Artrose

Artrose, eller slitasjegikt, er den vanligste leddsykdommen i befolkningen, og man regner med at rundt 50% vil utvikle symptomgivende artrose i løpet av livet.

ARTROSE: Gradvis utvikling av smerte og stivhet ved belastning. Kan ramme et eller flere ledd: kne, hofte, skulder og rygg. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB Video: Lommelegen/Lofthus Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er artrose?

Artrose er karakterisert av fortynnet og skadet brusk i leddflatene, og nydannelse av bein i ytterkant av leddet. Brusken ligger som en beskyttende pute i leddflatene, og denne blir gradvis tynnere. Dette er en normal, aldersbetinget prosess som kan fremskyndes eller fremprovoseres av skader, langvarige belastninger, overvekt og genetiske faktorer.

Artrose kan påvises i ledd hos mange over en viss alder, men gir ikke nødvendigvis plager eller symptomer. Begrepet slitasjegikt er mye brukt, men kan være misvisende da andre faktorer enn slitasje spiller en stor rolle.

Hvilke ledd?

Artrose kan ramme alle ledd i kroppen, men opptrer hyppigst i:

  • Hofte
  • Kne
  • Fingre

Årsaker

Hvorfor får man artrose? De fleste tilfellene av artrose er såkalt idiopatisk – eller primær – artrose, der man ikke kjenner nøyaktig den underliggende årsaken. I noen tilfeller er årsaken kjent, da kalles det sekundær artrose. Dette gjelder artrose tilkommet etter for eksempel medfødt hoftedysplasi, barnesykdommer i hoften som Calve-Legg-Perthes, infeksjoner i leddet, svulster i leddet, langvarig leddgikt eller skader.

image: Knesmerter: Hva kan være årsaken?

Knesmerter: Hva kan være årsaken?

Den viktigste risikofaktoren for primær artrose er økende alder. Genetiske faktorer er av betydning, spesielt hos pasienter med polyartrose – der mange ledd er rammet av artrose. Overvekt er en risikofaktor for spesielt artrose i knær og hofter. Inflammasjon, eller betennelse, er av større betydning for utvikling av sykdommen enn man tenkte for noen år siden, da årsaken ble tilskrevet mekanisk slitasje.

Utbredelse

Artrose er svært hyppig, og den vanligste leddsykdommen. På mange måter kan funn av artrose i ledd hos pasienter over 60 år ses på som en normaltilstand. Men symptomgivende artrose finner man hos ca 10% av menn og 18% av kvinner over 60 år. (1)

HVA SKJER I LEDDET? Eksemplet viser et kneledd. Illustrasjon: VectorMine / Shutterstock / NTB, norsk bildetekst v. Lommelegen.
HVA SKJER I LEDDET? Eksemplet viser et kneledd. Illustrasjon: VectorMine / Shutterstock / NTB, norsk bildetekst v. Lommelegen. Vis mer

Arvelighet

Genetikk spiller en rolle, spesielt hos pasienter med polyartrose (artrose i mange ledd) og i særdeleshet hos de med artrose i fingerledd.

LES OGSÅ:
image: Leddsmerter: Hva kan være årsaken?

Leddsmerter: Hva kan være årsaken?

Symptomer

Det vanligste symptomet på artrose er leddsmerter, ofte ledsaget av leddstivhet. Det kan ofte oppleves «startvansker», at leddet er vondere og vanskeligere å bevege på morgenen og etter å ha vært i ro.

Leddet eller leddene kan bli mindre mobile. Artrosen kan gi betennelse, som kan gi hevelse og varmeøkning over leddet. Med tiden vil det komme benpåleiringer som vil være synlig som fortykket ledd eller knuter ved leddene, spesielt er dette synlig på fingre. Feilstillinger kan forekomme sent i sykdomsforløpet.

REVMATOLOGEN SVARER: Jeg har plager med finger. Er det artrose eller leddgikt?

BENPÅLEIRINGER: Uttalte beinpåleiringer hos eldre mann. Foto: Janisbija / Shutterstock / NTB
BENPÅLEIRINGER: Uttalte beinpåleiringer hos eldre mann. Foto: Janisbija / Shutterstock / NTB Vis mer

Forløp

Forløpet varierer svært fra pasient til pasient. Noen vil ha smerter i noen år, men så kan dette «brenne ut» og senere være lite plagsom. Noen vil utvikle gradvis med stivhet og redusert leddfunksjon, inntil det kreves operasjon. Mange vil uansett ha nytte av behandling, hjelpemidler og tiltak.

Kan det være noe annet?

