Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fluktuerende smerter i flere år

Spørsmål

Hei Jeg er en kvinne på 32 år som over flere år har vært plaget med vandrende ledd og muskelsmerter. Jeg kan også få smerter i sener. Jeg har ingen kjente sykdommer, astma når jeg var liten, men ellers frisk og rask. Er i 100%jobb, men sykemeldt i perioder hvor jeg har mye smerter. Smertene er som sagt vandrende og kan vare fra noen sekunder på ett sted til dager på et annet sted, som oftest i ledd. Jeg kan være stiv i fingrene på morgenen og når det blir kaldt ute. Ofte økt smerte spesielt i fingrer når jeg kommer fra kaldt ute til varmt inne. Jeg kan plages med hodepine, tretthet og nedstemthet, feberfølelse og humørsvingninger i disse periodene. Hovne bein og fingrer i perioder. Revmatoid faktor har vært lett forhøyet ved noen anledninger, andre ganger helt fine. Jeg har vært hos revmatolog og fikk tatt ultralyd av ledd, hvor det vistes slitasje på noen fingre, tær og kne. Mr og rtg viste at ellers var alt fint. Det ble i 2018 tatt en mengde blodprøver som ikke gav noen svar. S-CRP: <5 (<5) S-KREATININ: 62 (45 - 90) S-GFR ESTIMERT: >90 S-FERRITIN: 38 (15 - 130) B-HEMOGLOBIN: 14.1 (11,7 - 15,3) S-TRANSFERRINRESEPTOR: 0.98 (0,83 - 1,76) S-CTD SCREEN PLUS: 24 (< 20) S-CCP ANTISTOFF: <5.3 (< 5,3) S-CENTROMER B IGG: <3 (< 20) S-DS-DNA IGG: 29 (<27) S-ENA7: 15 (< 20) S-REVMATOID FAKTOR (IGM): 14 (< 6) S-25-OH-VITAMIN D2: 0 S-25-OH-VITAMIN D3: 28 S-25-OH-VITAMIN D: 28 (50 - 150) B-HLA-B27: negativ. I mine gode perioder har jeg energi og masse kapasitet, derfor er det svært frustrerende og vanskelig når jeg har disse dårlige periodene som kan vare fra 1 uke til 1 måned. Jeg kjenner meg ikke deprimert, det har jeg vært to ganger i tidlig ungdom så det kan jeg utelukke (tror jeg) . Er det noen andre prøver som bør tas? Jeg føler jeg blir tatt på alvor av legen min, men kan det være noe hun overser? Eller sitter kanskje alt dette i hodet mitt.

Kvinne 32
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså i perioder plagsomme smerter i ledd, muskler og sener. Smertene flytter på seg, og i perioder du har smerter er du og sliten og ellers påvirket. I perioder er også ben og fingre hovne. 

Utrefning har ikke gitt noen holdepunkter for revmatisk sykdom. Jeg ser av blodprøvene dine at du hadde lavt vitamin D-nivå da disse ble tatt, den marginalt forhøyede RF betyr i seg selv ikke noe. Det er også gjort både ultralyd, MR og røntgen. Selv om du er ung er det allerede påvist noe slitasje i fingre, tær og kne.

Du beskriver symptomer og plager som mange kan kjenne seg igjen i. Det er svært vanlig med muskel- og skjelettsmerter i perioder, det er vel nesten slik at vi kan si at de fleste har dette i blant. Ofte finner vi ingen spesifikk årsak til dette og kan ikke riktig forklare det. 

Du spør om alt dette "sitter i hodet", og det er et relevant men ikke spesielt fruktbart spørsmål. At man ikke finner noen klar årsak betyr jo ikke at det ikke gjør vondt. Det er selvfølgelig hodet vårt som tolker smerten - det er sånn nervesystemet fungerer. Og man "innbiller" seg ikke smerte. Imidlertid kan smerte tolkes feil, kroniske smerter tolkes i utgangspunktet av hjernen på samme måte som akutte smerter. Nervesystemet vårt er ikke særlig flink til å skille ufarlig og farlig smerte fra hverandre. Det er også slik at hvordan man tenker på smerten, og bevisst tolker den, kan påvirke styrken/intensiteten og hvor plagsom smerten blir. Det vil si - hvis man er redd for at smerten representerer noe alvorlig galt, eller smerten er forbundet med frykt av annen årsak, vil den oppfattes sterkere. Ta feks fødselssmerter. De fleste kvinner som føder blir ikke traumatisert av disse svært intense smertene. Men om man blir utsatt for tilsvarende smerter påført med vold? Eller i en fødselssituasjon som oppleves som farlig og uttrygg, vil man risikere å utvikle både posttraumatisk stresslidelse og kronifiserte smertetilstander. 

Sånn sett sitter ikke smertene dine i hodet, men måten du tolker smertene på kan jo kanskje endres eller forverres ut fra hvordan nervesystemet ditt tolker de. Et vesentlig punkt her, er for deg å kartlegge nøyaktig hva du frykter/er redd for. Er det leddgikt du er redd for? Det har allerede fastlegen din og en revmatolog sagt at du ikke har. Er du fortsatt redd for at det kan være leddgikt under utvikling? Fortell det til fastlegen din! Ofte kan det da avklares ganske greit. Vi har aldri noen garantier såklart, jeg kan og få leddgikt i morgen. Men et svar ja/nei per i dag og høy/lav risiko er jo godt å få i seg selv. 

Eller er det helt andre ting du tenker på eller frykter? Det er nyttig å definere dette for seg selv. Hvis man så får en avklaring på at det ikke ligger noen revmatisk sykdom i bunn, ingen mistanke om annen årsak osv, da kan man ta tak i verktøy for å håndtere disse episodene/periodene. Først med hodet: "dette er ikke farlig, det går over, du har kjent på dette før" og så med mekanismer som trening, fysioterapi, distraksjoner osv. Det finnes kurs man kan gå på vedrørende smerte håndtering osv, avhengig av årsak og diagnose. 

En prat med fastlegen din vedrørende dette anbefales altså. Håper dette var til noe nytte og lykke til!