Hva er Sjøgrens syndrom?
Sjøgrens sykdom er en autoimmun bindevevssykdom. Med andre ord er det en tilstand der immunsystemet feilaktig angriper kroppens eget vev. Ved Sjøgrens syndrom er det kroppens kjertler som rammes og det utvikles en kronisk betennelse i kjertlene. Tilstanden er kronisk, som ved Sjøgrens syndrom betyr at den ikke går over. Det er særlig spytt- og tårekjertler som blir affisert, men også andre kjertler kan rammes.
Man kan dele Sjøgrens syndrom inn i to typer:
- Primær Sjøgrens syndrom.
- Sekundær Sjøgrens syndrom.
Sjøgrens sykdom er en revmatisk sykdom, under gruppen av bindevevssykdommer. (1, 2)

Hva er bindevevssykdommer?
Andre navn
På engelsk heter Sjøgrens syndrom Sjogren's syndrome.
Primær Sjøgrens syndrom
Ved primær Sjøgrens syndrom angriper sykdommene kjertlene i kroppen, særlig spytt- og tårekjertler, men også andre kjertler kan rammes. Med primær Sjøgrens har man ikke andre revmatiske sykdommer eller tilstander. (2, 3
LES OGSÅ: Nattesvette kan være et symptom på sykdom

Sekundær Sjøgrens syndrom
Ved sekundær Sjøgrens syndrom har man affeksjon av kjertlene i kroppen, som ved primær Sjøgrens syndrom. Men man har i tillegg andre revmatiske lidelser, eksempelvis lupus eller revmatoid artritt – leddgikt. Symptomene ved sekundær Sjøgrens syndrom kan derfor variere veldig, alt etter hvilken annen revmatisk lidelse man også har.
Denne artikkelen kommer til å fokusere på symptomene som oppstår ved primær Sjøgrens syndrom. (2, 3)

Sjøgrens syndrom
Forekomst
Tilstanden rammer mye hyppigere kvinner enn menn, mer enn 90 % av dem som har Sjøgrens er kvinner. Tilstanden oppstår som regel i voksen alder, og er en svært sjelden tilstand blant barn.
Studie fra Norge gir en forekomst på Sjøgrens syndrom hos 0,05 prosent av befolkningen. (2)
Hvorfor får man Sjøgrens Syndrom
Som nevnt er Sjøgrens syndrom en autoimmun tilstand, men vi vet ikke sikkert hvorfor immunsystemet feilaktig angriper egne celler. Man tror at årsaken har sammenheng med både genetiske faktorer, som gjør at man er mer disponerte for å utvikle tilstanden, samt at det oppstår en utløsende faktor i form av en miljøpåvirkning. Selv om gener spiller en rolle er ikke tilstanden direkte arvelig. (1, 3)
Symptomer
Noen av symptomene som kan oppstå ved Sjøgrens syndrom er:
- Tørre øyne.
- Tørr munn.
- Tørrhet i andre kjertler: Også kjertler andre plasser i kroppen kan rammes, som kan gi plager med tørrhet i underliv, nese, svelg og hud. Tørrhoste er også et vanlig symptom.
- Hovne spyttkjertler: Spyttkjertler kan hovne opp, særlig utsatt er spyttkjertler lokalisert til ansiktet som ligger fremfor ørene, bak kjeven og ved øynene. Tilstanden kan være smertefull.
- Smerter i ledd og muskler er ofte tidlige symptomer ved tilstanden.
- Utmattelse.
- Hudsymptomer: Både tørr hud og utslett kan oppstå ved Sjøgrens syndrom.
- Magesmerter: Bukspyttkjertelen er som navnet tilsier også en kjertel og kan hos noen påvirkes og gi magesmerter.
- Nerver: Sjøgrens syndrom kan medføre skade på nervesystemet, blant annet i form av nevropati, som kan gi symptomer i form av nedsatt følelse og/eller nummenhet i hender eller føtter. Nevropati kan gi en rekke andre symptomer, slik som svimmelhet, du kan lese mer om nevropati i denne artikkelen. (1, 2, 3)

Tørre øyne
Tørre øyner er et vanlig symptom ved Sjøgrens syndrom. Ofte oppleves dette som at man har en irritasjon på øyet, som et sandkorn eller rusk. Men i begynnelsen kan enkelte ofte oppleve økt tåreproduksjon, dette er forbigående. De fleste med Sjøgrens syndrom vil få nedsatt produksjon av tårer, og derav tørre øyner. (1, 2, 3)
LES MER OM: Tørre øyne
Tørrhet i munn
Nedsatt spyttproduksjon gjør at munntørrhet er et vanlig symptom ved Sjøgrens syndrom. Munntørrhet er ikke bare plagsomt og gjør det vanskelig å spise mat, men gir økt risiko for karies, tannskader og soppinfeksjon i munnen.
Mange med Sjøgrens kompenserer tørrheten i munnen med å drikke vann for å holde munnen fuktig, samt for å klare å spise mat. Noen matvarer i kostholdet kan bli vanskelig å spise, dette gjelder særlig tørre matvarer. (1, 2, 3)
LES MER OM: Munntørrhet

Diagnose
Symptomene på Sjøgrens syndrom kan varierer fra person til person, samt være uspesifikk og kan derfor ligne på andre tilstander. For å finne ut om man har Sjøgrens syndrom må man gjøre en rekke utredninger hos legen. Ved mistanke om Sjøgrens syndrom er det vanlig at man blir henvist til en legespesialist innenfor fagfeltet revmatologi.
Diagnosen gjøres på bakgrunn av symptomer, tørre øyner og munn, blodprøver og eventuelt vevsprøve.
Blodprøvene anti SSA og SSB antistoffer er en viktig del av utredningen. Positive blodprøver styrker mistanken om Sjøgrens syndrom. Andre blodprøver som tyder på betennelse er også vanlig å ta under utredningen, slik som blant annet CRP og RF. CRP er hos mange med Sjøgrens syndrom normal.

Vondt i kroppen og positiv ANA test. Hva betyr det?

Dette er spyttstein
Objektiv test på tørre øyner og munntørrhet er også en vanlig del av utredningen. Ved bruk av en test som heter Schirmer test kan legen objektivt måle tårefloden. Dette gjøres med en spesiell type trekkpapir som festes til øyelokket og trekker til seg fuktighet over 5 minutter. Også spyttproduksjonen kan måles objektivt med en spyttest.
En vevsprøve tatt fra innsiden av leppen kan bli aktuelt for å sette diagnosen. I denne vevsprøven leter man etter typiske forandringer som oppstår i vevet som følge av Sjøgrens syndrom. (1, 2, 3)
LES OGSÅ: Spyttkjertlenes anatomi
Behandling
Det finnes ingen behandling som kurerer Sjøgrens syndrom. Men det finnes behandling som demper symptomene og forebygger at det oppstår komplikasjoner fra sykdommen. Eksempler på slik behandling er god tannhygiene og kunstig tårevæske. Du kan lese mer om behandling ved Sjøgrens syndrom i denne artikkelen. (1, 2, 3)
Kilder
1) Mayo Clinic, Sjogren's syndrome 2) Norsk legemiddelhåndbok, Primært sjögrens syndrom 3) Helsenorge, Sjøgrens syndrom