Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Går det an å bli psykotisk av for lite søvn?

Spørsmål

Hei, jeg var arbeidsnarkoman fra jeg var 22 år til jeg var 35 år, med arbeidsdager på det verste opp i mot døgnet rundt, ble vekket mitt på natten og måte på jobb osv, sov sjelden hvis jeg hadde ansatte på jobb på natten.

Det jeg gjerne vil spørre deg om er følgende: Til slutt gikk det så langt at jeg "ble psykotisk i søvne"

1. Jeg så personer som stod over meg i sengen.

2. Jeg kunne se veggen på soverommet rase over meg og samboeren og reiste meg opp for å holde den oppe.

3. Jeg kunne gå rundt i rommet og lete etter døren, og trodde jeg var i et annet rom enn der jeg var 4. Jeg var på jobb døgnet rundt i søvne, pratet med kunder i søvne, våknet av at jeg trodde telefonen kom til å ringe og så videre.

Så kommer spørsmålet 1. På denne tiden hadde jeg konstant hodepine, orket ikke prate med noen andre enn det jeg absolutt måtte på jobb, og jeg snakket i telefonen når jeg kom hjem fra jobb. Så fort jeg kom hjem satt jeg jeg meg ned med telefonen, orket ikke sosialt samvær, la meg gjerne klokken 20:00 på kvelden og sov til 07:00. Sengen var knallgul av kroppsvette hver morgen, og jeg svettet i hender og så videre hele dagen, og jeg var aldri uthvilt når jeg våknet.

Hadde raseriutbrudd, og ble verbalt ufin på samboeren min hvis hun ikke klarte å komme seg ut fort nok når vi skulle noe. Jeg hadde dårlig forbrenning, og gikk på do kanskje kun en gang i uken, og følte at kroppen var stappfull hele tiden og jeg var aldri sulten. Jeg var alltid stresset uansett hvor god tid vi hadde. Hadde ingen gleder i livet, alt var et ork, noe som også dessverre resulterte i at samboeren min reiste fra meg, forståelig nok..

Kan det å være så psykisk sliten utløse "søvnpsykose" eller hva tror du er grunnen til at dette har oppstått?

Når jeg har nå har fått normale arbeidsdager og fremdeles like mye ansvar, så har alt dette blitt borte. Klarer du å stille noe "diagnose" på det jeg beskriver? Det som skremmer meg mest er de nattlige psykosene.

Mann 37
Svar

Hei.

Det er vanskelig og tildels umulig stille diagnoser i ettertid, og kun basert på din beskrivelse av dette her, og noe sikkert svar kan jeg nok ikke gi deg. Men jeg kan være enig med deg i at det klinger i retning av psykose når du forteller at du så personer som ikke var der og vegger som raste over deg. Psykose er jo per definisjon virkelighetsbrist, og det er jo det du forteller om her.

Det viktigste her er at du nå er over dette, og at det ligger bak deg, heldigvis. Jeg går også sterkt ut fra at du har lært mye av dette, inklusiv om hvor viktig søvn er, og å begrense arbeidsmengder, og det er bra, for da kan det hjelpe deg til å unngå tilsvarende episoder i fremtiden.

Jeg ville forøvrig ikke vært for opptatt av å finne et sikkert svar på om du var psykotisk eller ikke, for det har jo ingen praktiske konsekvenser for deg her og nå. Det viktigste er jo at dette nå ligger bak deg, og du har det bedre nå.

Ha det bra.