Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hevelse og rødme over kneskålene

Spørsmål

Hei igjen.Er noen mnd siden jeg spurte deg en del rundt leddgikt / pachydermodactyly som vi kom frem til, men er noe med knærne mine som jeg legger merke til. Blir iblant svært varm og rød over begge kneskålene. Kan ikke huske og ha hatt det mye før, men har holdt på litt nå, hvertfall siden oktober/ november som jeg vet om. Det har ingen fast gang, men ofte mot kvelden blir det slik. Kjenner det igjennom buksen, så må nesten prøve å kjøle det ned med noe. Det er ikke noe som gjør vondt, men jeg forstår ikke helt eventuell årsak bak dette. Jeg driver ikke med noen idrett, bøyer meg heller ikke stort for å bruke knærne. Jeg går en del på jobb / opp og ned trapper, men føler ikke at jeg belaster knærne noe som helst. Det kan iblant føles ut som knærne sitter litt "fast", så det hjelper litt og vri slik at det kommer en sånn slags lyd. Typ Kiropraktor manipulerings lyd. Jeg kan ikke skjønne om det skal være bundet til noen sykdom, men synes jo det er rart at begge knærne berøres som regel helt likt. Går ofte i samme bukse ute, men skal da ikke tro at det utløser noe slags reaksjon som knærne reagerer på. Jeg har vel gjennom noen år sjekket alt som går an av blodprøver, så er nesten overrasket hvis dette er noe slags feil. Vurderer å sette opp time hos fastlegen, men er nesten redd for at det skal være noe som må sjekkes over tid. Har venter i over 1 år på søke på en utdanning som krever god helse osv, så håper ikke noe ødelegger. Jeg var hos en kiropraktor i fjor ang stivhet, og han sa at det høyre kneet var annerledes. , men at jeg kanskje ikke hadde utviklet meg ferdig enda. Jeg vil synes det er overraskende om det er noe slik jeg må igjennom, men forundrer meg nesten ikke. Føler at det blusser opp ting hele tiden. Bildene med prøvesvar vedlagt er noe fra 2016 og 2017, og de jeg skriver inn her er fra høsten 2018. P-Revmatoid faktor lgM <14. Normalområdet 0-24 x10E3 IU/L. P-CCP lgG 1,5. Normalområdet er 0-3,9 U/mL. Leste dette av prøvesvarene.

Mann 21
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du får altså av og til hevelse over kneskålen, for meg virker det ikke som det sitter i selve kneet, men i underhuden eller området rundt patella. Der ligger det flere såkalte slimposer - eller bursaer - som kan bli hovne og betente. Som regel er dette forårsaket av direkte trykk eller økt belastning, som du ikke egentlig har vært utsatt for. Og siden det ikke er smertefullt, er det nok ikke så betent heller. 

Ut fra bilder og sykehistorie er det ikke mulig å si nøyaktig hvor dette sitter, eller om det i det hele tatt er mulig å finne ut av hva dette er og skyldes. Huden kan selvfølgelig bli litt irritert og hoven her også. Antageligvis er dette et normalfenomen. Så lenge det ikke er særlig plagsomt ville jeg ikke bekymret meg for det og heller ikke gått noe videre med det. Dersom hevelsene vedvarer og gjør vondt, er det naturlig å sjekke det ut etterhvert. Jeg kan ikke forklare det i lys av dine forandringer i fingrene, og tror ikke dette har noen sammenheng. 


Håper dette var til noe nytte!