Artrose – slitasjegikt

Ved artrose er symptomene gradvis utvikling av smerte og stivhet i leddene.

ARTROSE: Gradvis utvikling av smerte og stivhet ved belastning. Kan ramme flere ledd. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ARTROSE: Gradvis utvikling av smerte og stivhet ved belastning. Kan ramme flere ledd. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Artrose, eller slitasjegikt, er den vanligste leddsykdommen etter 60-års alder. Den kan ramme flere ledd. Den rammer hyppig hofter, knær, føtter og hender, og man kan også få artrose i leddene i ryggsøylen.

Man tror at årsaken til artrose skyldes aldersforandringer i leddbrusken og at både vektbelastning og belastning fra feilstillinger eller tungt fysisk arbeid er medvirkende. Tidligere sykdom og skade i leddet kan også øke risikoen for å få artrose.

LES OGSÅ: Psoriasis leddgikt

LES OGSÅ:
image: Leddsmerter: Hva kan være årsaken?

Leddsmerter: Hva kan være årsaken?

Symptomer på artrose

Det første man merker er gjerne gradvis utvikling av smerte og stivhet ved belastning. Smertene fra artrose i hoftene kan kjennes som smerter i lysken som stråler ned på forsiden av låret mot kneet. Ved artrose i kneet kan man oppleve smerter i kneet, følelse av at kneet svikter og tendens til låsing når man bøyer kneet.

Ved artrose generelt kan man også etterhvert få startsmerter og smerter også i hvile og på natten. Smertene kan bedres etter litt bevegelse, for deretter å forverres etter langvarig belastning. Man kan ha gode og dårlige perioder. I motsetning til en del andre tilstander som kan ramme ledd, har man ved artrose ikke sykdomsfølelse, feber, vektnedgang eller andre sykdomstegn. Imidlertid kan det begrense livskvalitet til de som rammes.

REVMATOLOGEN SVARER: Jeg har plager med finger. Er det artrose eller leddgikt?

Når bør man oppsøke lege

Ved smerter fra ledd, bør man oppsøke fastlegen. Legen kan både utelukke andre årsaker til leddsmerter og komme med forslag til behandling, dersom det viser seg å være artrose. Etter at legen har hørt hvordan det arter seg og undersøkt, kanskje også tatt blodprøver, kan man henvises til røntgenbilde. Forandringer som synes på røntgen kan komme sent i forløpet, i tillegg til at det ikke alltid er samsvar mellom funn på bildene og grad av plager. Ved sykdomsfølelse, feber, vektnedgang og ved akutte smerter og hevelser i ledd må man kontakte lege raskt. Det er mange andre tilstander som kan ramme ledd, både andre typer leddgikt enn artrose, infeksjoner, blødning og flere andre tilstander.

LES OGSÅ: Bursitt, slimposebetennelse i ledd

ENDRINGER I LEDD: Dette skjer ved artritt og artrose. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ENDRINGER I LEDD: Dette skjer ved artritt og artrose. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling ved artrose

Det finnes ikke behandling ved artrose som gjør leddene normale igjen, men man kan ta sikte på videre forebyggende behandling og smertelindring. Kirurgisk behandling er også en mulighet.

Forebygging av videre utvikling av artrose kan gjøres i form av vektreduksjon, dette gjelder særlig for artrose i kneet. Dersom det i jobbsammenheng foreligger mye tungt fysisk arbeid, kan det være lurt å tilpasse dette. Videre kan man bruke hjelpemidler som stokk, tilpasning av feilstillinger med skosåler. Noen ganger kan man også få hjelp av kirurgi.

Man kan også henvises fysioterapeut for tøyning og opptrening av muskulatur som vil kunne bedre funksjonen i leddet og lindre smerter. Mange vil erfare at man da kan utsette operasjon med protese.

Hvorvidt man bør henvises til en ortoped (spesialist på kirurgi på skjelettet), kan man finne ut av sammen med sin fastlege. Ortopeden vil sammen med pasienten vurdere om det foreligger indikasjon for å sette inn protese, om man har sykdommer som gjør det vanskelig å gå gjennom en operasjon, og i hvilken alder det er lurt å sette inn en protese, forventet varighet av protesen og andre temaer.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Siri Opsahl Hetlevik

REVMATOLOGI

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål
image: Derfor hjelper trening ved artrose

Derfor hjelper trening ved artrose

Smertestillende

Av medisiner man kan bruke for å lindre smerten, er det som oftest paracetamol (f.eks. Paracet) som er førstevalget, hvis ikke sykdom eller andre medikamenter tilsier at man ikke skal bruke det. Ofte vil doseringer som 1 gram 2–3 ganger daglig gi effekt. Hos fastlege kan man be om resept på Paracet, slik at det blir billigere. Man kan også da få en doseringsplan av fastlege, som er trygg å følge over tid. Medikamenter som inneholder NSAIDs, slik som Ibux kan også være aktuelt, men mange av dem som er i en alder der man får artrose skal ikke bruke dette, rådfør deg derfor først med lege.

I noen tilfeller kan det være riktig å sette sprøyte med kortison inn i leddet. Glukosamin er et annet medikament som har blitt brukt, men forskning har funnet sikker effekt av glukosamin mot artrose.

ORTOPEDEN SVARER: Hva betyr MR-svaret, har jeg artrose eller ikke?

LES OGSÅ: Nakkeprolaps

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Siri Opsahl Hetlevik REVMATOLOGI
Få svar innen 3 dager for 299,-

Kilder:

Denne artikkelen er ikke ment å erstatte kontakt med lege.
Artikkelen ble opprinnelig skrevet av Katharina Eimind, lege. 20.06.2016. Kilder: Legemiddelhandboka
Revisjon: 10.12.2018: Elisabeth Lofthus, sykepleier