Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha en autoimmun bindevevssykdom?

Spørsmål

Takk for svar. Jeg har flere tilleggsopplysninger til mitt forrige spørsmål, som dessverre ikke ble utfyllende nok. Aller først kan jeg nevne at jeg for tre år siden, i en periode på åtte måneder, brukte Serequel, uten noen form for bivirkninger. Det er videre tatt stoffskifteprøver, og de er normale. Jeg fikk dessverre ikke nevnt at jeg en ukes tid nå har hatt akutte flankesmerter i begge sidene. Disse blir betydelig forverret når jeg enten går, står, ligger på ryggen, eller på høyre side. (Det er i denne siden flankesmertene er mest uttalte). Det som lindrer er å sitte fremoverbøyd, men når jeg sitter, forverres dessverre de tidligere nevnte smertene i magen og endetarmsområdet. Sistnevnte er for øvrig, av legen, betegnet som muskelsmerter, da endoskopi ikke har påvist noe unormalt. Disse har jeg strevd med i to år. I tillegg til problemet i endetarmsområdet, har jeg smerter i hele underlivet, og når jeg berører andre steder på kroppen (eksempelvis bryst eller rygg), stråler det ned til disse områdene. Jeg har også for en tid tilbake fått påvist artrose i tomlene, og jeg får lett vondt i fingerleddene når jeg strikker, og sitter mye med mobilen. Det er viktig for meg å presisere at det er på bakgrunn av alle disse ulike (muskel)smertene - i tillegg til tidligere beskrevne nyoppståtte symptomer - at jeg tenker det nå kan være snakk om inflammasjoner/bindevevssykdom. Den somatiske undersøkelsen som legen har gjort, er kun blodtrykksmåling, samt sjekk av lymfer i armhule, hals og lyske. Jeg kan avslutningsvis nevne at jeg foretok en privat ultralydundersøkelse i desember - før symptomene som jeg sliter med nå oppsto - og denne påviste lett grad av gallestein. Jeg har imidlertid ikke utpregede smerter i dette området. Det hadde vært fint om Lommelegen på bakgrunn av mine tilleggsopplysninger kan foreta en ny vurdering, med tanke på min mistanke om inflammasjoner/autoimmun sykdom. På forhånd takk for hjelpa.

Kvinne 64
Svar

Hei igjen.


Det at du brukte Seroquel tidligere uten å ha bivirkninger da, beviser på ingen måte at ikke det kan være det nå. Så fremdeles vil jeg sterkt anbefale deg å forsøke deg uten denne nå, for å se om det kan være forklaringen på mye av plagene dine. Det er tross alt en medisin som har mye av det du forteller om, som bivirkninger, og i tillegg bruker du den til et formål den ikke er beregnet på, som forklart i forrige svar.


Så til dine flankesmerter. Det første jeg tenker da, er at du må levere inn morgenurin til legen din for å se om du kan ha nyrebekkenbetennelse. Dette er viktig, både fordi det kan bli farlig, og fordi det er lett å behandle med antibiotika.


Når det gjelder din egen mistanke om autoimmun bindevevssykdom, så ser jeg ennå ikke helt hvilken det eventuelt skulle være, men når en har helseplager uten kjent årsak slik du har, og som teoretisk sett kan skyldes slik sykdom, så vil det være helt naturlig og riktig å ta blodprøver med henblikk på dette.  Så be fastlegen om dette, det er mitt råd til deg. Viser ingen av disse tegn til noen form for revmatisk autoimmun sykdom, så har du i det minste utelukket det. Og hvis noen av prøvene slår ut, så vil det være riktig å henvise deg videre til en revmatolog.


Jeg håper at mine råd kan være til nytte for deg, og at du finner løsninger på dine helseproblemer. Dersom problemet forblir uløst, anbefaler jeg deg en second opinion hos en annen almennlege, noe din fastlege kan ordne for deg. Det kan være svært nyttig i vanskelige og uklare utredningstilfeller som dette, noe jeg er sikker på at din lege er helt enig i.


Lykke til.