Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bivirkninger av prednisolon ved PMR

Spørsmål

Hei. Fikk påvist Polymialgia Rheumatica på mars i år, og ble behandlet med Prednisolon i relativt store mengder.Resultatet var flott i ca. 1 - 2 mndr. selv etter reduksjon i medisin. På august begynte huden på bena å løsne i flak med store verkende sår som er vanskelig å gro. Gikk ned til 10 mg. med. og smertene er akseptable, men sårene er like ille. Nå prøver jeg 5 mg. og smertene er ille. Kan jeg forvente noen bedring, eller finnes det noen annen bedhandligsmåte? Takknemlig for svar.

Kvinne 80
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har alts fått PMR, og derfor som en konsekvens satt på prednisolon. Dette er standard behandling ved PMR, og man må regne med å behandle med medikamentet i 1-2 år.


Nå har du fått løs hud og verkende sår på bena, som ikke vil gro. Tross dosereduksjon på prednisolon er disse sårene ille. 


Tynn og skjør hud er som du vet en velkjent og plagsom bivirkning av prednisolonbehandling over tid. Du kan absolutt fortsatt forvente bedring, da det tar lang tid fra medikamentet er redusert/seponert til huden har regenerert seg. Men i noen tilfeller er hudskaden kronisk. 


Det finnes andre medikamenter vi bruker ved PMR dersom bivirkningene er plagsomme eller man ikke kommer i mål med prednisolon. Da bruker vi ofte methotrexate, et medikament som skal startes av revmatolog. Imidlertid kommer medikamentet typisk i tillegg til en liten dose prednisolon, som er vanskelig å komme unna helt. 


Best mulig hudbehandling er også viktig. Mange har nytte av behandling hos sårsykepleier, ofte via hudavdeling eller hudlege. 


Med andre ord, ta opp med din fastlege om det skal vurderes henvisning til revmatolog for å holde seg på så minimal prednisolondose som overhode mulig. Be også om en henvisning for optimal hudbehandling, som er viktig uansett hva man gjør med medikamentet.


Lykke til og god bedring!