Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

26 årig kvinne med mye leddplager. Hadde juvenil artritt som 14-åring.

Spørsmål

Jeg har hatt vondt nær storetåa, den kulen under foten ('sesamoid bones på engelsk), så jeg kan ikke røre stor tåa mi uten at det gjør vondt. Dette har vert en problem snart en måned. Men det som er verre er at noen ganger i uken får jeg veldig vondt på innsiden av ankelen. Den kulen blir varm og jeg kan ikke stå på foten i hele dag, untatt på tærne! Da gjør det ikke så vondt. Dette kan skje plutselig, når jeg våkner om morgen, eller når jeg ikke har hatt noe vondt om dagen, så ligger i sengen en time eller to, og så reiser meg opp, samme smerten, og da kan jeg ikke stå på foten før jeg evt står opp neste dagen, som om ingenting hadde skjedd? Samme skjer også i min albue. Plutselig så kan jeg ikke få armen rettet ut. Nå i dag så har jeg sinnsykt vondt i skulderen og over armen, kan ikke løfte armen opp uten å gråte. Men når den først er oppe, så gjør det ikke vondt. Har disse noe til felles, finnes det noe hjelp? Det føles ikke som problemet er i selve leddet. Diagnose på juvenil artiritt når jeg var 14. Går ikke på medisin. Har vert relativt frisk i siste 8 år ledd messig.

Kvinne 26
Svar

Hei.


Du er altså en 26 år gammel kvinne, som hadde den revmatiske sykdommen juvenil artritt ("barneleddgikt") da du var 14 år.

Nå har du mye plager og smerter fra ledd, som du ikke vet årsaken til, og du lurer på om det finnes hjelp for dette.

Det er det meget mulig at det er. Men først må det stilles en (eller flere) diagnoser her, for en må jo vite hva en skal behandle, om en skal finne effektiv behandling for en sykdom eller plage. 

Det første jeg tenker, er at det på ingen måte er umulig at dette kan skyldes en revmatisk sykdom, både fordi du har hatt dette tidligere, og fordi plagene ut fra din beskrivelse også kan tenkes å skyldes revmatiske sykdommer. Derfor bør du helt klart ta kontakt med fastlegen din nå, for å bli utredet for revmatiske sykdommer, både ved at legen undersøker de vonde leddene dine, og med blodprøver for å se etter revmatisk sykdom. Finner legen da mistanke om revmatisk sykdom, så vil du bli henvist til revmatolog, som vil kunne ta stilling til eventuelt spesifikk behandling mot den revmatiske sykdommen du evt måtte ha.


Undersøkelsen hos fastlegen vil også kunne konkludere med at der ikke er tegn til revmatisk sykdom, og at f.eks. skulderplagene dine kan skyldes senebetennelse, betennelse i slimposer (bursitt) eller annet, og da kan f.eks. betennelsesdempende medisiner og evt fysioterapi / øvelser være til nytte.


Konklusjon: Det er fullt mulig at det finnes effektiv behandling mot dine plager, så start utredningen av dette nå. Lykke til.