Jente med stivhet og leddsmerter

Spørsmål

Jeg har ei jente på 3 år som de siste 5 ukene har slitt med stivhet og smerter i bein og fingre. Det startet med kun stiv gange uten tegn til smerter. Var i aktivitet uten å klage på smerter, men med en slags halting. Etter noen dager begynte hun å klage på smerter i beina, og noen dager senere igjen var smertene så og si konstante dag og natt. Å sitte med beina i varmt vann så ut til å hjelpe/roe henne ned. To intense uker med så og si ingen søvn, før det bedret seg litt. I løpet av de siste ukene har hun også begynt å klage på smerter i fingrene, og smertene er nå stort sett kun om morgenen. Flere morgener har hun hatt smerter i et par fingre på venstre hånd, og jeg har prøvd å gjøre en lek hun liker hvor vi knytter nevene våre, men da klarer hun ikke/vil ikke knytte venstre hånd. Dette går over i løpet av 1-2 timer, og varierer veldig fra dag til dag. På de verste dagene vil hun ikke at jeg skal ta på fingrene hennes om morgenen og hun får panikk når jeg tar på sokkene. Jeg føler ikke at legen hører på meg når jeg sier at hun er stiv om morgenen og at det også gjelder fingrene hennes, dette har han ikke skrevet noe sted i epikrisen. Det er tatt røntgen av bekken, lår, knær, legger og ankler, og ultralyd av hofter. Alle viser normale funn. Revamtisk blodprøve var negativ. Ingen synlig hevelse. CRP på første blodprøve var under 5, hadde steget til 9 på siste blodprøve. SR hadde steget fra 20 til 31. Fysioterapeut finner ingen feil. Neste steg er skjelettscinitgrafi og MR i narkose for å sjekke korsryggen. Med ei jente som allerede har sykehusskrekk vil jeg gjerne trygges på at en MR for å sjekke korsryggen virkelig er riktig vei å gå, og at revmatiske sykdommer er hundre prosent utelukket pga. mangel på hevelse og negativ revmatisk blodprøve. Ut i fra det jeg forteller, er det slik at revmatiske sykdommer er helt utelukket eller er det en liten mulighet for at det er så "tidlig i løpet" at det ikke slår ut på prøvene enda og ikke er synlig hevelse?

Kvinne 3

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har altså en liten jente som i 5 uker har gitt uttrykk for smerter og stivhet i fingre og bena. Hun har hatt stiv gange, men nå er det fingrene som er verst. Dette er spesielt uttalt om morgenen, hvor hun ikke vil knytte venstre hånd. Det har vært normale funn ved røntgen og ultralyd av hoftene og ingen synlige hevelser. SR er litt forhøyet.

Det er nå planlagt skjelettscintigrafi og MR i narkose for å sjekke korsryggen og du stiller spørsmål ved dette.

Det er vanskelig for meg å svare på hva som er korrekte steg i utredningen og om MR og scintigrafi er indisert på nåværende tidspunkt eller ikke. Vi gjør dette litt forskjellig på forskjellige sykehus, og jeg vet jo heller ikke helt hva legene mistenker datteren din feiler. Jeg vil tro at de ikke har fraskrevet seg leddgikt som årsak til disse symptomene - jeg er ikke vant til å bruke skjelettscintigrafi i leddgiktdiagnostikk av barn, men det kan absolutt hjelpe diagnostikken. MR av korsryggen vet jeg ikke hvorfor de vil ta, det kan de ha gode grunner til, men er ikke til vanlig ledd i leddgiktsdiagnositkk av så små barn. 


Fremgangsmåten der jeg jobber er i første omgang en meget grundig ultralydundersøkelse av  de fleste av barnets perfiere ledd (etter en klinisk undersøkelse, så klart). Ultralyd er et uvurderlig hjelpemiddel også på små barn, men det krever spesiell kunnskap og erfaring. Det er ikke alle sykehus som bruker mye ultralyd, og da kan det nok hende de bruker annen billeddiagnostikk som scintigrafi. Av og til, spesielt hos så små barn, er det ikke så lett å diagnostisere artritter, og da hender det vi trenger å bruke MR. Som regel tar vi ta MR av mest smertefulle/suspekte ledd, slik som f.eks venstre hånd og håndledd. Da må så små barn dessverre i narkose, noe som pleier å gå veldig fint. Som regel er det hevelser ved leddgikt, men hos små barn, som gjerne er veldig lubne, er ikke dette alltid lett å se uten hjelp av ultralyd. 


Som du forstår, jeg syns ikke leddgikt er utelukket ut fra det du forteller - men jeg tror nok heller ikke sykehuset mener det sikkert og jeg tenker at scintigrafi sikkert er ledd i videre utredning av også leddgiktdiagnosen. Det kan hende de velger MR av rygg og scintigrafi av helt spesielle årsaker som jeg ikke kan uttale meg om - feks utelukke andre diagnoser. Selv om jenta di har fått litt sykehusskrekk er det nok grunn til å gjøre videre undersøkelser - men du bør be om en skikkelig samtale med lege igjen for å få luftet alle dine spørsmål, tanker og refleksjoner rundt dette. Jeg syns du har veldig gode og reflekterte tanker rundt dette, som bør høres. Du ser jo best hvordan jenta di har det, du er der hver morgen osv.


Håper dette var til nytte, og lykke til!

Har du spørsmål om REVMATOLOGI?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Siri Opsahl Hetlevik REVMATOLOGI
Pris fra 199,-