Hva er en revmatolog?

En revmatolog er en legespesialist som jobber innenfor fagområdet revmatologi.

UNDERSØKER OG BEHANDLER REVMATISKE TILSTANDER: En revmatolog er en lege med lang spesialistutdannelse. Foto: Marko Aliaksandr / Shutterstock / NTB
UNDERSØKER OG BEHANDLER REVMATISKE TILSTANDER: En revmatolog er en lege med lang spesialistutdannelse. Foto: Marko Aliaksandr / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva er revmatologi?

Revmatologi er en medisinsk spesialitet som omfatter over 150 revmatiske sykdommer og tilstander. Revmatisk sykdom kalles også revmatisme og rammer oftest bevegelsesapparatet. Symptomene er oftest i form av smerte og tap av bevegelse og funksjon. Noen revmatiske sykdommer kan også ramme nerver, hud, lunger, slimhinner og andre organer.

Hva er en revmatolog?

En revmatolog er en lege med spesialistutdannelse innenfor revmatologi. Det vil si at legen har spesialisert seg i nesten syv år på fagområdet, etter medisinstudiet, og har spesiell kunnskap om diagnostisering og behandling av revmatiske sykdommer.

image: Hovne fingre – hva er årsaken?

Hovne fingre – hva er årsaken?

Hvilken utdannelse har en revmatolog?

Når man er ferdig med medisinstudier får man autorisasjon som lege. Legespesialiseringen begynner etter at du er ferdig med medisinstudiet. De aller fleste leger vil fortsette i et slikt spesialiseringsløp som varer i seks og et halvt år. Denne utdanningen foregår mens man jobber som lege.

Del en av spesialiseringen er felles for alle spesialitetene og varer i halvannet år. Den består av ett års praksis på et sykehus og et halvt års praksis i en kommune.

De neste fem årene er spesialisering innen revmatologi som foregår på sykehus.

Hvilke sykdommer behandler en revmatolog?

En revmatolog behandler en lang rekke revmatiske sykdommer, det finnes over 150 ulike. Her er noen få eksempler:

image: Hva kan utløse urinsyregikt?

Hva kan utløse urinsyregikt?

Hvordan henvises til revmatolog?

Ønsker du å komme i kontakt med en revmatolog, må du først kontakte fastlegen din og henvises til et sykehus med revmatolog. Det er for tiden lang ventetid. Du kan sjekke på helsenorge.no om det er kortere ventetid ved andre sykehus.

Noen klinikker tilbyr også privat konsultasjon med revmatolog, uten nevneverdig ventetid. Du må da betale for timen selv, med mindre du har behandlingsforsikring som dekker dette, noe de færreste har.

Hva er forskjell på revmatologer og ortopeder?

En ortoped er en lege med spesialisering innen ortopedisk kirurgi. Det vil si at en viktig del av arbeidet til en ortoped foregår i operasjonssalen. De jobber innenfor et bredt spekter av sykdommer og skader i muskler, ledd og skjelett.

En revmatolog jobber med diagnostisering og behandler revmatiske sykdommer, oftest i ledd, som er forårsaket av at kroppens immunforsvar angriper eget vev. Dette er autoimmune sykdommer, og heter inflammatoriske revmatologiske sykdommer.

Revmatologer og ortopeder samarbeider ofte tett. For eksempel kan en revmatolog henvise en pasient med leddgikt til ortoped for operasjon.

image: Tegn på Raynauds syndrom

Tegn på Raynauds syndrom

Kilder:

1) Lommelegen.no: Revmatiske sykdommer 2) Utdanning.no: Revmatolog 3) SML.no