Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leddsmerter og anti-CCP

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 46 som i de seneste måneder har hatt leddsmerter. Først føltes det ut som planetar fascitt da det var i bena, og så føltes det som frozen shoulder da det var i skuldrene og overarm. Jeg har også hatt verk i noen fingre. Sist var den også hoven. Men alle disse plagene kommer og går. Når det står på gjør det veldig vondt (frozen shoulder), men ikke veldig vondt når det er i fingrene, og jeg har de i ro. Bare når jeg beveger på betente fingeren. Alle disse plagene kommer og går som sagt. Og det er stort sett på 1 side eller ett sted av gangen, når de forsvinner så er alt som før. Jeg var hos FL og tok revmatologiske tester, jeg testet 10 på revmatoid faktor, og hadde anti ccp på 57. CRP var på 8, jeg er overvektig og har hatt høyere CRP før, leddsmertene. I tillegg hadde jeg positiv bechterehevs test. Fra før har jeg psoriasis, lavt stoffskifte, høyt blodtrykk, reflux, og schizofreni. Jeg har hørt at schizofrene aldri får leddgikt, men det kan jo være jeg er feildiagnostisert. Jeg er henvist til revmatolog. Jeg er engstelig på om jeg må begynne på noen immundempende midler nå i covid 19 pandemien. Er det en risiko faktor? Jeg røyker ikke, men jeg snuser. Når man har forhøyet anti ccp, er det da altid leddgikt? Eller kan det være noe annet? Som feks psoriasis artritt? Takk for svar.

Mann 46
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har altså hatt leddsmerter i noen måneder. Smertene fremstår nokså fluktuerende, men du har forbigående også registrert hovne ledd. Fra før har du psoriasis, og en del andre helseplager inkludert schizofreni.


1) Pasienter med schizofreni kan få leddgikt på lik linje med alle andre. Hvis du har hørt noe annet er dette en myte.

2) Anti-CCP i høye titre betyr at man med ganske stor sannsynlighet vil utvikle leddgikt, men ikke alle vil gjøre det. Din anti-CCP verdi er lavt til moderat forhøyet, og er således med uspesifikk. Blodprøven kontrolleres etter en viss tid for å få et mer klart bilde av hvor forhøyet den reelt er. I hovedsak skal pasienter med leddsmerter og forhøyet anti-CCP vurderes av revmatolog. 

3) Røyking øker risikoen for leddgikt, og i betydelig grad for de som har positiv anti-CCP. Så hva du enn gjør, ikke begynn med det! Snus har antageligvis ikke denne effekten.

4) For å få en leddigktdiagnose, enten revmatiod artritt (leddgikt), psoriasisartitt eller andre slike diagnoser, er betennelse i ledd man må påvise. Man stiller ikke slike diagnoser basert på leddsmerter alene. Å differensiere mellom disse er en spesialistoppgave. 

5) Det er ikke vist økt risiko for alvorlig Covid19-forløp ved immunsuppresjon i "vanlige" mengder, og man anser ikke leddgiktspasienter som høyrisikopasienter i seg selv. Det er behandlende revmatologs ansvar å vurdere risikoprofil og aktuell behandling sett i henhold til dette. 


Med andre ord: det er god grunn til å utrede deg hos revmatolog, men det er ingen grunn til panikk. Dette trenger ikke være leddigkt, men hvis det skulle være det, så håndterer man det. God bedring!