Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leddsmerter i mange år

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 40 år med normal helse. Ikke overvektig. Slank, lett benbygning. Noe aktiv med styrketrening, men ikke så mye mer. Stillesittende jobb. Jeg plages av konstante og/eller tilbakevendende smerter i de fleste "store" ledd og muskler. Med dette mener jeg det ene kneet, begge skuldre, begge albuer, hofte/nedre rygg/bekken på begge sider. I det siste også langs korsryggen. Jeg har selv vanskelig for å identifisere om smerten kommer fra selve leddet eller musklaturen rundt. Smerten kan vandre litt fra sted til sted. Når det gjelder ryggen/hofte/bekken har jeg tatt MR uten at noe syntes galt. Jeg har tatt revma test uten utslag.Min selv-diagnostisering har vært stress, tidvis depresjon/nedstemthet osv., men får ikke dette til å stemme når det er så stabilt over tid. Jeg har fått diagnose fra fagpersoner på runners knee, golf albue osv. Min frustrasjon er at det stadig dukker opp flere steder og forsvinner ikke med behandling/øvelser. Jeg har hatt smerter i leddene de siste 20 årene, men sterkt tiltagende de siste 10. Har du noen tanker om min situasjon?

Mann 40
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har altså hatt smerter i flere store ledd i mange år - inkludert rygg, bekken, skuldre, albuer og et kne. I forløpet har du fått diagnostisert ulike tilstander, som "runners knee" etc, blodprøver mtp revmatisk sykdom har vært negative og MR av rygg og bekken normal. Selv har du tenkt at plagene kan skyldes stress og depresjoner, men får heller ikke det helt til å stemme. 

Smerter i kroppen, ledd, muskulatur og ellers, er veldig vanlig, og ofte finner man ikke en entydig forklaring på problemene. Man skal likevel søke å finne en diagnose - selv om denne diagnosen ikke nødvendigvis egentlig representerer en forklaringsmodell på plagene. Nå har du hatt smerter i mange år, og sikkert vært til ulike vuderinger og behandlinger, og kanskje det er på tide å aktivt søke en slags helhetlig og oppsummerende vurdering.

Det kan jo absolutt være reelle diagnoser du har hatt (golf albue osv) - det virker som noen personer er mer utsatt for å få senebetennelser og belastningslidelser enn andre, uten at dette skyldes spesiell sykdom.

Likevel: ta en prat med fastlegen din og be han/henne se hele bildet i sammenheng. Diskuter om det er indisert med utredning hos spesialist - revmatolog, fysikalsk medisiner eller ortoped f.eks. Eller om det finnes et spesielt problemområde som kanskje skal utredes nærmere med MR eller ultralyd (eks av kneet ditt). Kan dette skyldes revmatisk sykdom? Fibromyalgi? Du kan gjerne ta opp dine egne tanker om det kan/kan ikke skyldes stress osv. 

Ellers forteller du om en stillesittende jobb - og det er i mange tilfeller en stor ulempe for personer med ulik smerteproblematikk. Det høres ut som du er flink til å kompensere for det med aktivitet på fritiden, men det kan være mye å vinne på å bryte opp stillesittingen så mye som mulig. Men hyppige pauser, strekkeøvelser, osv. Kanskje kan det være nyttig å ha en samtale med fysioterapeut vedrørende dette.

Håper dette var til nytte, og lykke til!