Derfor hjelper trening ved artrose

Noe av det beste du kan gjøre om du sliter med artrose, er å trene. Slitasjegikt er sterkt forbundet med overvekt, derfor er det ekstra viktig å bevege på seg.

Trening mot slitasjegikt: Trening er spesielt bra for de som har slitasjegikt i kneet. Foto: NTB Scanpix
Trening mot slitasjegikt: Trening er spesielt bra for de som har slitasjegikt i kneet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slitasjegikt heter artrose på det medisinske fagspråket. Artrose gir stive og smertefulle ledd – oftest leddene i knær, hofter, hender og ryggrad. Det som skjer er at brusken i leddet gradvis blir slitt ned, og kan etter hvert forsvinne helt. Artrose er vanligst fra 45-50-årsalderen.

Trening kan redusere smerter og stivhet, samt gi økt kondisjon og styrke. Dette vil gjøre det lettere å fungere i dagliglivet, og i aktiviteter.

Revmatolog: Rikke Helene Moe Foto: Privat
Revmatolog: Rikke Helene Moe Foto: Privat Vis mer

– Trening kan ha en lokal effekt som bedrer måten leddet belastes på, gjennom å redusere punktbelastning, og gjøre vektoverføringen i leddet mykere. I tillegg kan fysisk aktivitet og trening bidra til å redusere en betennelse, sier Rikke Helene Moe og Nina Østerås, forskere og fysioterapeuter ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Revmatologisk Rehabilitering, Revmatologisk Avdeling, Diakonhjemmet sykehus.

LES OGSÅ: Psoriasisleddgikt

Anbefaler å trene 30 minutter hver dag

Trening har også generelle effekter som gir økt utskillelse av kroppens eget smertestillende hormon (endorfin), mindre nedstemthet og økt tro på egen mestring.

De mest virkningsfulle tiltakene for de aller fleste med artrose er å være fysisk aktiv, trene og å normalisere vekten om man er overvektig, ifølge Moe og Østerås.

Trening har minst like god smertedempende effekt som medisiner.

- Vi anbefaler alle med artrose å være jevnlig fysisk aktiv med økt puls og pust i 30 minutter hver dag.

LES OGSÅ: Bursitt, slimposebetennelse i ledd

Både kondisjon og styrke er bra mot artrose

Både kondisjons- og styrketrening kan ha god effekt for personer med artrose – forskning viser at trening har spesielt god effekt for pasienter med slitasjegikt i kneet.

ENDRINGER I LEDD: Ved artrose blir brusken i leddet gradvis slitt ned. Ved artrose er man også lettere utsatt for artritt - betennelse i ledd. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ENDRINGER I LEDD: Ved artrose blir brusken i leddet gradvis slitt ned. Ved artrose er man også lettere utsatt for artritt - betennelse i ledd. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Det kan være lurt å få hjelp av kvalifisert helsepersonell til å sette opp et individuelt tilpasset treningsprogram.

Revmatolog: Nina Østerås Foto: Privat
Revmatolog: Nina Østerås Foto: Privat Vis mer

– De fleste vil ha nytte av at en kvalifisert fysioterapeut eller annet helsepersonell lager et tilrettelagt treningsopplegg til å begynne med, sier Siri Opsahl, lommelegens revmatolog.

I dårlige perioder kan trening i vann være et godt alternativ. Sykling er også en god aktivitet som de fleste med artrose kan gjøre, ifølge Moe og Østerås.

– Husk at når man starter med en ny treningsform eller øker aktiviteten, kan man i starten få en periode med ekstra mye smerter. Disse smertene avtar ganske raskt, sier de.

LES OGSÅ: Urinsyregikt, også kalt podagra, gir røde, ømme, smertefulle ledd

Hjelpemidler for pasienter med artrose

Å bruke staver, stokk og tape på kneet, gode sko (eventuelt med innleggssåler) og smertelindrende medikamenter, kan gjøre det lettere å være fysisk aktiv.

– Støtteskinner eller bandasjer (ortoser), elektroterapi, hjelpemidler og deltakelse på pasientundervisning kan også brukes for å lette trening og fysisk aktivitet ved artrose, sier Moe og Østerås.

Trening vil også gjøre det lettere å holde kontroll på kroppsvekten – overvekt er nemlig sterkt knyttet til artrose.

– Forskning viser at trening er gunstig for artroseleddet. Smerter er ikke farlig, og man får ikke «mer slitasjegikt» av normal fysisk aktivitet og trening. Men man bør unngå skader, og redusere aktiviteter som medfører store hevelser i etterkant.