg snakke med min fastlege om dette kan skyldes noe annet?


Håper dette var til noe nytte, og lykke til!