Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fortykkelse over fingerledd

Spørsmål

Jeg lurer på om du vet noen grunn til hvorfor jeg har tykkkere hud rundt fingerledd på venstre hånd, og muligens hvorfor jeg har slike symetrisk bøyde tær. Jeg har søkt og søkt, der jeg har funnet en tilstand som heter Pachydermoactlyly når det gjelder fingerledd. Står at det er unge menn uten noen familiehistorie med dette som blir rammet. Jeg har brukt hendene mye i form av gaming og korps. Spilte også fotball i 10 år. Jeg var på Diakonhjemmet i 2016, videre til hud og revmatalogisk avdeling i 2017 og nå i februar, men det blir ikke gjort noen ting. Legen sier det kan være «Knuckle Pads, men det ser jeg at det ikke er. Jeg plages egentlig ikke noe stort av disse tingene, men er rart med tanke på hånden. Er veldig lite publisert om slikt, og da blir jeg bekymret. Ba legen fra Rikshospitalet om å ringe meg ang dette igjen, men hun sier at de ikke kan gjøre noe. Testene fra 2016 viste ikke noe annet en bløttdeler, men er rart at ingenting kan gjøre. Jeg tror ikke det blir noen forskjell om jeg går til fastlegen igjen, og ber om henvisning. Legger ved bilder av fingere og føtter og et bilde fra 2012 der man ser at fingrene på venstre hånd også er slik. Legger også ved et fra 2016 ( der jeg holder to fingre oppover. Ser ikke ut som om det har økt mer på. De nyeste av hendene er der jeg har de et svart/ brunt bord

Mann 20
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har altså fortykkelser over fingerledd og har ikke fått noen endelige svar på hva dette kan skyldes. Du lurer også på hvorfor tærne din er symmetrisk bøyd.

For å ta det siste først: jeg syns tærne dine ser ut som en av over 5 milliarder normalvarianter når det gjelder tær. Vi er forskjellige og ser forskjellig ut, og det er ingenting som får meg til å tenke at utseende på tærne dine skyldes noen form for sykdom.

Når det gjelder fingrene dine, er bildene interessante syns jeg. Og det virker jo som om du er grundig utredet av både revmatolog og hudlege. Jeg hadde ikke hørt om Pachydermodactlyly (eller PDD for enkelhets skyld), men leste meg selvfølgelig litt opp på det nå. Og det ligner jo unektelig svært mye på de bildene du har sendt meg. Ettersom utredning ikke har vist at det skyldes noe annet heller (ikke leddgikt, artrose, kalk eller lignende) er det jo ikke helt usannsynlig at det er det det faktisk er. Dette er en helt ufarlig tilstand, som ikke krever noe ytterligere utredning, og som heller ikke skal behandles. Man kjenner ikke årsaken, men et par artikler jeg har kommet over setter det i sammenheng med mye "knekking" av fingerledd, som en del driver med. Du beskriver ikke at du gjør dette, men du forteller at fingrene kanskje har blitt brukt mer enn gjennomsnittlig - så det kan jo også stemme ganske godt. 

I alle fall: det er ingenting ved dette som minner om noe som helst som skulle kunne være farlig, eller noe som  kan eller bør behandles. Og siden det heldigvis ikke er plagsomt syns jeg du kan slå deg godt til ro med utredningen som er gjort og ikke gruble noe videre på dette.