Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarige ryggsmerter og fasettleddsartrose

Spørsmål

Vokste opp med ryggsmerter pga skjevt bekkenben, har ellers opp gjennom årene slitt med ryggsmerter, hovne og stive fingrer, likefingre og tær når jeg fryser, forkalkning i skulder, sterke kjevesmerter høyre side, vond hofte/sete, vonde hæler. Operert flere ganger for slimposebetennelse høyre hofte, selv om jeg har ment at problemet sitter mer inni setet enn utpå hofte. Ryggen er stiv mellom skulderbladene, og det føles tungt å puste noen ganger. Ellers er det værst i korsrygg. Etter enda en mislykket slimposeoperasjon høyre hofte, spurte jeg legen som dette ikke heller kunne stamme fra korsrygg. Det ble tatt MR som viste slitasje, som ikke kan gjøres noe med. Har de siste månedene blitt verre og verre i korsrygg. Området korsrygg høyre side/hofte/sete føles som en blåflekk, og et press rundt låret. Ny MR viste omtrent samme slitasje, i tillegg til væske som sannsynligvis var fysilogisk. Fikk ikke noe svar på hva dette kunne være. Korsryggen er ille, vondt å ta på. Når jeg ligger er det værst, kjempevondt og "gnisning" når jeg snur meg eller beveger meg. Sovner først langt på natt da jeg ikke finner god liggestilling, og våkner flere ganger av kjempevondt når jeg kaver for å snu meg i søvne. Det føles som om det er like før alt låser seg. Når jeg står opp må jeg ta det med ro en times tid før jeg kan gjøre noe som helst. Kan virkelig ingen ting gjøres? Spurte lege om det kunne være sammenheng mellom alle de vonde leddene mine, men blodprøver viste ikke revmatisme så svaret var nei. Men føler at jeg kanskje burde blitt videresent til ortoped eller revmatolog?Hva kan og bør jeg gjøre, eventuelt spør legen min om? Legger ved bilde av MR resultatene.

Kvinne 50
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har altså hatt korsryggsmerter hele livet, men strever mer nå. Du beskriver smerter som sitter i setet og korsryggen. Det har og vært gjentatte slimhinnebetennelser, som også er operert. MR har vist såkalt fasettleddsartrose - som er det man kan kalle slitasjeforandringer. I tillegg beskriver du smerter i hender, tidvis hovne hender, likfingre og andre leddsmerter. 


Du har fått beskjed om at intet kan gjøres, og har nå så vondt at du også syns det er vanskelig å trene. Kanskje du og er noe usikker på om trening kan forverre noe når det er så plagsomt? 


Først og fremst: rygg- og leddsmerter forårsaket av artrose (som jo er påvist i din rygg) kan være meget smertefullt og plagsomt. Og gi en rekke innskrenkinger i livskvaliteten. Behandlingen er som oftest systematisk trening og fysisk aktivitet. Og ved mye og langvarige plager bør man få hjelp til dette av fysioterapeut, kurs, rehabiliteringsopphold osv. 


Når det gjelder likfingre bør du nevne dette for din lege. Likfingre er svært vanlig hos friske, men nyoppståtte likfingre etter 30 års alder bør undersøkes av lege. 


Om det bør gjøres videre undersøkelser av revmatolog eller ortoped er ikke så godt å svare på uten å ha undersøkt deg, men jeg jeg syns absolutt du skal ta dette opp med fastlegen din. Du bør også be om et svar: om fastlegen tror plagene dine forårsakes av de påviste artroseforandringene og den medfødte skjevstillingen du har, eller om andre årsaker bør vurderes. Du bør og søke hjelp av en fysioterapeut for trening og mobilisering - slik at du kan gjøre dette på en trygg og god måte. Det er svært viktig at du ikke immobiliseres helt nå!


Håper dette var til nytte, og lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-