Leddsmerter og hevelser hos pasient med Crohns

Spørsmål

Nå lørdag fikk jeg plutselige sterke smerter i skulderen (uten noe aktivitet eller utløsende årsak), så sterke at jeg ikke klarte å bevege den. Smertene var der ikke om jeg holdt skulderen helt i ro, eller om jeg ikke brukte muskelen for å flytte den (legen på legevakten løftet hånden min for meg uten at jeg fikk smerter). Altså kun smerter om jeg bruker musklene. Om man trykket på skulderen var det noen punkter som var litt såre. I tillegg hadde jeg en svært synlig hevelse på de to leddene ved peke og ringefinger. Fingrene kunne jeg bevege men de var litt såre, og det var ømt om man tok på området. På legevakten tok de CRP som var bare litt forhøyet, ellers var prøvene fine. Jeg hadde også feber på 38. Etter to dager kunne jeg bevege skulderen helt fint igjen, men med smerter i varierende grad. I tillegg har jeg nå lignende smerter bare svakere i begge tomler, høyre håndledd og venstre skulder. Underarmen er også noe sår, og virker bittelitt hoven. Jeg har også fått lett feber og noe smerter i kroppen lignende influensasmerter og noe sår hals. De siste to-tre månedene har jeg vært plaget med lignende smerter i ankelen, skulderen, tomlene og undearmen, disse smertene kommer brått og blir alt fra 2-3 dager til 2 uker før de forsvinner igjen, men uten feber. Smertene lindres ikke av paracet eller paragin forte. Jeg har også hatt et mildt utslett på kroppen som kommer og forsvinner i løpet av timer som gir lett kløe i huden. Jeg har nylig tatt revmatiske prøver som alle var fine (av annen årsak, nakkesmerter). Jeg tenker selv at dette nok er starten på en kronisk autoimmun sykdom. Kan du gi meg eksempler på hva dette kan være? Jeg vil gjerne høre det både om du mistenker farlige, kroniske og/eller mer uskyldige tilstander, slik at jeg er mest mulig forberedt til timen med revmatolog, da jeg har en del andre tilstander jeg må ta hensyn til når det gjelder bla medisinering. Tenker du dette kan være revamtiod artritt? Lupus? Palindromisk artritt? Noe Crohnsrelatert?

Kvinne 31

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørmål. Du har altså Crohns sykdom som er velbehandlet på Pentasa. Nå har du væt plaget med leddsmerter som kommer og går av noen dagers varighet, og fra lørdag akutte smerter i en skulder og hevelser i to fingerledd sammen med feber og sykdomsfølelse. Du lurer på hva dette kan være og tenker selv at det er starten på en kronisk autoimmun sykdom. Antistoffer spesifikke for leddgikt og bindevevssykdommer er negative.

Ta forbehold i at jeg ikke er sikker i noe som helst uten å ha undersøkt deg. Men det er sannsynlig at dette kan være relatert til Crohns. Pasienter med inflammatorisk tarmsykdom kan få ulike leddmanifestasjoner - leddsmerter, artritter (leddbetennelser - som vi da vil kalle Crohns relatert artritt) men dere er også sårbare for det vi kaller reaktiv artritt. Reaktiv artritt er utløst av ulike infeksjoner - være seg bakterier eller virus. Denne tilstanden er forbigående, men må av og til behandles med immundempende medisiner i en periode. Noen ganger blir den kronisk, og er da utløst av en infeksjon, men utvikler seg til en, kronisk artrittsykdom (som feks Crohnsrelatert artritt9. 

Det er naturlig å tenke i den gaten når det gjelder i alle fall det siste aktuelle problemet: at du har fått utløst leddbetennelser av en form for infeksjon. De øvrige leddplagene er litt vanskeligere å tolke - det kan være en artrittilstand med såkalt palindromt preg som du nevner - at de altså kommer og forsvinner raskt, men det kan jo også representere leddsmerter uten artritt (du nevner ikke om det har vært hevelse, som er tegnet på artritt). 

Nakke- og ryggsmerter kan og i noen tilfeller være relatert til Crohns, men er jo naturligvis også vanlig i ellers frisk befolkning. En revmatolog må undersøke deg for å si noe mer om dette. 

I det du skriver er det ingen grunn til å mistenke bindevevssykdom som lupus eller lignende. Det er heller ikke sannsynlig at du har en "klassisk" leddgikt (revmatoid artritt) - hvis man påviser leddbetennelser vil man antageligvis kalle dette reaktiv artritt eller Crohnsrelatert artritt. 

Det kan bli aktuelt med ytterligere immundempende behandling hos deg hvis det påvises artritter, da pentasa ikke er noe godt middel for å behandle leddbetennelser. Man vil da selvfølgelig ta hensyn til øvrig sykdom og spesielt da tarmsykdommen din gir noen begrensninger i hva du kan behandles med. Prognosen ved tilstanden er generelt god med dagens moderne behandlingsalternativer. 

Håper dette var til nytte og god bedring!


Har du spørsmål om REVMATOLOGI?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Siri Opsahl Hetlevik REVMATOLOGI
Pris fra 259,-