Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lyder og støy fra leddene

Spørsmål

Hei Siri. Det siste året har jeg hatt en del problemer med mye støy fra leddene mine. Det begynte med klikke-/poppe-/knaselyder i knærne og etter hvert håndledd og tær. Nå har det eskalert til albuer, skuldre, nakke og kjeve også. Kjeven er spesielt irriterende fordi jeg etter noen minutter med inaktivitet nærmest må "brekke" den opp igjen og det høres ikke helt greit ut. Jeg kan knapt bevege meg uten at det er mye lyd, og det har gjort meg engstelig med tanke på treningsbelastning og om gjentatt knasing kan gjøre skade. Jeg har ikke noe særlig smerte (og ingen hevelse) relatert til dette utover et sporadisk ømt fingerledd om morgenen og litt vond nakke; det er lydene som i all hovedsak er problemet. Det skaper litt angst om at jeg har udiagnostisert revmatisk sykdom av noe slag. Jeg tok blodprøver hos fastlegen i fjor høst, men det var ikke noe spesielt utslag utover en positiv anti-RNP som visstnok ikke er konklusiv. Legen foreslo da at vi skulle se det an, og jeg har ikke tatt det opp igjen siden da, selv om det nå har blitt en del mer plagsomt. Bør jeg få sjekket dette nærmere hos spesialist? Om det bare er noe en må leve med, er det eventuelt noe jeg kan gjøre for å redusere lydene? Jeg har en nokså inaktiv livsstil, så kan trening hjelpe? Hva med kosthold? Kan vitamin-/mineralmangel være en årsak?

Mann 29
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Dette har jeg heldigvis et kort og greit svar på:

Lyder og ulyder uten ledsagende smerter fra leddene er ufarlig, betyr ingenting og er noe du ikke skal bry deg om!


Du skal ihvertfall ikke være engstelig for aktivitet - fysisk aktivitet og trening er uhyre viktig og det beste du kan gjøre for å ta vare på leddene dine og forebygge leddsmerter og øvrige leddplager. Og ja, jeg tror også det kan hjelpe på de irriterende lydene. Det er i alle fall viktig at du ikke lar være å bruke kroppen pga lydene.


Noen pasienter med artrose (slitasjegikt) beskriver at de får økende lyder fra leddene med årene. Du er for det første for ung til at du har artrose i mange ledd. For det andre er artrose som rynker: alle får det, noen plages og andre ikke. "Behandlingen" er uansett enkel til å begynne med: trening. 


Det er ikke holdepunkter for at vitaminmangel e.l gir ulyder fra ledd, men D-vitaminmangel kan hos noen gi ledd- og muskelsmerter. Du bør spise variert, de fleste som bor i Norge trenger D-vitamintilskudd i vinterhalvåret (i form av tran eller annet tilskudd). Det er enkelt å måle denne prøven hos fastlegen. Ellers er det viktig å unngå overvekt for å ta vare på leddene sine. Og igjen: ha en aktiv livsstil, og trene regelmessig.


Men igjen, aller viktigst: lyder fra ledd uten smerter er helt ufarlig - og det ABSOLUTT ikke noe tegn på at du skal være inaktiv og unngå å bruke leddene og kroppen. Heller tvert  i mot - kroppen vår er til for å brukes og for å bevege seg langt mer enn de fleste av oss gjør i dagens moderne samfunn.


Håper dette var til nytte!

Mvh Siri