Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bløtdelshevelse i fot og andre symptomer

Spørsmål

I februar begynte jeg å hovne veldig opp under foten og blodprøver ble tatt, mr av for to ganger, svaret var bløtdelsoppfylning, men fikk bare beskjed om gode såler, slet med hoven fot i flere mnd, den er fortsatt vond. I sommer hadde jeg nakkekramper som strålte oppover mot hode, gikk til fysio og det forsvant etter det og medisiner og sprøyte. Hatt kraftige intense smerter ytterst i overarmen, blir verre og mer intense for hver dag, stikkende smerter. Har også et høyre kne nå med stikkende og intense smerter, spesielt om kvelden, nesten rett under kneet. Hva kan alt dette være? På blodprøvene jeg har tatt viste det noe på grense til en bindevevssykdom, men skulle ikke bekymre meg om det, fordi det lå på grenseland. Faren min har artrose og hjerteproblemer og jeg stresser utrolig mye daglig, har stort ansvar i jobb og privatmessig er også mye stressrelaterte oppgaver. Hvilke råd vil du gi meg? Hva kan det være? Jeg spytter også blod og igår oppdagte jeg en rund mørk blodblemme inne i munnen (innsiden av kinnet), den er nesten borte idag. Har også store søvnproblemer, og opplever stadig og hyppigere søvnparalyse. Bruker ingen medisiner, men har brukt Sedix.

Kvinne 31
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså vært hoven i foten siden februar som man ikke har klart å finne ut av tross 2 MR-bilder. I tillegg har du hatt smerter i nakken, overarm og kne. Du har tatt noen blodprøver, men fått beskjed av legen din om ikke å bekymre deg for dette.

Så spør du hva disse plagene skyldes, og jeg håper du forstår at jeg ikke kan svare på det, for det vet jeg rett og slett ikke. Legen din som har utredet deg og sett alle prøvesvarene vet det heller ikke virker det som. Det er ikke sikkert at disse smertene og hevelsene henger sammen - å ha vondt i nakken er jo svært vanlig i den ellers friske befolkningen f.eks. Og det har jo gått over, så det er bra. Men du står fortsatt igjen med plager i foten, armen og kneet. Jeg tolker det slik at du har fått diagnosen metatarsalgi på bakgrunn av fotplagene? Det er egentlig bare en betegnelse på, nettopp, "smerter i foten" (over metatarsene, som er bena ut til tærne). 

Du forteller at du har et stressende liv, har søvnvansker og søvnparalyse. Om dette kan være relatert til smertene dine vet jeg ikke, men det er ikke uvanlig å få muskel- og leddsmerter om man er utsatt for negativt stress - altså stress som ikke oppleves positivt. Og det hjelper i alle fall ikke på søvnvanskene dine - noe som og kan forverre søvnproblemer. 

I tillegg har du en historie fra barndommen som kanskje og kan disponere for smerter.

Om du bør utredes nærmere er vanskelig for meg å svare på, men du trenger jo åpenbart en ny prat med fastlegen din da det er mye som bekymrer deg. Kanskje bør blodprøvene som er tatt kontrolleres, eller kanskje en ortoped eller andre skal vurdere hevelsen i foten? Kanskje må du gjøre noen tiltak i forhold til stresskontroll? Det høres jo ut som det er nødvendig, uavhengig av om stress har noe som helst med plagene dine å gjøre eller ikke. Eller kanskje kunne noen timer hos en flink fysioterapeut være lurt. Vedrørende søvnparalyse er ikke dette mitt fagfelt, men noe du bør snakke med fastlegen din om. 


Håper dette var til noe nytte, og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-