Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leddsmerter og hevelser

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 34 år som har vært plaget med ledd i over 8 år. Jeg har vært mye hos lege grunnet dette, men har aldri fått stadfestet noen revmatisk lidelse. De har tidligere kalt det for uspesifisert polyartritt og ble behandlet med methotrexate. Ved mitt siste besøk på revmatismesykehuset (poliklinikk) hadde jeg absolutt ingen hevelser (sommertid) og dermed ga revmatologen meg beskjed om at jeg ikke hadde noen revmatisk lidelse.Denne revmatologen avfeide mine forklaringer om tidligere smerter ved å si hun ikke kunne forklare smertene. I tillegg ga hun meg beskjed om å skifte livsstil. Dette har jeg gjort. Økt fysisk altivitet, kuttet sukker i kost, tilført mye fiber imat, har gått ned 15 kg siden jul.Ingen forandring i plagene overhodet! Jeg har fordelen av å kunne sjekke SR og CRP jevnlig, har aldri hatt utslag på disse selv når hovenhet og smerter er som værst. Nå har jeg gått i 3 mnd med uavbrutt smerter og morgenstivhet. Morgenstivhet varer som regel i en til to timer. Smertene er ikke alltid symmetrisk men opptrer stort sett i flere ledd samtidig jeg har hittil ikke hatt utslag på revmafaktor. Jeg har smerter i alle ledd i kroppen, men det er oftest fingre, håndledd som er angrepet. Nå har det dukket opp små kuler på nesten alle ledd (se bilder) og jeg eveldig redd for at det er starten på uoprettrlige skader i leddene mine pga ubehandlede betennelser. Jeg er alenemor til to, student og har nettopp fått jobb som medisinsk sekretær.Jeg elsker å jobbe og nekter å la dette hindre meg i å ha en normal hverdag tross smerter. Har blitt sjekket for bechterews også. Har genet som forbindes med, rønken viste ingenting.Kan ikke med sikkerhet si at methotrexate ga noen virkning da jeg fikk dette på sommertid og da er jeg i fin form.avsluttet medisinen når jeg ble gravid kort tid etter start. ingen plager under graviditeten. Hevelser i hender og føtter er reelle. Ikke som ver fibromyalgi.Håper du kan hjelpe å peke meg i rett retning for hva dette kan være. Takk

Kvinne 34
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså hatt smerter i ledd, med morgenstivhet og fluktuerende leddhevelser i mange år. Du har vært utredet en rekke ganger mtp dette, og har også fått behandling med immundempende medisiner i en periode med usikker effekt. Det at du har fått en polyartrittdiagnose tyder på at en lege på noe tidspunkt har ment at det har vært funnet artritter.

Artritter skiller vi fra artralgier på denne måten: artralgier betyr rett og slett leddsmerter. Ved artritter er det ofte leddsmerter, men også objektive funn av lege - med hovne ledd og gjerne funn på ultralyd. Ofte er det funn i blodprøver, noen ganger på røntgen og av og til brukes MR for å diagnostisere artritter. 

Artralgier er ikke farlige, i den forstand at det ikke fører til skade på leddene. Ubehandlede artritter kan føre til leddskade - i tillegg er det ikke bra å gå med betennelse i kroppen. Vi vet du ikke har særlig betennelse i kroppen, ettersom du har normale inflammasjonsparametre også når du har det som verst. Du har kanskje hatt artritter, men det ble ikke funnet nå sist (når du var i en god periode). Du forteller og at det er tatt røntgenbilder, så vi vet at dette ikke har gitt deg noen form for leddskade. 

Du beskriver leddhevelser, det er ikke så godt å se på bildene du legger ved. Hevelser kan være vanskelig å bedømme - man kan bli generelt hoven i spesielt fingre, hender og føtter, uten at hevelsen sitter i leddene. Vanlig praksis der jeg jobber er å gi pasienter som er uavklarte raske akuttimer ved tilkommet leddhevelse. Altså at man ikke setter opp avtalte kontroller, men pasienten kan selv ringe og informere om hovne ledd, så får vi vurdert om disse hovne leddene er forårsaket av artritter ila et par dager. Du kan jo forsøke dette via fastlege i første omgang? 

Det er veldig fint at du har klart å legge om livsstilen, helt uavhengig av hva smertene er forsårsaket av vil dette forebygge økende plager. 

Det er ikke mulig for meg å si om du har en revmatisk sykdom eller ikke, og heller ikke om det er gjort tilstrekkelig eller utilstrekkelig utredning. Jeg foreslår at du tar opp dine tanker rundt dette med din fastlege, og får frem at du bekymrer deg for leddskade, og hvorfor du evt IKKE trenger å bekymre deg for det på bakgrunn av utredningen som er gjort. 

Håper dette var til noe nytte, og god bedring.