Positiv anti-centromer

Spørsmål

Hei! Jeg er Ana positiv og har også i 7 år hatt lett forhøyet anticentromer. Fastlege har tatt prøve jevnlig , ligger mellom 13 og 16. Har ingen andre symptomer annet enn eksem / psoriasis under ben som ble tatt vevsprøve av og det bekreftet psoriasis / eksem. Har tidligere vært hos revmatolog som avkrefter sykdom som lupus . Og tok utvidet prøve uten funn . Han mente anticentromer prøven var et tilfeldig svar og at jeg ikke er syk. Jeg har i perioder verk i kroppen , som flytter litt rundt på seg ... Men er i full jobb og er også aktiv ellers . Har ingen søvnproblemer . Har tenkt at litt verk i kropp kan alle ha og har ikke tenkt mer på det. Men har merket at jeg er utrolig øm på disse tender points. Kan nesten ikke røre de punktene før de er veldig smertefulle. Da verker det i flere minutter etterpå før det gir seg . Er dette vanlig også Hos helt friske ?

Kvinne 33
Svar

Hei,  Og takk for ditt spørsmål. Du tar opp en interessant problemstilling, som det ikke finnes noe sikkert fasitsvar på. Hva gjør vi med pasienter med positive antistoffer uten andre tegn til revmatisk sykdom? Som regel er dette ganske lett - da gjør vi ikke noe spesielt. Tilfeldig påviste antistoffer uten symptomer, for eksempel ANA, legger vi liten vekt på. Mange friske går rundt med forhøyede antistoffer. Anti-centromer er imidlertid litt spesiell, da denne markøren er mer sykdomsspesifikk. Og symptomene man skal være oppmerksom på kan være litt vanskelig å definere.  Du har også vært til revmatolog for utredning av positiv anti-centromer, og der fått utelukket at du lider av revmatisk sykdom. Det er også besluttet å ikke gjøre videre oppfølging.  

Hvor mange friske som går rundt med positiv anti-centromer uten å noen gang utvikle sykdom, vet vi ikke, og det er ikke noen konsensus for om man burde følge helt symptomfrie opp. Det er nok vanlig å gjøre en ganske omfattende utredning av pasienter med positiv anti-centromer. Det man skal være spesielt obs på er raynaud (likfingre), hudforandringer, svelgvansker og symptomer fra mage/tarm og lunge. Ettersom jeg ikke vet hva den første revmatologen har gjort av utredning kan jeg ikke svare på om det burde vært gjentatt eller gjort mer utredning av akkurat deg.

Symptomene du forteller om, med periodevis verk som flytter på seg, er ikke uvanlige og ikke faretruende sett i sammenheng med antistoffet ditt. Å være øm på tender points er veldig vanlig, også hos ellers helt friske. Du virker ikke å være plaget av langvarige kroniske smerter, og jeg syns ikke du skal legge vekt på at du er øm her i så tilfelle. 

Jeg ville tatt en ordentlig prat med fastlegen igjen - og få et klart svar på om hun/han syns du er grundig nok utredet mtp dette tilfeldig påviste antistoffet. 


Håper dette var til nytte, og lykke til!