Artrose - slitasjegikt

Ved artrose er symptomene gradvis utvikling av smerte og stivhet i leddene.

ARTROSE: Gradvis utvikling av smerte og stivhet ved belastning. Kan ramme flere ledd. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ARTROSE: Gradvis utvikling av smerte og stivhet ved belastning. Kan ramme flere ledd. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Artrose, eller slitasjegikt, er den vanligste leddsykdommen etter 60-års alder. Den kan ramme flere ledd. Den rammer hyppig hofter, knær, føtter og hender, og man kan også få artrose i leddene i ryggsøylen.

Man tror at årsaken til artrose skyldes aldersforandringer i leddbrusken og at både vektbelastning og belastning fra feilstillinger eller tungt fysisk arbeid er medvirkende. Tidligere sykdom og skade i leddet kan også øke risikoen for å få artrose.

LES OGSÅ: Psoriasis leddgikt

LES OGSÅ:
Leddsmerter: Hva kan være årsaken?

Leddsmerter: Hva kan være årsaken?

Symptomer på artrose

Det første man merker er gjerne gradvis utvikling av smerte og stivhet ved belastning. Smertene fra artrose i hoftene kan kjennes som smerter i lysken som stråler ned på forsiden av låret mot kneet. Ved artrose i kneet kan man oppleve smerter i kneet, følelse av at kneet svikter og tendens til låsning når man bøyer kneet.

Ved artrose generelt kan man også etterhvert få startsmerter og smerter også i hvile og på natten. Smertene kan bedres etter litt bevegelse, for deretter å forverres etter langvarig belastning. Man kan ha gode og dårlige perioder. I motsetning til endel andre tilstander som kan ramme ledd, har man ved artrose ikke sykdomsfølelse, feber, vektnedgang eller andre sykdomstegn. Imidlertid kan det begrense livskvalitet til de som rammes.

REVMATOLOGEN SVARER: Jeg har plager med finger. Er det artrose eller leddgikt?

Når bør man oppsøke lege

Ved smerter fra ledd, bør man oppsøke fastlegen. Legen kan både utelukke andre årsaker til leddsmerter og komme med forslag til behandling, dersom det viser seg å være artrose. Etter at legen har hørt hvordan det arter seg og undersøkt, kanskje også tatt blodprøver, kan man henvises til røntgenbilde. Forandringer som synes på røntgen kan komme sent i forløpet, i tillegg til at det ikke alltid er samsvar mellom funn på bildene og grad av plager. Ved sykdomsfølelse, feber, vektnedgang og ved akutte smerter og hevelser i ledd må man kontakte lege raskt. Det er mange andre tilstander som kan ramme ledd, både andre typer leddgikt enn artrose, infeksjoner, blødning og flere andre tilstander.

LES OGSÅ: Bursitt, slimposebetennelse i ledd

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

ENDRINGER I LEDD: Dette skjer ved artritt og artrose. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ENDRINGER I LEDD: Dette skjer ved artritt og artrose. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling ved artrose

Det finnes ikke behandling ved aertrose som gjør leddene normale igjen, men man kan ta sikte på videre forebyggende behandling og smertelindring. Kirurgisk behandling er også en mulighet.

Forebygging av videre utvikling av artrose kan gjøres i form av vektreduksjon, dette gjelder særlig for artrose i kneet. Dersom det i jobbsammenheng foreligger mye tungt fysisk arbeid, kan det være lurt å tilpasse dette. Videre kan man bruke hjelpemidler som stokk, tilpasning av feilstillinger med skosåler. Noen ganger kan man også få hjelp av kirurgi.

Man kan også henvises fysioterapeut for tøyning og opptrening av muskulatur som vil kunne bedre funksjonen i leddet og lindre smerter. Mange vil erfare at man da kan utsette operasjon med protese.

Hvorvidt man bør henvises til en ortoped (spesialist på kirurgi på skjelettet), kan man finne ut av sammen med sin fastlege. Ortopeden vil sammen med pasienten vurdere om det foreligger indikasjon for å sette inn protese, om man har sykdommer som gjør det vanskelig å gå gjennom en operasjon, og i hvilken alder det er lurt å sette inn en protese, forventet varighet av protesen og andre temaer.

LES OGSÅ: Trening er god behandling for artrose

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Smertestillende

Av medisiner man kan bruke for å lindre smerten, er det som oftest paracetamol (f.eks Paracet) som er førstevalget, hvis ikke sykdom eller andre medikamenter tilsier at man ikke skal bruke det. Ofte vil doseringer som 1 gram 2-3 ganger daglig gi effekt. Hos fastlege kan man be om resept på Paracet, slik at det blir billigere. Man kan også da få en doseringsplan av fastlege, som er trygg å følge over tid. Medikamenter som inneholder NSAIDs, slik som Ibux kan også være aktuelt, men mange av de som er i en alder der man får artrose skal ikke bruke dette, rådfør deg derfor først med lege.

I noen tilfeller kan det være riktig å sette sprøyte med kortison inn i leddet. Glukosamin er et annet medikament som er blitt brukt. Når man ser på forskning, er det ikke funnet sikker effekt av glukosamin mot artrose.

ORTOPEDEN SVARER: Hva betyr MR-svaret, har jeg artrose eller ikke?

LES OGSÅ: Nakkeprolaps

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder:

Denne artikkelen er ikke ment å erstatte kontakt med lege.
Artikkelen ble opprinnelig skrevet av Katharina Eimind, lege. 20.06.2016. Kilder: Legemiddelhandboka
Revisjon: 10.12.2018: Elisabeth Lofthus, sykepleier