image: Medikamenter mot leddgikt og alkohol

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Medikamenter mot leddgikt og alkohol

Spørsmål

God dag ! Jeg er en mann på 66 år. Jeg fikk i mars 2020 diagnosen revmatoid artritt og fikk behandling med prednison 1 tablett 5 mg og salazopyin 4 tabletter a 500 mg. Hadde/har betennelse i fingerledd i venstre hånd spesielt, og i mindre grad i fingerledd i høyre hånd og høyre ankel. Behandlingen hadde lenge god/stabil virkning og holdt betennelsen i sjakk.

For noen uker siden ble smertene verre, og jeg fikk time hos revmatolog. Konklusjon: Endring av medisin, fortsette med prednison som før, helst redusere denne dersom positiv virkning av ny medisin Arava 20 mg – 1 tablett hver dag.

Jeg skal i 8 uker ta blodprøver hver 14 dag, for å sjekke eventuelle bivirkninger av Arava. Jeg er blitt forespeilet at positiv effekt av Arava på artritten kan ta 4-6 uker. Har fått god informasjon fra lege om bivirkninger av Arava.

Men jeg er litt usikker på Arava og alkohol. Legen sa lite om dette annet enn å være forsiktig. Siden jeg fikk sykdommen i mars 2020 har kona og jeg som før flere ganger i uken drukket et glass øl eller vin til middag og noen øl i helga.

Et par ganger i måneden har jeg kostet på meg enn flaske whisky. I pakningsvedlegget til Arava står det at bruk av alkohol anbefales ikke. En raskt nettsøk avslører masse ulike synspunkter. Noen sier noen få enheter i uka er ok og kan til og med virke positivt på sykdommen. Andre mener alkohol bør unngås. Legeforeningen sier om Arava: «unngå jevnlig bruk av alkohol på grunn av mulig reaksjon av leveren».

Er usikker på hva som er rett og galt. Å redusere bruk av alkohol er uproblematisk. Å kutte ut helt og slutte i whiskyklubben, ikke kose seg med et glass med kona hjemme eller på ferie, eller se toppkamper i fotball med gutta uten ei øl eller to vil være en trist framtid.

Spørsmål til deg?
1) Hva skal jeg gjøre med alkoholbruk etter starten med Arava 20 mg.?
2) Er det noe jeg bør gjøre med kostholdet i forhold til denne medisinen? Noe jeg må redusere inntak av, eller motsatt sikre at jeg ikke får mangel på.

Mann 66
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Som er ganske vanlig i vår praksis - men som du også vil finne nesten like mange svar på som antall helsepersonell du spør.

Arava er et leddgiktmiddel som har vært brukt i Norge i mange år, men kanskje noe mindre de siste årene. Problemstillingen er ganske lik som ved andre leddgiktsmidler, spesielt methotrexate. Begge disse midlene har velkjente effekter på leveren og kan påvirke leverfunksjonen. Arava er et litt vanskeligere medikament å håndtere, da det har en enormt lang halveringstid - det vil si at det tar lang tid før det er ute av kroppen og sånn sett vil en leverpåvirkning av medikamentet kunne være mer langvarig.

Produsenten av Arava sier som du har fått med deg at man ikke skal kombinere medikamentet med alkohol. De fleste kildene sier heller "forsiktighet", inkludert pasientinformasjon om medikamentet fra den norske legeforening og norsk revmatologisk forening ( Arava tbl. (legeforeningen.no) ). Jeg pleier å forholde meg til sistnevnte, men det er jo ingen som helt definerer nøyaktig hva som "forsiktighet" med alkohol er. Den britiske revmatologiske foreningen er de eneste som er relativt konkrete med dette, og anbefaler at man maksimalt inntar mellom 4 til 8 enheter alkohol ukentlig mens man bruker medikamentet.

Det høres derfor ut for meg som du bør redusere alkoholinntaket ditt noe. Det er også av stor viktighet at du diskuterer dette med din behandlende lege - en av årsakene til at man er så lite konkret i anbefalingene er at det er store individuelle forskjeller og mange hensyn å ta. Pasientens vekt, alder, øvrige livsstil og andre grunner til mulig leverpåvirkning. Dersom du får en leverpåvirkning av medikamentet er det selvfølgelig ekstra viktig at du er forsiktig med alkohol. Du kan og diskutere med din lege om dere skal følge leververdiene litt nøyere, kanskje litt hyppigere og med noen flere prøver. Og dere må selvfølgelig ha en åpen diskusjon om hvorvidt dette er riktig medikament for deg - i så tilfelle hvilke tiltak du må/bør/kan gjøre for å kunne ta det.

Når det gjelder kosthold er det ikke noen spesielle hensyn å ta med Arava. Men medikamentet kan gi blodtrykksstigning, så er man overvektig kan det være en ekstra motivasjon for å gå ned noen kilo for å forebygge dette. Dette i tillegg til at overvekt også kan påvirke leverfunksjonen, og gi såkalt fettlever. Jeg anbefaler et tilnærmet middelhavskosthold, med mest mulig hjemmelaget ikke-ultraprosessert mat med mye grønnsaker, frukt, fisk, kylling, noe rent rødt kjøtt, noe meieriprodukter (youghurt, ost), rikelig med gode fettkilder som olivenolje, nøtter og mandler, belgfrukter og en del fullkornsprodukter. I tillegg vil trening kunne forebygge både blodtrykksstigning og vektøkning, og ikke minst er trening meget viktig for revmatikere - både for sykdomsaktivitet og velvære.

Håper dette var nyttig og lykke til!