Forhøyet anti-CCP og smerter i ledd

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 39 år som har fått beskjed om mine revmatiske prøver er forhøyet. P- CCP IgG <10 (mine viser 43) P-PR3-ANCA IgG <3 (negativ) P-revmatoid faktor <14(mine viser 16) Det ble sendt henvisning til spesialist og der fikk jeg avslag på time. Mitt spørsmål er om jeg kan ha leddgikt, jeg har vondt i ledda og spesielt i knærne, men også skuldre og håndledd. Burde jeg få legen min til og sende ny henvisning? CCP viste 33 for 3 mnd siden da henvisningen ble sendt, men nå viser den 43. Mvh jente 39 år

Kvinne 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørmål. Du har altså leddsmerter, og svakt forhøyet anti-CCP (RF er så lite forhøyet at jeg ikke regner den med, denne prøven er også mindre spesifikk). Som du vet, er anti-CCP et antistoff som brukes som en markør på leddgikt (revmatoid artritt, eller RA). Av pasienter med leddsmerter og høy anti-CCP vil over halvparten utvikle RA. Lave titre, som du har, er dog mindre spesifikt - og det er mer usikkert hva prøven sier i seg selv. 

Likevel - en positiv prøve er en positiv prøve. Derso du har positiv anti-CCP og hovne ledd (bekreftet av revmatolog) har du sannsynligvis leddgikt. Man kan ikke gi noen RA-diagnose uten leddbetennelser (hovne, betente ledd). Altså er ikke leddsmerter nok for å få en diagnose. 

De mest typiske ledd affisert ved RA er småledd i hender og føtter, gjerne symmetrisk. Knærne er sjelden rammet ved tradisjonell RA. Håndledd og skuldre kan være affisert. Du har med andre ord ikke et helt typpisk leddgiktmønster på smertene dine.

Du må diskutere med din fastlege om du bør henvises på nytt, jeg kan ikke svare på dette uten å kjenne hva som er gjort av tidligere utredning eller hvordan den første henvisningen er formulert. Forskjellen på titeret 33 og 43 er ubetydelig og gjør ingen forskjell i denne sammenhengen, det er symptomene dine som teller. Uansett hva fastlegen din syns om det, så skal du vite at dersom det tilkommer hovne ledd skal du vurderes av lege, og av spesialist om det hovne leddet bekreftes. 

Det du selv kan gjøre er 1) Ikke røyke! Pasienter med anti-CCP som røyker har betydelig høyere risiko for å utvikle RA enn pasienter som ikke røyker. Så om du gjør det er det uhyre viktig at du slutter med en gang. 2) Vær fysisk aktiv, beveg deg daglig, fokuser på et næringsrikt kosthold med gode råvarer og oppretthold normalvekt og god muskelkraft og kondisjon. Dette bedrer prognosene uavhengig av årsaken til smertene dine. 

Håper dette var til nytte, og god bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-