Stress og AD/HD utredning

Spørsmål

Hei !

På universitetet var jeg kjent som en danseløve, storsjekker, og en som stadig tok initiativ til noe, og alltid var med på noe moro og var midtpunktet og morromannen. I realiteten lå det vel bak at jeg ikke greide å konsentrere meg særlig om studiene, og livet/studieprogresjonen var i ferd med å glippe. En stund etter havnet jeg på sykehuset med en (stress) psykose.

Jeg er ukonsentrert og faller lett i staver, og blir stående i timevis på eks kjøkkengulvet og tenke. Jeg har vanskelig for å konsentrere meg om et TV program og har ingen leselyst lengre. F.eks orker jeg veldig lite av en bok før jeg må legge den fra meg.

Jeg føler meg utslitt, føler en enorm sårhet, har masse bekymringer, er usikker, fomlende, nervøs, lei meg og alene.

Samtidig opplever jeg å være tom, med behov for ytre stimuli, selv om jeg er sår og utslitt. Jeg er enormt rastløs og småredd for alt mulig, og føler at jeg trenger en ”oppkvikker”. Jeg er oppdratt til ikke å bruke alkohol, selv om jeg prøvde det i studietiden. Derfor jeg er veldig skeptisk til medisinene mot ADHD som blant annet inneholder psykotrope stoffer som jeg er redd for å bli avhengig av og som skal gjøre problemene mine verre.

Jeg føler meg utbrent og helt gåen. Blir oppgitt og lei meg over småting, og glemmer lett nøkler etc, glemmer å slokke lyset, å låse døren og har problemer med å komme meg ut dørene og å komme presis til avtaler. Jeg kommer alltid svett og oppkavet for sent til noe. Nå gruer jeg meg til jul pga alt stresset, menneskene jeg må møte, og all pyntingen, klær etc

På en måte får jeg lyst til å gå amokk og i ren frustrasjon knuse og ødelegge alt rundt meg, men jeg vet at det ikke nytter og at jeg da kommer i fengsel. Jeg har ofte vært fristet til å bruke vold, og har noen få ganger gjort det. Jeg ”koker” ofte over av frustrasjon og sinne inni meg.

Hva er mine muligheter til å få en ADHD utredning og hvordan får jeg det ?

På forhånd takk for svar.

Mann, 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Takk for et fint og ærlig brev.
Jeg forstår at du sliter nå og du ønsker et svar som feiler deg og helst en løsning på dine problemer.
Jeg kan ikke stille noen diagnose over nettet, men jeg gjør meg noen tanker.
Et AD/HD utredning kan du få gjennomført ved å kontakte din fastlege.
AD/HD (forkortelse for attention-deficit/hyperactivity disorder) regnes som et syndrom som består av manglende oppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet. Man deler ofte syndromet opp i tre typer avhengig av hva slags symptomer som er fremtredende:

1) Manglende oppmerksomhet
2) Hyperaktivitet kombinert med impulsivitet
3) En kombinasjon av de nevnte symptomer

Diagnosen stilles ut fra det kliniske bildet, og behandlingen består av sentralstimulerende medisiner og spesielt tilrettelagt psykoterapi.
Det finnes ikke en sikker fastlagt årsak til AD/HD eller AD/D. Man har derimot lenge forsket på mange ulike forklaringsmodeller, som psykologiske, arvelige, fysiologiske og biokjemiske forklaringer. Risikofaktorer som lav fødselsvekt (under 1000 gram), hodeskader, blyforgiftning og eksponering av fosteret for rusmidler (alkohol og kokain) og tobakk i svangerskapet har vært nevnt som mulige årsaker.
AD/HD-typen med symptomer som hyperaktivitet og impulsivitet er mye vanligere hos gutter enn hos jenter, mens typen med manglende oppmerksomhet er omtrent like vanlig hos begge kjønn. Ofte ser man at AD/HD går igjen i familier, som en familiesykdom, noe som kan tyde på en slags arvelighet.

Mye tyder på at pasienter med AD/HD eller AD/D har litt mindre aktivitet i visse hjerneområder som reguleres av noen stoffer som kalles dopamin og noradrenalin.
I all hovedsak regnes AD/HD eller AD/D som en sykdom som oppdages og behandles på barnestadiet, og barna blir i hovedsak mindre plaget med symptomer i voksen alder.
Det er imidlertid et økende fokus på ADHD for voksne og enten man ønsker medikamentell behandling eller øvelser og terapi, så vil din fastlege henvise deg til Voksenhabiliteringen på hjemstedet eller nærmeste større sykehus. Her vil de kunne foreta en utredning som krever en del tid og til slutt kan gi deg en sikker diagnose.
Du kan også henvende deg til Nasjonalt kompetansesenter for AD/HD og Tourettes syndrom på Ullevål universitetssykehus i Oslo.
Gå inn på hjemmesiden deres
http://www.nasjkomp.no/
Jeg vil også anbefale selvhjelpgruppen som er organisert av ADHD-Norge.
Gå inn på deres hjemmeside:
http://www.adhdnorge.no/index.asp?id=29428
En utredning kan være verdifull for deg, selv om dine symptomer nok er mer uspesifikke. Det vil si at de passer med en rekke tilstander, kanskje passer de best med utbrenthet.
Her vil uansett en utredning kunne sette deg i kontakt med en terapeut som kan hjelpe deg å få et bedre liv.
I din situasjon vil ofte samtaleterapi kunne hjelpe deg videre til å finne måter du kan takle stress og vanskelige følelser på.
Flere og flere mennesker finne i dagens stressede samfunn hjelp via meditasjon og yoga. Yoga er en fin inngangsport for meditasjonen, og for andre kan det fungere som mosjon.
Du kan lese mer om meditasjon og hvilke positive effekter det har for helsen:
http://www.lommelegen.no/840933/laer-aa-leve-her-og-naa

Du nevner i brevet ditt at du glemmer mye. Glemsomhet er i din alder helt og holdent et resultat av stress. Forhøyede nivåer av stresshormormonet kortisol er skadelig for hjernens hukommelsessenter Hippocampus.
Du kan lese mer om hvordan kronisk stress endrer hjernen på:
http://www.lommelegen.no/828973/kronisk-stress-endrer-hjernen
Hvis ikke du stresser ned så vil hjernen din ha problemer med å lagre informasjon og å hente informasjon av allerede lagret materiale.
På brevet ditt virker det som om du er preget av en del forventinger til hvordan du skal leve livet ditt og at dette stresser deg.
En psykolog eller en zencoach vil kunne hjelpe deg til å sortere ut hva som er viktig for deg og hvordan du ønsker å leve livet ditt, ved at du oppdager hva som er forventinger fra andre og hvordan dette stresser deg og faktisk ødelegger livsgleden din.
Jeg håper svaret er til hjelp.
Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn