Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fingre og tær som blir blå

Spørsmål

Hei! Jeg opplever at fingre og tær hovner og blir blå. Det er veldig smertefullt. De hovner først, så blir litt blålig, så sprer blåfargen seg utover fingeren eller tåa. Hva kan årsaken til dette være? Det kommer med gjevne mellomrom. Endrer alltid farge fra blålig til litt mørkere og blir så borte etter noen dager. Ellers ingen sykdommer, men er mye slapp og sliten og mye øm og vondt i muskler og ledd. Har vært slik lenge, men siste året har det vært mye hyppigere.

Kvinne 33
Svar

Hei!


Det høres ut som at du lider av noe som kalles «Raynauds fenomen» eller «likfingre». Du beskriver tilstanden nærmest på en prikk med smertefulle, blåfargede fingre og tær.

Utløsende faktorer til slike anfall kan f.eks. være kulde eller brå temperaturendringer, og tilstanden kan ofte forverres av røyking. En ting du kan gjøre, er å identifisere mulige fremprovoserende faktorer hos deg, og forsøke å unngå dem.

Raynauds fenomen rammer oftest vilkårlig, men i noen tilfeller er tilstanden assosiert med andre tilgrunnliggende lidelser, f.eks. en reumatisk sykdom. Ettersom du forteller at du er mye slapp og sliten og har mye vondt i muskler og ledd, tenker jeg at det er mulig at du lider av en reumatisk sykdom, f.eks. reumatoid artritt (leddgikt). 

Jeg vil foreslå at du tar deg en tur til fastlegen din og ber om utredning for reumatisk sykdom. Ofte vil man starte med et sett standardblodprøver, og så vil resultatet samholdt med symptomene danne bakgrunn for en henvisning til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten.


Håper dette svaret var til nytte for deg. Lykke til!


Vh

Harald M. Dobloug

Lege