Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Medikamenter mot Bechterew ved blodfortynnende behandling

Spørsmål

Har Bechterew-sykdommen. Har i mange år brukt Orudis som betennelsesdempende medisin. Må nå gå på blodfortynnende medisin og kan derfor ikke bruke Orudis. Hva kan jeg som kan kombinere blodfortynnende og betennelsesdempende ?. Fastlegen gir meg resept på Parader, noe jeg synes ikke hjelper. Håper du kan hjelpe. På forhånd takk.

Mann 69
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har altså i mange år brukt Orudis, som er et NSAID, mot din Bechterew sykdom. Nå har du måttet begynne på blodfortynnende medikamenter og kan ikke lenger ta denne medisinen. Paracet har ikke tilstrekkelig effekt. 


Dette er en meget vanlig problemstilling hos pasienter som har hatt Bechterew i mange år. Noen må begynne med blodtynnende som ikke kan kombineres med NSAIDs, noen får sykdommer som ikke er forenlig med denne medikasjonen, og før eller siden vil også alder i seg selv gjøre at man ikke bør ta denne typen medisiner. Dette blir en stor overgang for mange, og paracetamol har som du selv sier ofte ikke tilstrekkelig effekt. 


Det er mange medikamenter mot Bechterew som kan kombineres med blodfortynnede medikamenter. Dette er mer direkte rettet betennelsesdempende medikamenter, såkalt biologisk behandling. Dette er medisiner som igangsettes og følges opp av spesialisthelsetjenesten.


Problemstillingen er da i første omgang å forsøke å kartlegge om man tror pasienten vil kunne ha effekt av disse medikamentene. De fleste som har hatt Bechterew i mange år, har ikke lenger så mye aktiv betennelse - men mer tilkommet skader og stivhet pga dette. Disse pasientene vil ikke ha nytte av betennelsesdempende medisiner, da det rett og slett ikke er noe særlig betennelse å dempe. For denne gruppen vil det først og fremst være trening og fysikalsk behandling som er beste behandling, eventuelt kombinert med smertestillende. 


Det er likevel noen, også godt oppe i årene, som kan ha stor nytte av biologisk behandling. Den eneste måten å finne ut om du er en av disse på, er ved en grundig undersøkelse av revmatolog. Fastlegen kan ikke starte deg på disse medisinene, så du må med andre ord få en henvisning videre. I mellomtiden bør du fokusere på å komme i gang med fysikalsk behandling og daglig aktivitet, om dette ikke allerede er noe du driver aktivt med.


Håper dette var til nytte og lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-