image: Gutt med feber og utsett - Kawasaki eller skarlagensfeber?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gutt med feber og utsett - Kawasaki eller skarlagensfeber?

Spørsmål

Ved en tilfeldighet har jeg kommet over informasjon som bekymrer meg litt. Det startet med at jeg leste en artikkel om Kawasaki syndrom hvor det stod at dette ofte feildiagnostiseres som skarlagensfeber. Min sønn, nå seks år, har to ganger (da han var ett år og tre år) blitt undersøkt av lege fordi han hadde hatt høy feber over flere dager, hadde mange utslett på kroppen og i ansiktet, hovne lymfekjertler, stive ledd og øyebetennelse (de to siste symptomene var muligens bare den ene gangen, husker ikke sikkert).

Det ble tatt blodprøve. Legene forkastet flere teorier om andre barnesykdommer, allergi etc., men kunne ikke utelukke skarlagensfeber. De konkluderte til slutt med: "sannsynlig skarlagensfeber" (jamfør notatet fra legen).

Vi slo oss til ro med det, begge gangene, men når jeg nå leser om skarlagensfeber at man kan bare ha det én gang, vil jeg gjerne spørre: Anbefaler du å undersøke dette videre, i og med at kawasaki syndrom bør behandles så fort som mulig? Eller bør jeg slå meg til ro med at det er sjeldent og at legene antagelig tok høyde for det?

Mann 6
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Det er oversendt meg fra allmenlege da jeg har erfaring med tilstanden og barnerevmatologi.

Kawasaki syndrom er en nokså sjelden årebetennelse (vaskulitt) hos barn, som man ikke riktig kjenner årsaken til men man antar er en overreaksjon fra immunforsvaret på et ukjent virus eller bakterie. Skarlagensfeber er også en immunologisk reaksjon, men man kjenner da utløsende faktor som er streptokokker fra halsbetennelse. Som du sier er det sjelden å få tilstanden flere ganger (Skarlagensfeber - Lommelegen).

De to sykdommene kan nok i mange tilfeller ligne hverande, i alle fall initialit i sykdomsforløpet, men også en rekke andre sykdommer, infeksjoner og tilstander. Utredning av barn med feber og utlsett er vanlig og kan være fra veldig lett til svært svært vanskelig. Kawasaki står alltid på listen over differensialdiagnoser når man gjør slik utredning, men veldig ofte er det noe annet - et virus man kan identifisere eller ikke identifisere er nok det vanligste.

Kawasaki er på mange måter en utelukkelsesdiagnose, da det ikke finnes noen spesifikk blodprøve for å påvise tilstanden. Barnet får gjerne akutt høy feber, som varer i 5+ dager. I tillegg, for å få diagnosen "komplett Kawasaki" kreves det øyebetennelse (konjunktivitt) på begge øyvne, utslett (uten blemmer/skorper), slimhinneforandringer i munnen (feks rød tunge som kan ligne skarlagensfeber), hudforandringer på hender og føtter som etterhvert skaller av, og store lymfeknuter på halsen (4 av disse nevnte pluss feber). Denne diagnosen er som du forstår ikke helt lett å stille, og det kreves bred utredning av andre årsaker.

Kawasaki er som regel en selvbegrensende tilstand, som går over av seg selv. Problemet er at opp mot 20% kan få betennelse også på blodårene som forsyner hjertet, noe som kan gi alvorlige komplikasjoner. Risiko for å få hjerteaffeksjon er økt hos de minste barna, de med høye betennelsesprøver og de som ikke responderer raskt på behandling. Man behandler derfor barn med Kawasaki med medikamenter for å forebygge hjertekomplikasjonen.

Jeg kan ikke svare på om det gutten din kan ha hatt var Kawasaki, det finnes en rekke ulike differensialdiagnoser han kan ha hatt den gangen. Som sagt - barn med feber og utslett finner du til utredning på barneavdelingen til nesten enhver tid, og de færreste har heldigvis Kawasaki men helt andre ting. Du skriver heller ikke noe om det ble gjort noen form for hjerteutredning den gangen. For å finne ut om han ble eller burde vært hjerteutredet blir du nesten nødt til å ta en ordentlig prat med feks fastlegen som kjenner sykehistorien og som har epikrisene og papirer fra utredningen, og spørre om han/hun syns det er grunn til å ta kontakt med barneavdelingen for hjerteundersøkelse med bl.a ultralyd. Hvis det har vært reell mistanke om Kawasaki skal man ikke ha noen høy terskel for å undersøke det. Heldigvis er barnet ditt friskt og raskt etter flere år, et godt tegn på at det ikke foreligger alvorlig hjerteaffeksjon.

Håper dette var til nytte og lykke til!

Illustrasjon øverst: Yayar scentio BH / Shutterstock / NTB