Det vanligste symptomet på artrose er leddsmerter, og da vil alle andre leddsykdommer være aktuelle differensialdiagnoser. Det kan for eksempel være leddgikt, Bechterew, Psoriasis leddgikt og sjeldne bindevevssykdommer, men også bakteriell infeksjon i leddet, borreliose.

Kroniske smertesyndromer som fibromyalgi er en vanlig differensialdiagnose, og disse diagnosene kan også sammenfalle. Ellers kan skader, spesielt skader i knær og hofter, være aktuelle differensialdiagnoser.

ENDRINGER I LEDD: Dette skjer ved artritt og artrose. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ENDRINGER I LEDD: Dette skjer ved artritt og artrose. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Når oppsøke lege?

Har man leddsmerter som ikke går over etter noen uker, tross at man forsøker å bevege seg riktig, trene og lignende, skal man oppsøke lege. Man skal alltid oppsøke lege ved hovne ledd.

Diagnostisering

Legen vil gjøre en klinisk undersøkelse av aktuelle ledd, vurdere hevelse/grad av hevelse, tegn til beinpåleiringer og bevegelighet. Som oftest vil en form for billeddiagnostikk være nødvendig for å stille eksakt diagnose. Ultralyd og røntgen er svært nyttig og ofte tilstrekkelig. MR brukes av og til, spesielt med tanke på differensialdiagnoser og kartlegging av knær og rygg. Blodprøver er som regel normale.

ORTOPEDEN SVARER: Hva betyr MR-svaret, har jeg artrose eller ikke?

Behandling

Det finnes ingen kur for artrose, men mange ulike tiltak kan hjelpe på plagsomme symptomer. Behandlingen er også avhengig av hvilket eller hvilke ledd som er rammet.

For alle er det av betydning å få en ordentlig innføring i hva artrose er og hvordan man best kan håndtere det. Artroseskole og lignende anbefales der det er tilgjengelig.

Det er viktig at man er i aktivitet og ikke immobiliserer leddet og kroppen, noe som er en naturlig reaksjon når noe gjør vondt. Trening er derfor viktig, og for de fleste vil det være nødvendig og nyttig med treningsveiledning av fysioterapeut med erfaring med artrose.

Vektnedgang kan ha god effekt på smerter og øvrige symptomer hvis man er overvektig, og ikke minst kan det hindre forverring av plagene.

Smertelindrende hjelpemidler som skinner til håndledd og tommelfinger kan ha god effekt og hjelpe på håndfunksjonen.

image: LES MER: Behandling av artrose

LES MER: 
Behandling av artrose

Medikamentell behandling

Medikamenter gjør ikke noe med sykdomsutviklingen, og spiller en begrenset rolle i behandlingen av artrose. Smertestillende som paracetamol og ikke-steroide antiinflammatoriske medikamenter (NSAIDs) kan brukes i perioder, men bør ved langvarig bruk kontrolleres av lege.

Noen ganger kan man få betennelse og hevelse i leddene på grunn av artrosen, og da kan leddtapping og injeksjon av kortison i affisert ledd være god behandling.

Kirurgisk behandling

Kirurgi kan være til hjelp ved noen former for artrose. Ved hofteleddsartrose er hofteprotese en god og sikker behandling når øvrige tiltak ikke har ført i mål. Kneprotese skal også vurderes ved mye plager med kneleddsartrose. Sjeldnere setter man inn skulderprotese, men det gjøres fortsatt en del mindre skulderoperasjoner ved slitasje, selv om dokumentert effekt er begrenset. Ved stor smerteproblematikk og feilstillinger som gir dårlig funksjon kan andre operasjoner vurderes, slik som avstivninger (spesielt i fingre/hender).

LES OGSÅ: Bursitt, slimposebetennelse i ledd

image: Derfor hjelper trening ved artrose

Derfor hjelper trening ved artrose

Varighet og prognose

Man blir ikke frisk av artrose, det går ikke over, men plagene blir ikke nødvendigvis verre år for år. En del pasienter opplever at smertene er verst de første årene, mens senere preges sykdommen mest av stivhet.

Trening og fysikalsk behandling kan ha meget god effekt, spesielt ved kne- og skulderartrose. Protesekirurgi kan likevel bli aktuelt på sikt, men har ofte god effekt og målet er at man skal kunne leve et godt og aktivt liv selv om man har artrose.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Siri Opsahl Hetlevik REVMATOLOGI
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

1) WHO 2021 WHO | Chronic rheumatic conditions

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Siri Opsahl Hetlevik

REVMATOLOGI

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål