Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Akutte hoftesmerter etter gange i bratt bakke

Spørsmål

Kvinne 70 år. Bra form. Trener styrke og går turer. Fikk akutt og intens smerte i høyre hofte (utsiden) da jeg gikk opp en lang og bratt bakke i juni d.å. Smertene avtok etter hvert, men jeg har «tannpine» i hofta fremdeles. Smertene stråler ikke utover mot verken rygg eller bein. Det kjennes best når jeg ligger. Må snu meg ofte. Jeg har også hatt intense smerter i høyre kne og skulder, men de har gått over etter 3-4 dager. Nå er det hofta som plager meg. Jeg har Hypothyreose.

Kvinne 70
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du er altså en ellers nokså frisk kvinne som har fått akutt vondt i hoften for noen måneder siden, med vedvarende verking. Tidligere har du hatt lignende smerter i kne og skulder, men forbigående. Dette går ikke over.

Hoftesmerter er vanlig og kan skyldes en rekke ulike faktorer. Det er ikke uvanlig med artrose i hoften (slitasjegikt), og det kan godt arte seg som du beskriver. Akutt leddbetennelse i hofteleddet hos voksne er derimot sjelden. Ellers kan man få ulike belastningslidelser, som slimposebetennelse (trochanterbursitt) eller senebetennelse (trochantertendinitt) i området. Småskader kan selvfølgelig også forekomme i hoften og kan gi symptomer som kan ligne dine. Noen ganger kommer og hoftesmerter fra ryggen.

Ved vedvarende plager bør du undersøkes av lege. Ofte finner man behov for å gjøre billeddiagnostikk med røntgen, ultralyd eller noen ganger MR. Noen ganger kan man behandle med lokale injeksjoner eller fysioterapi og trening. Ved artrose kan kirurgi være aktuelt. Det er viktig at du fortsetter å bevege deg, innen rimelighetens grenser inntil du har fått gjort ordentlig diagnostikk.

Håper dette var til nytte, og god bedring!