image: Finnes det behandling eller medisin for psoriasisartritt?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Finnes det behandling eller medisin for psoriasisartritt?

Spørsmål

Lurer på om det finns behandling eller medisin for psoriasisartritt?

Mann 85
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Kort fortalt er svaret - ja, absolutt! Vi har heldigvis behandling og medisiner for psoriasisartritt, og vårt mål med pasienter med denne sykdommen er at de skal ha et godt liv, fungere i hverdagen og være aktiv til tross for denne diagnosen.

Psoriasisartritt er en leddgiktssykdom som er forbundet med hudsykdommen psoriasis. De fleste som får diagnosen har psoriasis fra før, men det hender at leddsykdommen debuterer før sykdommen. Noen få får heller aldri hudsykdommen, men har nære slektninger som har psoriasis, og leddgiktssykdom som ligner på psoriasisartritt.

Det første skrittet i å finne riktig behandling er å stille riktig diagnose. Dette gjøres av revmatolog. Det kan være utfordrende, eller lett, alt ettersom hva man finner. Noen pasienter har hissig leddsykdom med mange affiserte ledd og høy grad av betennelse i blodet, mens andre har mer lavgradig sykdom med leddsmerter og stivhet hvor selve leddbetennelsene kan være vanskelige å finne. Da må vi ofte bruke MR. Det er ingen spesifikke antistoffer i blodet ved psoriasisartritt.

Behandlingen går ut på å dempe betennelsen i kroppen generelt og leddene spesielt. Som ved nesten alle kroniske sykdommer er grundig opplæring og fysisk aktivitet en grunnpilar. De fleste vil ha nytte av noen eller mange timer med fysioterapeut og treningsopplegg. Noen kan klare seg med denne behandlingen uten medisiner. Andre må kanskje få behandlet ett og annet ledd med kortisoninjeksjoner, og ta litt NSAIDs (medisiner som Ibux og Voltaren) en gang i blant, men ellers leve fint med trening og veiledning.

Hvis ikke dette er nok må man dempe det "overivrige" immunforsvaret ytterligere. Da må man gi immundempende medisiner. Som oftest begynner vi da med medikamentet Methotrexate, noen ganger andre medisiner som Salazopyrin. Prednisolon (kortison) brukes i blant, fordi dette virker raskt, men kan forverre hudsykdommen. Om disse medikamentene ikke har tilstrekkelig effekt, legger man til biologisk medisiner - som TNF-hemmere, JAK-hemmere osv. Vi har heldigvis i dag mange medisiner mot lidelsen, og vi får kontroll på sykdommen hos de fleste.

Behandling av psoriasisartritt er i de fleste tilfeller en spesialistoppgave som gjøres av revmatolog.

Håper dette var nyttig, og lykke til!