Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fibromyalgi og endring av sykdomsbildet

Spørsmål

Hei. Det siste året, har jeg slitt med fibromyalgi som har forverret seg betraktelig. Jeg ble dignostisert på Lillehammer revmatismesykehus. Aktuelle faste medikamenter for dette; Paracet 1g x4, Ketorax 5mg x5. NSAID's får jeg magesår og diaré av. Det er forsøkt med flere type, også kombinert med nexium. Fentanylplaster faller av etter 1 døgn pga fet hud. Jeg har en bipolar lidelse type 2 og behandles med Lamictal 500mg i døgnet. Denne gjør at jeg reagerer med sterk hypomani ved bruk av tramadol og oxynorm. Paralgin forte fungerer ikke da kroppen min ikke har noen nytte av kodein. Antidepressiva ville vært førstevalg ved smerter ved fibro, men jeg reagerer med mani eller suicudalitet ved bruk. Her er det også forsøkt fler. Som du forstår, er smertelindring vanskelig hos meg. Etter mange mnd med prøving og feiling (noen nesten fatale), landet vi på ketorax og jeg holder smertene godt i sjakk. Jeg har fått innvilget disse på blå resept pga nevnt problematikk rundt annen type smertestillende. Jeg har den siste mnd utviklet symptomer som; feber 38-38,5 mer enn 3 dager i uken, ekstrem utmattelse som i sterk grad påvirker dagligdagse gjøremål, kvalme, diare mer enn 2 dager i uken, sterkere muskel og leddsmerter + betennelse i skulder. Spiser normalt, ingen vektnedgang. Det er tatt blodprøver. Avvik; Lymfocytter 3,4 , S-gamma GT 62, D-vitamin 45, MCV 100. Reuma prøver avvik; S-PR-3-ANCA 4,8. Jeg er henvist til røntgen av lungene og flere blodprøver på mitt lokale sykehus. Urinprøve - +2 blod, +1 protein. Avføringsprøver; Venter på svar. Grunnen til at jeg skriver er i hovedsak for å høre med deg, hvordan ville du tolket sykdomsbildet sammen med prøvene og hvordan ville du valgt veien videre? Muligheten for vaskulittsykdommer er der, men det er ikke pr nå påvist lunge- eller nyreskade. Jeg er sykmeldt i påvente av 100% ufør pga Bipolar lidelse, emosjonell PF, PTSD og fibromyalgi. Legen ivaretar meg godt, men dette er vanskelig og tar tid. Hilsen kvinne 31 år.

Kvinne 31
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså en fibromyalgi med vanskelig smerteproblematikk, som gjør at du bruker sterke smertestillende medisiner I tillegg har du bipolar lidelse som kompliserer medisinbruken en del. Nå har du hatt økende symptomer med lavgradig fber, uttalt utmattelse, mage/tarmsymptomer og økende smerter. Du nevner noen små avvik i blodprøvene - inkludert PR3-ANCA. Jeg kan ikke vite om denne verdien er kraftig forhøyet eller kun helt marginalt høy uten å kjenne laboratoriets referanseverdi (der jeg jobber ville ikke verdien telt som forhøyet). I tillegg er det funn i urinen.

Det høres ut som du er godt ivaretatt når det gjelder utredning. Det er veldig bra det ikke er påvist nyre- eller lungeskade. Dette er det viktigste å avklare sånn i akuttfasen, selvfølgelig. Det er funn i urinen, som nødvendigvis må avklares om skyldes nyreaffeksjon eller annet, du skriver ikke mer om hvordan dette er gjort. Jeg tenker vel selv at dette er det som haster mest å avklare, men det høres ut som det alt er gjort. 

Ellers er det vesentlig å vite om du har forhøyede inflammasjonsparametre, altså om SR og CRP er vedvarende forhøyet i dette sykdomsbildet. En revmatisk sykdom ledsaget av feber, især vaskulitt, vil medføre høye slike betennelsesprøver.

Det første man tenker på ved feber er selvfølgelig infeksjoner, som må vurderes og utelukkes. Noen virus kan gi langvarig feber og uspesifikke symptomer som du forteller om, feks Epstein Barr (kyssesyken), CMV osv. 

Når nyreaffeksjon er utelukket, og man ikke finner holdepunkter for vaskulitt for øvrig (om PR3-ANCA er betydelig forhøyet vil vi av og til ta CT av lunger og bihuler for å kartlegge slik affeksjon), er det vel så naturlig å utrede tarmen, da du har en del symptomer herfra. Da starter man som regel med avføringsprøve. 

Ellers er det ikke så lett for meg å anslå hva som bør gjøres i hvilken rekkefølge, og evt hvor raskt. Men det høres ut for meg som du er godt i varetatt. Symptomene dine kan og skyldes forverring i fibromyalgi, men urinfunnene må nødvendigvis avklares, og andre årsaker utelukkes. 

Håper dette var til noe nytte, og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-