image: Hypermobile ledd, diffuse plager og blodprøvesvar

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypermobile ledd, diffuse plager og blodprøvesvar

Spørsmål

Hei! Etter flere år med diffuse plager (sykdomsfølelse, ofte munnsår/after, tretthet og vondt i ledd, tørre øyne) tok jeg en blodprøve hos legen. Hun kunne ikke si så mye om prøvesvarene, men henviste meg til revmatolog. Jeg googler meg nesten i hjel og får ikke time før om 10 måneder. Er set sannsynlig at jeg har noe leddgikt eller annen revmatisk sykdom? Eller er det mest sannsynlig ikke noe? Kan legge til at jeg har hypermobile ledd, og har operert tommelleddet i 2016. Fortsatt smerter, men den går ihvertfall ikke lenger ut av ledd. I desember i år fikk jeg også en følelse at jeg mistet kraft i hendene da jeg lagde middag. Hendene klarte ikke kutte med kniv. Også smerter i håndledd, albue, nakke, rygg, kronisk bekkenleddsmerter, og vonde knær. Tørre øyne har jeg også hatt noen må måneder, og var hos øyelege her om dagen og fikk flere typer dråper og salver. Takk for svar.

Kvinne 25
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså etter flere år med diffuse plager tatt blodprøver hos fastlegen, og er henvist revmatolog. Det er dessverre lang ventetid og du er nå bekymret mtp blodprøvesvarene.

Av de blodprøvene som er lagt med er det ingen som tyder på noen revmatisk sykdom. RF er såvidt over referanseområdet, men det er helt marginalt, og denne ene prøven kan ikke illegges stor betydning. Det er kjempebra! Det er mulig det er tatt en prøve jeg ikke kan se her - ANA - da jeg tenker denne hører med i utredningen av deg. I alle tilfelle vil denne tas ved vurdering hos revmatolog.

Hvis du har fått beskjed om 10 måneders ventetid, har revmatologen som vurderer henvisning tenkt at det er relativt lav risiko for at du har en såkalt inflammatorisk revmatisk sykdom (som leddgikt o.l), og i alle fall at det er lite sannsynlig at du har en diagnose som trenger å behandles raskt eller umiddelbart. Så dette er også et godt tegn, denne legen vet jo antageligvis litt mer om deg enn det jeg gjør.

Symptomene du beskriver er som du selv sier dels diffuse, og trenger ikke være tegn på noen spesifikk sykdom. Som du sikkert vet er det ganske vanlig med leddsmerter ved hypermobile ledd. Et tydeligere tegn på revmatisk sykdom er hovne ledd, eventuelt ledd som har blitt stive. Tørre øyne er vanlig i den generelle befolkningen, men kan en gang i blant være tegn på sykdommen Sjøgren syndrom. Disse pasientene har typisk tørre slimhinner som vi kan måle ved å måle tåre- og spyttproduksjon. I tillegg har de ofte leddsmerter, og mange strever med tretthet og en del andre plager. Det hører med å utrede deg mtp Sjøgren ut fra symptomene dine, og det vil revmatologen gjøre. Kanskje øylegen også har målt tåreproduksjonen på noe vis? Disse pasientene har nesten alltid positiv ANA (som jeg tidligere nevnte) og et antistoff som heter anti-SSA og/eller SSB.

Jeg sier absolutt ikke at jeg tror du har denne sykdommen, men det er denne som faller først ned som en viktig differensialdiagnose for en revmatolog. Det er en plagsom sykdom, men lite farlig og man behandler den sjelden med medisiner. Den utvikler seg sakte, så noen ganger kan det være nyttig at det er noe ventetid før utredning - da flere brikker kan falle på plass. Dersom ANA er negativ har du høyst sannsynlig ikke denne sykdommen.

Oppsummert syns jeg ikke det er noe faretruende i det du forteller, men jeg synes det høres rimelig ut med en vurdering av revmatolog etterhvert. Mtp dine hypermobile ledd bør du være bevisst på hvordan du bruker kropp, ledd og muskler. Du bør absolutt gjøre styrketrening, og ikke tøye/bøye leddene mer enn nødvendig. Mange med hypermobile ledd er glad i idretter som yoga o.l, fordi de er myke og mestrer disse godt, men de bør kanskje heller velge andre treningsformer, i alle fall de som plages med leddsmerter.

Håper dette var til nytte, og lykke til!

Illustrasjonsfoto øverst: ESB Professional / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-