Raynaud syndrom:

Årsaken til «likfingre»

Som regel er tilstanden helt ufarlig, men i noen tilfeller kan det skyldes sykdom.

RAYNAUDS SYNDROM: Mange vil oppleve å få likfingre. Foto: Shutterstock/NTB
RAYNAUDS SYNDROM: Mange vil oppleve å få likfingre. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Likfingre, eller Raynauds fenomen, er veldig vanlig og rammer 10-15 prosent av befolkningen. Det er vanligere hos kvinner, og debuterer som regel i ungdomsårene eller tidlig voksen alder.

Raynaud betyr at huden på fingrene, og eventuelt tær, nese og ører, skifter unormalt mye farge som respons på kulde, og av og til emosjonelt stress.

Kalde fingre er ikke det samme som Raynaud, det er fargeforandringen som er karakteristisk. Man får typisk først en hvit fase, så blå fase, før fingrene blir veldig røde ved gjenoppvarming.

Primær og sekundær

Raynaud er som sagt vanlig hos helt friske mennesker. Da kaller vi det primær Raynaud, altså at det ikke er noen underliggende årsak til likfingrene.

Vi kaller det sekundær Raynaud når årsaken til symptomet er en underliggende sykdom. Årsaken til sekundær Raynaud er som regel en bindevevssykdom, som systemisk sklerose, MCTD, myositt eller lupus, men det kan og skyldes noen medikamenter eller for eksempel sykdom i blodårene.

Må finne årsaken

Mange som får Raynaud kan nok bli redde for at det skyldes systemisk sklerose eller lignende sykdommer, og søker lege på grunn av det. Da vil legen forsøke å skille primær fra sekundær Raynaud ved å kartlegge alvorlighetsgraden, om man får sår på fingrene som ikke vil gro, om man tar medisiner som kan utløse dette, har vært utsatt for skader (for eksempel nedkjølingsskader), om røyking kan være en forklaring, eller om man har andre symptomer på bindevevssykdom.

Deretter vil man ofte ta blodprøver, for blant annet å sjekke om det er betennelse i kroppen og om man har antistoffer, som kan være tegn på revmatisk sykdom. Hvis det etter denne utredningen er mistanke om bindevevssykdom som årsaken til Raynaud, blir man henvist til revmatolog for videre undersøkelser.

Se flere bilder av Raynauds fenomen her.

Behandling

Primær Raynaud kan være plagsomt, men er ikke farlig, og vil ikke gi alvorlig nedsatt blodsirkulasjon i fingrene.

Det er viktig å ikke røyke, og ellers går behandlingen ut på å unngå utløsende faktorer ved å holde seg varm og eventuelt endre på medisiner som kan utløse Raynaud. Det finnes varmehjelpemidler med spesielle hansker og sokker.

Ved store plager kan en ergoterapeut bistå med råd og hjelpemidler. Man bruker sjelden medisiner mot primær Raynaud.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer