Hjernerystelse og revmatisk sykdom

Spørsmål

Kan tinnitus etter et fall som førte til kraftig hjernerystelse føre til rewmatisk sykdom. Jeg gikk lenge sykmeldt etter fallet å sov dårlig pga tinnitus, jeg ble også verre og verre etter at jeg startet å jobbe igjen . I dag er jeg langtidssykmeldt da jeg tåler lite stress og fysisk aktivitet. Jeg blir ukonsentrert og har gått fra et aktivt yrkesliv til stort sett komme meg igjennom dagene. Jeg trener i frisk-liv men har etter hvert skjønt at det trigger sykdommen. Jeg har i perioden fått diagnose psoriasisartritt og har fra før becktrew . Men utmattelse og smerter i hele kroppen som flytter seg rundt har kommet etter fallet . Når jeg leser om dette minner det om Sjøgren og fibromyalgi .. men symptomene varierer. Jeg har startet med benepali for psoriasis artrit og becktrew å dette fungerer på de store ledd . Jeg blir hoven i hender og føtter og albue ved fysik aktivitet.

Mann 55

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså kjent psoriasisartritt og Bechterew, som du får behandling for med immundempende medisin (Benepali). Såvidt jeg forstår debuterte mange av plagene dine etter et fall, hvor du pådro deg en hjernerystelse og tinnitusplager. Du er langtidssykmeldt, blir verre av fysisk aktivitet. Du syns selv du har symptomer forenlig med Sjøgren og fibromyalgi. 

Du spør om tinnitus kan føre til revmatisk sykdom, og det kan det ikke. Vi ser imidlertid av og til at skader og stor fysisk/psykisk belastning kan UTLØSE en revmatisk sykdom, men dette er likevel ikke ÅRSAKEN til sykdommen. Det kan enten være en tilfeldig sammenheng, eller mer sannsynlig - sykdommen har ligget "latent", og kommer til syne på bakgrunn av en stor belastning. Vi tenker at sykdommen ville tilkommet før eller siden uansett, uavhengig av påkjenningen. Mange med kjent revmatisk sykdom opplever også at ulike stressfaktorer forverrer symptomene.

En ting som kan ha skjedd med deg, er at pga skaden har du gått fra å leve et aktivt liv til å bli inaktiv og ikke kunne trene. Latente artrittsykdommer, især Bechterew, kan holdes i sjakk med regelmessig fysisk aktivitet, og dermed får man en forverring ved inaktivitet. Denne forverringen ble kanskje i ditt tilfelle rett og slett sett på som sykdomsdebut.

Du strever nå med utmattelse og smerter i hele kroppen, som du syns sammenfaller med Sjøgren og fibromyalgi. Dette er uspesifikke symptomer, som er vanlige symptomer ved en rekke sykdommer. Absolutt også ved Sjøgren og fibromyalgi. Men og ved ulike artrittsykdommer som psoriasisartritt, er det mange som opplever såkalt fatigue (altså utmattelse). Spesifikke symptomer på Sjøgren er tørrhet i munn og øyne, om du har dette kan du be revmatologen din utrede deg videre for det. Det er ikke uvanlig å ha fibromyalgi i tillegg til en artrittsykdom, dette kan være viktig å diagnostisere, for å hindre overbehandling av artrittsykdommen, og for å få en forklaring på plagene dine. Dette syns jeg du gjerne kan ta opp med din revmatolog. 

Når det gjelder utmattelsen du snakker om, trenger jo ikke dette være relatert til revmatisk sykdom i det hele tatt, men rett og slett være en konsekvens av hjernerystelsen. Det kan gjøre det utfordrende for deg å finne ut av hvilket aktivitetsnivå du bør legge deg på. Selv om du opplever forverring av trening, er det svært viktig mtp dine revmatiske diagnoser at du får trent og vært i aktivitet. Du bør ta opp dette med din lege, og det kan hende at en fysikalsk medisiner kan gi gode råd om dette.


Håper dette var til nytte, og god bedring. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Michael Kumar
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-