Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leddsmerter og tørrhet - Sjøgren eller annen revmatisk lidelse?

Spørsmål

Jeg har i flere år lurt på om jeg kan ha en revmatisk lidelse. Min mor og morfar var plaget med revmatisme. Jeg har fra jeg var ung (puberteten?), i perioder vært plaget med smerter i anklene. Dette er ofte aller verst, tidlig på dagen. De seinere år, har jeg også hatt perioder med vonde håndledd. Da jeg var 15 år, vokste knoken på venstre håndledd ut over natten, da jeg var på kano-tur. Den har vært stor og skjev, siden. Nå vokser også knoken på høyre håndledd.Knoker på fingre og føtter har vokst i flere år. Har også opplevd at en finger eller tå blir vond,varm og hoven. Dette skjer ikke ofte, og varer kun et par dager. De siste par årene har jeg i perioder vært plaget av sterke smerter i øynene, når jeg våkner. Dette går vanligvis raskt over, men for noen uker siden, skjedde det med venstre øye, og gav seg ikke. Har brukt linser siden jeg var 17, og vært litt plaget med tørre øyne. Gikk til optiker, som avdekket feil med tåreproduksjonen, og derfor mange, tydelige blodårer bak øyelokket. Ellers var øyet "friskt". Var også ekstremt tørr i munnen, og lurte derfor på Sjøgrens syndrom, men etter ca en mnd, har begge deler kommet seg. Kan det likevel være Sjøgrens? Jeg er ikke flink til å trene, men er aktiv (går mye), slank og røyker ikke. Har alltid drukket svært mye vann, pga sterk tørste. Kan dette være revmatisk, og hvordan kan det isåfall avdekkes? Må jeg ha aktivt "utbrudd" for at det evt kan vise på prøver? Har ikke nevnt noe av dette for fastlegen, da jeg har tenkt at det ikke var noe å gjøre med det, likevel. Har til vanlig heller ikke smerter i fingre og tær, kun i ankler og håndledd, og da er det kanskje ikke revmatisme?

Kvinne 42
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har altså hatt leddsmerter i noen år, og har fått en deformitet ved et håndledd. Tidvis hovner fingeren din opp, noe som går fort over. Du har hatt smerter i øynene og en optiker sier du har redusert tåreproduksjon. Du bruker imidlertid linser (eller måtte du kanskje slutte?). En måneds tid var du og tørr i munnen.


Sjøgren er en autoimmun lidelse som karakteriseres av tørre slimhinner og redusert spyttproduksjon. Mange har leddsmerter, og noen også artritter (leddhevelser). Diagnosen stilles på bakgrunn av såkalte antistoffer som påvises i blodprøve, klinisk undersøkelse og påvist redusert spytt- og tåreproduksjon. Av og til tar man spyttbiopsi. Sjøgrenpasienter klarer ikke bruke linser pga tørrheten. Tilstanden er og kronisk, og vil nok ikke svinge slik som du beskriver.


Jeg har altså ikke noen stor mistanke om Sjøgren, men leddsmerter over mange år og spesielt leddhevelser skal jo undersøkes av lege. En påvist redusert tåreproduksjon er også grunn til å ta opp med legen din. Det synes indisert å ta blodprøver, undersøke leddene dine osv og altså vurdere om du kan ha noen revmatisk lidelse. At du ikke har smerter i tær og fingre trenger ikke bety at du ikke har noen revmatisk lidelse. Du trenger heller ikke ha "utbrudd" akkurat der og da for å påvise antistoffer i blodprøver som KAN være markører for revmatisk sykdom. Med andre ord: du burde ta opp dette med fastlegen din.


Håper dette var til nytte, og lykke til!