Revmatolog: Polyartrose gir smerter og stivhet i flere ledd

Betegnelsen brukes ofte hos de som har artrose i hender og fingrene, men omfatter egentlig alle som har artrose i mer enn to ledd.

SMERTER: Artrose er nokså vanlig, og hos noen medfører det smerter i ledd. Foto: peterschreiber.media / Shutterstock / NTB
SMERTER: Artrose er nokså vanlig, og hos noen medfører det smerter i ledd. Foto: peterschreiber.media / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Artrose er en vanlig leddtilstand

Artrose er en leddtilstand hvor ett eller flere ledd har gjennomgått en forandring. Man finner tynn og skadet brusk i leddflatene, og nydannelse av bein i ytterkant av leddet. Dette kan medføre smerter og redusert bevegelighet i leddet.

Begrepet slitasjegikt er mye brukt om artrose, men kan være misvisende fordi det som regel ikke er slitasjen i seg selv som skaper artrosen. Den vanligste årsaken til artrose er aldring, men genetiske faktorer, overvekt, fysisk belastning og gjennomgåtte skader og sykdom i ledd spiller og en rolle. Artrose kan ramme de fleste av kroppens ledd.

Halvparten av oss vil utvikle artrose. Symptomene er gradvis utvikling av smerte og stivhet ved belastning. VIDEO: Lommelegen Vis mer

Hva er polyartrose?

«Poly» betyr «mange», så betegnelsen «polyartrose» betyr altså artrose i mange ledd. Betegnelsen brukes ofte hos de som har artrose i hender og fingrene (håndartrose), men omfatter egentlig alle som har artrose i mer enn to ledd.

Hva er symptomene på polyartrose

Symptomene på artrose er leddsmerter, leddstivhet og redusert funksjon i leddene som er rammet. Morgenstivhet er vanlig. Man kan og få leddhevelser, spesielt hvis man har artrose i fingre og knær. Ved håndartrose kan man se at leddene blir større/tykkere og utvikler påleiringer. Noen har omfattende artrose helt uten symptomer eller plager, mens andre har mye smerter og problemer med å gjennomføre vanlige aktiviteter på grunn av polyartrose.

Hvem får polyartrose?

Artrose er først og fremst en aldersrelatert tilstand, og man kan si at dersom man leter nøye nok hos mennesker over 50-60 år vil man finne artrose i ett eller flere ledd. Men langt fra alle vil få symptomer av det, rundt 10% av menn og 18% av kvinner over 60 år har artrose som gir symptomer. Polyartrose, da spesielt polyartrose som rammer hender og fingre, har en ganske sterk arvelig komponent, og rammer flere kvinner enn menn.

Hvordan behandles polyartrose?

Behandlingen avhenger av hvor man har artrose som gir plager. Grunnsteinen i behandlingen er uansett fysikalsk behandling og trening, dette gjelder også for håndartrose. En ergoterapeut kan være til god hjelp ved håndartrose, både for å instruere i øvelser og å tilpasse hjelpemidler som ortoser (skinner og støttebandasje). Disse hjelpemidlene kan lindre smerter og gjøre at man får bedre håndfunksjon.

Av medikamenter kan NSAIDs som ibuprofen og naproxen ha god effekt hos noen. Paracetamol kan brukes som smertestillende. Noen med artrose utvikler en del betennelse i det affiserte leddet, som da vil bli hovent og ofte varmt. I tilfelle kan man forsøke å sette kortisoninjeksjon inn i leddet. Kirurgi er aktuelt hos noen, spesielt ved hofteartrose.

Hva er prognosen ved polyartrose?

Man kan ikke bli kurere artrose, men det er ikke nødvendigvis sånn at plagene blir verre og verre år for år. Mange kan bli bedre av trening og fysikalsk behandling. Noen forteller også at smertene er verst de første årene, mens man senere er mest plaget med stivhet og redusert funksjon.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer