Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leddsmerter - kan det være psoriasisartritt?

Spørsmål

Hei! Har i de siste årene fått plager i noen ledd, spenninger i muskulatur har jeg alltid hatt. Fikk betennelse i kne for 2 år siden. Fikk tre ulike kurer før det ble bedre, sist med Brexidol. For 10 mnd siden ble jeg skulderoperert, etter langvarige plager. Fjernet to forkalkninger og laget større plass i leddet. Etter dette utviklet jeg frozen shoulder, og er fortsatt ikke bra. I tillegg har jeg begynt å få smerter i flere ledd. Verst er det i iliosacralleddene. Noen dager har jeg mye smerter ved gange, og det blir verre når jeg har vært i ro. Når jeg reiser meg, må jeg gå med små, korte skritt til jeg kommer litt i gang. Stivner under føttene, og spesielt hælene er ømme. Dip-leddene på pekefingrene og lillefingeren er stive og vonde, verst på natt. Sover greit første halvdel av natten, men sånn i 05-tiden våkner jeg fordi kroppen er stiv og vond. Særlig nederste del av rygg, hofte og bekken. Må bruke tid for å rette meg opp når jeg reiser meg, og ta dette gradvis. Tar alltid en varm dusj på morgenen, da jeg opplever at dette hjelper litt. Må ofte sitte for å ta på meg benklær, fordi det er for smertefullt å stå på en fot. Det bedrer seg litt utover dagen, men smertene i bekkenet kan ofte sitte i. Det blir verre igjen når jeg har sittet litt i ro. Jeg har ikke hatt tegn på psoriasis, annet enn at jeg fikk noe kraftig hudutslett på håndbaken i april. Ikke hatt det siden. Jeg har noe plager med neglene på begge stortærne, ved at jeg ofte får betent og irritert hud rundt neglene, samt at de begge er litt ruglete og misfargete. Har tenkt at det kanskje kan være neglesopp, men har også hørt at det kan være tegn på neglpsoriasis? Jeg er veldig sliten og utmattet, og er nå fortvilet fordi jeg føler det er noe som feiler kroppen min! Legen min tror likevel ikke at det er noe å utrede videre, da blodprøvene ikke gir utslag. Jeg har hatt perioder før også, men ikke så ille som nå. Jobber kun 40%, jobbet 100 før operasjon. Må jeg bare akseptere at ikke mer kan undersøkes?

Kvinne 40
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså i lengre tid hatt muskelspenninger, men i det siste også utviklet leddsmerter. Du er operert i skulderen, noe som ble komplisert med en frozen shoulder. Du har og hatt betennelse i kneet, og nå har du vondt i PIP-leddene, IS-ledd, er morgenstiv og har vondt under føttene. 

Du har ikke psoriasis, sier ikke noe om familiehistorie på dette, men det er noe du har tenkt på. Ganske naturlig i denne situasjonen syns jeg. Negleforandringene på bildene er helt uspesifikke - psoriasisnegler kan se slik ut, men og helt friske negler, eller negler med sopp e.l. Diagnosen psoriasisartritt kan stilles hos pasienter med legebekreftet psoriasis (i hud eller negler) eller noen ganger hos førstegradsslektninger av psoriasispasienter (mor, far, søsken). 

Du nevner ikke hva som er gjort av billeddiagnostikk, men jeg antar at det i alle fall foreligger MR av skulderen din og der vet vi at det foreligger slitasje. Man kan skille en slitasje-artrtitt (leddbetennelse) fra en form for leddgiktsartritt på MR og også ved en operasjon. Det samme gjelder i kneet. 

Utfordringen her er at symptomer på slitasjegikt og psoriasisartritt er svært like og kan være vanskelig å skille. Tilstandene gir like symptomer og kan i mange tilfeller ramme akkurat de samme leddene. 

Det skal og nevnes at leddsmerter også er vanlig i den ellers helt friske befolkningen, og grad av påvist slitasje er ikke nødvendigvis nært korrelert med grad av smerter. 

Jeg forstår blodprøvene dine er normale uten tegn til betennelse, noe som er bra, men ikke nødvendigvis utelukker at det foreligger en underliggende sykdom til plagene dine. Litt avhengig av hva som er gjort av billeddiagnostikk tidligere, syns jeg ikke det er urimelig at du ber om en skikkelig avklaring av disse plagene. Du er relativt ung til at alt dette skulle skyldes artrose (slitasjegikt), selv om det forekommer i din alder. Det burde i alle fall avklares, all den tid det faktisk finnes råd og tiltak som kan hjelpe uansett årsak. 

Håper dette var til nytte og lykke til!