Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Daglige smerter og andre symptomer

Spørsmål

Opplever daglig smerter. Sjelden underekstrem., men av og til hø ankel stiv. Og stortå bilat verker. Hoved hofte/bekken, rygg, skuldre, nakke og underliv. Varierer hø el ve side. Søvnforstyrrelse grunnet hofte/bekken og/eller lenderygg. Smerter kan variere; stivhet ryggrad, spes midtre th og cervical. Stikkende/brennende smerte hø scapula. Hp som følge av spes trap de hø side. Nedsatt bev i nakke spes ve trap de. Smerter/kramper kan komme i bryst og kjeve, spes om natt. Lenderygg stivner ved ståing/gåing. Spes hø hofte stikker. Mye oppblåst, mye vannlating. Tørre øyne, hatt episkleritt. Smerter i underliv. Kan oppleves kraftløs i rygg. Likhetstrekk er at det varierer hvor og hvor sterk smertene er. Noe er småverk, noe er kraftig så det er vanskelig å stå oppreist mtp rygg. Sjekket for hjerte grunnet brystsmerter, alt bra. Kan bli overveldende trøtt, brått. Ør/uvel i perioder. Svimmel i perioder. Blir fort sliten av sosiale settinger, selv om det er kun positivt ladet. Sensetiv til lys, bruker solbriller mye. Reagerer kraftig på behandling, reagerer på styrketrening- må trene måteholdent. Samtidig oppleves smertene mer uten trening.

Kvinne 38
Svar

Hei,

Og takk for din henvendelse. Du kommer ikke med noen konkrete spørsmål, men jeg skal svare ut fra hva jeg tror du lurer på. Du forteller at du har daglige smerter som flytter på seg. I rygg, bekken, underliv, bryst og kjeve. Smertene har forskjellig karakter, både stikkende, brennende og stivhet. I tillegg har du andre symptomer - ubehag fra magen og øynene. Dette går utover nattesøvn, og du er sliten. Trening kan på samme tid både forverre og bedre plagene, i den forstand at hard trening er problematisk, men uten trening blir du generelt dårligere. 


Du har hatt disse plagene i mange år, helt siden barnealder. Jeg vet ikke om du er utredet vedrørende plagene dine eller ikke. 


Generelt kan jeg si at kroniske muskel- og skjelettsmerter er vanlig i befolkningen, og er blant de aller hyppigste årsakene til kontakt med helsevesenet, sykmeldinger, utredninger osv. Ofte er både årsakene og problemene sammensatte - det vil si at vi ikke finner en konkret diagnose som forklarer hele bildet og som man kjenner årsaken til. Mange ganger er flere faktorer involvert: kanskje har man slitasjeskader i knær, artrose i fingre, prolaps i ryggen i tillegg til muskelsmerter f.eks. En gang i blant finner man revmatisk sykdom som ligger til grunn - for eksempel leddgikt eller Bechterew. Noen ganger kan medfødte tilstander - som forskjellig benlengde, feilstillinger i føtter, skoliose i ryggen  osv gi betydelige og etterhvert utbredte plager. 


Har man vedvarende smerter som går utover livskvaliteten skal man selvfølgelig utredes av lege pga dette. Jeg forstår at du har vært i kontakt med i alle fall fysioterapeut, så jeg antar at leger har vært involvert. Man bør gjøre en god undersøkelse, gjerne ta blodprøver mtp revmatisk sykdom, og noen ganger billeddiagnostikk. Dette er viktig først for å utrede om plagene kan skyldes sykdom som kan og skal behandles med medisiner eller kirurgi. Om man ikke finner en slik tilstand, skal man i mange tilfeller likevel kunne komme til en diagnose, eller en forklaring på problematikken, slik at man kan gjøre målrettede tiltak. Dette i form av for eksempel rehabilitering, fysioterapi, kurs vedrørende artrose/muskelsmertesyndromer osv. 


Det du alt har gjort, og som er veldig viktig og bra at du har fått til, er dette med treningstilpasning, og til en viss grad energitilpasning. Det er svært skadelig å bli helt passivisert - men som du har erfart kan hos noen hard trening gjøre vondt verre. Men i all hovedsak er trening ytterst viktig ved alle former for kroniske smertetilstander. Det være styrketrening, bevegelsestrening hos noen, og faktisk har intervalltrening vist effekt. 


Ut fra hva du skriver tenker jeg at du sikkert kunne ha god nytte av en ordentlig prat med din fastlege om plagene dine - hva som er gjort av utredning og tiltak, om det gjenstår å gjøre noe, og hva man tenker er årsaken til plagene dine. Tiden er ofte knapp i slike konsultasjoner, dessverre - et tips er å forsøke å fokusere på det store bildet: langvarige smerter, kanskje mest plagsomt når det gjelder rygg (hvis det stemmer?), ikke effekt av visse tiltak osv. 


Håper dette var til nytte, og lykke til!