Behandling av artrose (slitasjegikt)

Slitasjegikt kan gi smerte og fører til minsket bevegelighet i leddene. Dette er behandlingen som kan avhjelpe symptomene.

ARTROSE: Slitasjegikt kan ikke kureres, men det finnes likevel behandling som kan lette plagene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ARTROSE: Slitasjegikt kan ikke kureres, men det finnes likevel behandling som kan lette plagene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Artrose er det samme som slitasjegikt. Artrose er et problem som rammer tusenvis av nordmenn, særlig eldre personer. Sykdommen kan gi smerte og fører til minsket bevegelighet i leddene.

Når brusken mellom ledd ødelegges og i tillegg fører til forandringer i beinet som ligger rett ved, kaller vi det artrose. På røntgen kan man se at mellomrommet mellom bena er blitt mindre, og noen ganger kan en se se at beinet (skjelettet) har vokst noe rundt leddspalten.

Man kan få artrose i ett eller flere ledd, både kne, hånd/fingre, hofte, stortåen og skulderleddet i tillegg til kjeveleddet kan være rammet. Smerter og stivhet er de viktigste symptomene.

Alt om artrose, også kalt slitasjegikt

Artrose kan ikke kureres

Artrose kan ikke kureres, men symptomene kan lindres når de i perioder blir verre. Følgende behandlingsmetoder kan hjelpe:

  1. Trening og fysikalsk behandling og tilrettelegging
  2. Medikamenter
  3. Kirurgi

1. Trening og fysikalsk behandling

Ifølge helsenorge.no vil moderat, regelmessig trening reduserer smertene, og hjelper deg til å holde deg aktiv og bevege deg lettere. Forskning viser at trening hjelper mennesker som har artrose i kneet. Effekten er ikke like godt dokumentert hos dem som har artrose i hoften.

En fysioterapeut vil kunne gi råd om øvelser som kan hjelpe, men svømming, gange og sykling er gode treningsformer.

Ortoped forklarer: Utredning og behandling av slitasjegikt i hoften

Noe av det viktigste i behandlingen er å føre en sunn livsstil med fysisk aktivitet og vektreduksjon for dem som er overvektige. Vektreduksjon vil kunne redusere artroseplager spesielt i knær og hofter. Dessverre er det ofte slik at smertene og stivheten fører til at pasienten holder seg i ro for å unngå smerter. I ro blir brusken og blodgjennomstrømningen ikke stimulert, og man risikerer at artrosen blir enda verre.

Et ledd med dårlig brusk tåler mindre enn vanlige ledd. Støtdempende såler og mykt underlag kan gi en fin beskyttelse for leddet.

Ved smerter og besvær ved daglige funksjoner, kan det være en stor hjelp med forskjellige hjelpemidler som toalettforhøyer, strømpepåtaker og en stokk.

LES MER: Revmatolog og fysioterapeuter: Derfor hjelper trening ved artrose

2. Medikamenter

Legemidler kan redusere smerter, stivhet og gi bedre funksjon.

  • Paracetamol brukes som første valg.
  • Hvis paracetamol ikke har tilstrekkelig effekt, er det aktuelt å forsøke ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAID), under forutsetning av at man ikke har sykdommer som øker risikoen for bivirkninger av slike midler (tidligere magesår, hjertesvikt, redusert nyrefunksjon, forhøyet blodtrykk).
  • Kortisontabletter brukes ikke i artrosebehandling.

Kilde: SML.no

Glukosamin har vært anvendt som smertestillende middel ved artrose, men det har i undersøkelser ikke vært mulig å påvise noen relevant effekt på smerter, funksjon eller fremtidig ødeleggelse av ledd, ifølge Felleskatalogen.

LES OGSÅ: Psoriasis leddgikt

3. Kirurgi

Kirurgi er vanligvis effektivt for å redusere smerter i hofte eller kne. Ifølge Helsenorge.no er dette vanlige oprasjoner ved artrose:

Proteseoperasjon: Det er gode muligheter for at smerten og stivheten vil forsvinne helt etter en proteseoperasjon, men dette er en omfattende operasjon som ikke passer for alle. Du vil trenge noen uker for å komme deg etter en proteseoperasjon i hofte eller kne. Trening kan hjelpe. En fysioterapeut vil kunne gi deg råd om trening.

Osteotomi: En annen type operasjon, kalt osteotomi, der man fjerner en liten kile av lårbeinet i kneet, kan bedre smerter og bevegelighet. Forskning viser at det er like effektivt som en proteseoperasjon hos noen.

Hip resurfacing: Et alternativ til protese i hoften er hip resurfacing, som innebærer at man erstatter overflaten av hofteleddet med et kunstig belegg. Noe forskning viser bedring av smerter, stivhet og bevegelighet etter dette inngrepet, men man trenger flere studier for å se på sikkerheten av denne behandlingsformen over lengre tid.

LES OGSÅ: Smerter i tommelen?

Kilder:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Siri Opsahl Hetlevik REVMATOLOGI
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder: Helsenorge.no, SML.no, felleskatalogen.no