Fibromyalgi diagnostiseres ikke lenger ved triggerpunkter

Fibromyalgi er ikke bare en smertetilstand. Nye diagnosekriterier tar høyde for dette.

FIBROMYALGI: Ofte mer eller mindre vedvarende smerter, med smerter mange steder i kroppen. Bilde: Prostock-studio / Shutterstock / NTB
FIBROMYALGI: Ofte mer eller mindre vedvarende smerter, med smerter mange steder i kroppen. Bilde: Prostock-studio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fibromyalgi diagnostiseres ikke lenger på gamlemåten, ved å måle mekanisk trykkømhet, eller triggerpunkter.

Triggerpunkter er svært omstridt

I 1990 ble det lagd klassifikasjonskriterier for fibromyalgi av the American College of Rheumatology (ACR).

Her ble diagnosen fibromyalgi gitt på bakgrunn av generaliserte smerter i minst 4 av 5 kroppsregioner, og samtidig smerte- eller ømhet i minst 11 av 18 triggerpunkter.

Bruken av triggerpunkter som diagnostisk test har vært svært omstridt og kritisert, blant annet for å være vanskelig å anvende i praksis. Å ha ømme triggerpunktene er derfor ikke lenger et krav ved diagnostisering av fibromyalgi.

Kriteriene fra 1990 kan brukes i tillegg til de nye, men kan ikke stå alene.

FORELDET: Tidligere var en undersøkelse av spesifikke ømme punkter viktig for diagnosen, men dette er ikke lengre nødvendig. Foto: SCANPIX/Shuterstock
FORELDET: Tidligere var en undersøkelse av spesifikke ømme punkter viktig for diagnosen, men dette er ikke lengre nødvendig. Foto: SCANPIX/Shuterstock Vis mer

Fibromyalgi er ikke bare en smertetilstand

I 2016 kom det noen nye diagnostiske kriterier, som baserer seg på smerteutbredelse sammen med tilstedeværelsen av andre symptomer. Diagnosekriteriene er validert for bruk i Norge.

De nye kriteriene kom som et resultat av mange års forskning, og dermed et skifte i oppfatningen av hva fibromyalgi er.

Som vi forstår fibromyalgi i dag, er det nemlig ikke bare en smertetilstand, men en kombinasjon av smerte og andre plager, som utmattelse, søvnproblemer, problemer med å tenke eller huske, depressive symptomer, irritabel tarm og hodepine.

Hvordan stilles diagnosen nå?

Med utgangspunkt i 2016-kriteriene stilles diagnosen på bakgrunn av et spørreskjema, hvor man skal krysse av for antall områder i kroppen som gjør vondt. Smertene må ha utbredelse i minst 4 av 5 kroppsregioner.

Heretter skal man krysse av for om man har andre symptomer, som fatigue, kognitive problemer, hodepine, irritabel tarm eller depressive symptomer. Man skal samtidig vurdere alvorlighetsgraden av disse symptomene, det vil si hvor mye symptomene påvirker livskvaliteten.

Ut fra spørreskjemaet får man en samlet score, som avgjør om man oppfyller kriteriene for fibromyalgi. For å få diagnosen skal symptomene ha vært til stede i minst tre måneder.

Slik er de første symptomene ved fibromyalgi, og slik utvikler sykdommen seg. Mange vet ikke at fibromyalgi har flere følgesymptomer, ikke bare smerter. Video: Lommelegen.no Vis mer

Ingen eksklusjonsdiagnose

Tidligere har fibromyalgi vært en eksklusjonsdiagnose. Det vil si at man ikke har kunnet få diagnosen fibromyalgi hvis det var andre sykdommer som kunne forklare smerten i kroppen.

Dette er endret i diagnosekriteriene fra 2016. Med andre ord er det mulig å ha både fibromyalgi og for eksempel leddgikt, depresjon eller lupus samtidig. Dette gjør det mulig å behandle alle diagnosene på en bedre måte.

Symptomer på fibromyalgi

Hos de fleste begynner fibromyalgi snikende, med smerter enkelte steder i kroppen, som kommer og går. For eksempel kan det starte med smerte i nakke eller korsrygg, hvorfra smertene etter hvert brer seg.

Etter hvert som tiden går øker smertene som regel i styrke, utbredelse og varighet. Til slutt blir de mer eller mindre vedvarende, med smerter mange steder i kroppen. Smertene kan sitte både i muskulatur, leddbånd, bindevev og sener.

Vanlige følgesymptomer er:

  • Søvnforstyrrelser med overflatisk og avbrutt søvn
  • Utmattelse og unaturlig trøtthet om dagen
  • Hodepine
  • Psykiske plager som depresjon, angst og økt irritabilitet
  • Irritabel tykktarm
  • Problemer med hukommelse og konsentrasjon
  • Stivhet i ledd og muskler når man våkner om morgenen
  • Følelse av prikking eller hevelse i hender og føtter
  • Hyperaktiv blære og blæresmerter
  • Hjertebank
  • Tinnitus
  • Overfølsomhet for lys, lyd og lukt

Hvilke symptomer som er verst, varierer fra person til person. Mange opplever at smertene forverres ved endringer i været, kulde, fuktighet, stress, dårlig søvn, angst og trøtthet.

Når søke lege?

Hvis du har kroniske smerter og en mistanke om at du har diagnosen fibromyalgi, bør du gå til fastlegen så du kan få en utredning.

Legen vil stille diagnosen på bakgrunn av hvilke smerter du opplever, og det samlede symptombildet.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer