Heberdenske knuter

Beinete knuter ytterst på fingrene er et vanlig tegn på slitasjegikt. Særlig eldre kvinner er utsatt for tilstanden.

KNUTER PÅ FINGRENE: Heberdenske knuter på fingrene til en 68 år gammel kvinne med slitasjegikt. Legg merke til hvordan fingrene er bredere på nedsiden av neglene. Foto: NTB / Science Photo Library.
KNUTER PÅ FINGRENE: Heberdenske knuter på fingrene til en 68 år gammel kvinne med slitasjegikt. Legg merke til hvordan fingrene er bredere på nedsiden av neglene. Foto: NTB / Science Photo Library. Vis mer

Heberdenske knuter er en hevelse av beinvev rundt fingrenes ytterste ledd. På medisinsk fagspråk kalles dette leddet DIP-ledd («distale interfalang ledd»).

Les også: Hva er slitasjegikt?

Knuter på fingrene

Flere Heberdenske knuter gir mistanke om slitasjegikt i hendene. Et annet funn som styrker denne mistanken er knuter også på fingrenes mellom-ledd (PIP-ledd). En lignende knute her kalles Bouchardske knuter. Hevelse av fingrenes grunnledd (MCP-ledd) er vanligere ved sykdommen leddgikt.

Det er likevel mulig å ha slitasjegikt uten utvikling av heberdenske knuter og det er heller ingen klar grense på hvor mange knuter som gir sikker mistanke om sykdommen. Generelt er kvinner mer utsatt enn menn. Heberdenske knuter er også vanligere i noen familier.

Les også: De første symptomer på leddgikt

KNUTER PÅ HENDENE: Heberdenske knuter sitter på det ytterste fingerleddet, Bouchards knuter på det mellomste. Foto: NTB / Shutterstock.
KNUTER PÅ HENDENE: Heberdenske knuter sitter på det ytterste fingerleddet, Bouchards knuter på det mellomste. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Starter med smerte og hevelse

LES OGSÅ:
image: Behandling av slitasjegikt

Behandling av slitasjegikt

Heberdenske knuter gir mest plager i starten når knutene dannes. Symptomene starter gjerne rundt overgangsalder med smerter, ømhet og stivhet rundt fingrenes ytterste ledd. Det kan også bli noe hevelse og varme i fingrene. Etter noen år avtar smertene og de beinete knutene står igjen.

Behandling av Heberdenske knuter

Muligheten for behandling er begrenset. Det viktigste er å utelukke andre tilstander som må behandles, for eksempel leddgikt. I den tidlige fasen der heberdenske knuter kan gi smerte og hevelse kan NSAIDs («ibux »og tilsvarende preparater) brukes mot plagene.

Kilder:

  • Palm, Ø. Store Norske Leksikon: heberdenske knuter. 2019.
  • Doherty, M. Uptodate: Clinical manifestations and diagnosis of osteoarthritis. 2017.
image: Hypermobile ledd

Hypermobile ledd