Hva er polyartrose?

En underdiagnose for artrose i flere ledd.

ARTROSE: Kort forklart. Video: Lommelegen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Artrose er en svært vanlig tilstand, og jo eldre vi blir jo oftere får man artrose. Man kan også utvikle artrose i ledd etter en skade.

Ved artrose blir bruskene i leddene skadet, og det dannes ny beinmasse i ytterkant av leddet. Dette kan være helt uten symptomer, men noen får smerter og problemer med å utføre bevegelser.

Diagnosen polyartrose

Å ha artrose i flere ledd er nokså vanlig hos eldre. Dette kalles polyartrose eller generalisert artrose.

Polyartrose er, ifølge diagnosesystemet ICD-10, en diagnose når man har artrose i flere ledd i kroppen (2). For eksempel i hofte og kne, eller fingre og ryggrad.

Det er holdepunkter for at polyartrose er en egen sykdom, som til en viss grad er arvemessig betinget (1).

Hvis man har artrose i to like ledd, for eksempel begge knær, bruker man ikke diagnosen polyartrose, men kaller det bilateral artrose.

Hvem får polyartrose?

Alle kan utvikle polyartrose, men er du overvektig har du større risiko for å utvikle artrose, særlig i kneledd.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer