Bechterew sykdom

Spørsmål

Jeg er en mann på 48 år og i normalt god fysisk form. BMI på 25,5 og en hvilepuls på ca 50. for et halvt år siden ble jeg utredet av fastlege og en ortoped for Bechtrevs på grunn av stivhet i nedre del av ryggen. (på en god dag rekker jeg ned til midten av leggen.. på andre dager er det å nå knærne en utfordring) Mistanken om Bechtrev kom opp etter en samtale med legen. Jeg har en mor med Bechtrev og jeg er testet HLAB-27 positiv. Videre har jeg fra sent i barneskolen og til 2001 hatt ca årlige runder med Regnbuehinnebetendelser. Det har forøvrig gitt seg(har ikke hatt det etter at jeg ble 30). jeg har løpe en del etter at jeg gav meg med røyking i 2002 men etter 2013/14 gav jeg meg med det etter at jeg var plaget med hyppig akilles betennelse. Tar meg fortsatt en løpetur i ny og ne, men smerter kommer raskt tilbake. Jeg blir aldri helt god i hælene.. og jeg går sidelengs ned trappen hver morgen fordi jeg er så stiv. Så tar det seg opp etter en stund og jeg sliter ikke så mye med det ellers på dagen, men jeg trenger gode sko med såle. Alt det jeg har skrevet tilnå er jo ting som jeg skjønner er forenelige med en Bechtrev diagnose. Jeg har til og med en ‘murring’ i bekkenet. Jeg vil ikke kalle det smerte, men det kan kvalifisere til å kalles en ‘vondt’.. ømm er kanskje et beskrivende ord.. Det som utredningen konkluderte med var at jeg ikke har Bechtrev ettersom MR bilder (med noe som heter STIR frekvens) ikke påviste ødem eller sacroilitt i bekkenet. Jeg er jo glad for at det ikke ble påvist noe på MR, men alikevell har jeg en tilbakevendene tanke om at det er noe som er oversett eller ikke vurdert riktig. Jeg har fremdeles denne murringen/vondt’en i rygg/bekken som variere litt i styrke, men hvis det var betennelse ville det jo syntes på MR’en? Kan det være at det ikke har utviklet seg nok? Kan jeg slå meg til ro med at dette ikke er Bechtrev eller bør jeg følge det opp på noe vis?

Mann 48

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du er altså en sprek mann som har vært plaget med stivhet i nedre del av rygg. Du har hatt residiverende regnbuehinnebetennelser i barndommen, hyppige achillesbetennelser, er HLAB27 positiv, og har hatt murringer i bekkenet. Du er utredet av revmatolog som har utelukket Bechterew på bakgrunn av MR-bilder, men du er usikker på om du kan slå deg til ro med dette. 

Som du vet er forandringer i IS-leddene "kardinaltegnet" vårt for å stille diagnosen Bechterew. Men diagnosen er ikke alltid enkel. Typiske symptomer på det vi kaller "inflammatorisk rygg" er morgenstivhet, bevegelseslindring, nattlige smerter som lindres av å stå opp. 

Du er jo tydelig disponert for Bechterew sykdom med vevstypen, arv og flere iridocyklitter. En del HLAB27-positive pasienter har det vi oppfatter som inflammatoriske ryggsmerter uten at vi kan påvise forandringer på røntgen eller MR. Dette er et godt tegn, i den forstand at smertene og stivheten selvfølgelig er reell og typisk skiller seg litt fra ryggsmerter i den øvrige befolkningen, men når det ikke har tilkommet MR-forandringer ved 48 års alder er dette en god indikator på at det heller ikke vil tilkomme noe senere. Med andre ord: dette er ikke destruktiv sykdom, eller sykdom som bør behandles med intensiv immundempende behandling. Det høres jo unektelig ut som du er disponert for denne typen sykdom og også denne typen smerter, men heldigvis har det ikke tilkommet radiologiske forandringer. 

Mange har likevel effekt av såkalte NSAIDs (ibux og lignende medikamenter), dette kan du diskutere med fastlegen din. Det viktigste er i de fleste tilfeller likevel trening: dette er grunnsteinen i behandlingen av denne typen lidelser - med eller uten røntgenforandringer. Her gjør du jo en strålende innsats selv forstår jeg, men det kan være lurt å få instruksjoner av fysioterapeut likevel. 

Jeg kan ikke uttale meg om hvorvidt billedkvaliteten er god nok eller utredningen har vært god nok til å sikkert utelukke underliggende Bachterew, men som sagt - at det ikke foreligger MR-forandringer nå er et meget godt tegn. Andre elementer vi tar med i betraktningen er nivå av betennelsesmarkører. Jeg foreslår også at du tar en grundig prat med fastlegen din om disse elementene - at du lurer på om utredningen har vært god og langvarig nok osv, og eventuelle tiltak dere kan gjøre. Håper dette var til nytte, god bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-