Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Schizoid?

Spørsmål

Hei. Etter ett år hos psykolog i 2015, fikk jeg vite at min psykolog hadde diagnostisert meg Schizoid, uten å informere meg om dette før jeg fikk en epikrise i posten etter avsluttet "utredning". Jeg har også vært til gynekolog som fant cyster på eggstokker, som hun spesifikt sa at hun ikke kunne stille PCO-diagnose på, noe min lege likevel har skrevet i min journal at jeg har.
.Jeg har i senere tid fått diagnosen hypoglykemi, som det heller ikke er tatt prøver for på påvise. Jeg avsluttet nylig mitt forhold til min fastlege som jeg har hatt i 6 år, da jeg opplevde at han behandlet meg dårligere. Han fortalte meg også at jeg kunne "hoppe av i svingen" istedet for å bruke prevensjon, da jeg "mest sannsynlig er mer infertil enn andre", noe som gjorde meg fullstendig knust. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Det ene er en schizofreni-diagnose som består av faktafeil (psykologen beskrev selvskading, noe jeg aldri har drevet med og som ikke finnes spor av på min kropp). Psykologen hadde også diktet opp andre ting, og i tillegg sagt at jeg hadde samtykket i hennes diagnose og symptomene. Jeg fikk fullstendig sjokk. Dette gjorde at jeg fikk behov for mer hjelp, og jeg går nå til en psykolog hvor dette dessverre er blitt et hovedtema. Sammen med en diagnose på PCO, astma med mer, som det ikke er gjennomført tester for, har satt min tillitt til helsevesenet på prøve. Schizofreni-diagnosen har gjort at jeg i møte med fastlege og helsevesen har fått angstproblematikk jeg ikke hadde før. Fastlege informerte heller ikke om nylig Rheumaprøve med unormalt funn.
Mitt spørsmål er, hvordan burde jeg presentere dette for ny fastlege?
Jeg ønsker dette:
- utredning for å finne ut om PCO og Hypoglykemi som ikke er gjort, er riktig.
- gå veien for å få slettet schizofrenidiagnosen min tidligere psykolog stilte. Sistnevnte har hatt en traumatiserende effekt på min hverdag. Jeg har i dag ny diagnose PTSD, ny psykolog, følge av dette. Jeg vil unngå rettens vei om jeg kan.

Svar

Hei! Jeg forstår godt at det må være frustrerende å få tilbakemelding om diagnose på denne måten og spesielt når man ikke er enig. Schizoid er egentlig en personlighetsforstyrrelse (avvik) og ikke en Schizofrenidiagnose. Det er stor forskjell på dette. Det finnes mange ulike personlighetsperspektiv med sine karakteristika. Alle har mer eller mindre en personlighet som passer inn under den enkelte kategori. feks engstelig, avhengig osv. Dersom dette avviker spesielt mye eller påvirker en persons hverdag og samhandling med andre mennesker, snakker vi om personlighetsforstyrrelse. Om du ikke er enig psykologens vurdering, har du gjort helt riktig i å få en vurdering av en annen. Om den nye psykologen ikke er enig i diagnosen, kan han snakke med den første psykologen. De kan i fellesskap evt slette diagnosen. Jeg er rimelig sikker på at dette kommer til å ordne seg.
Utredning for PCO og hypoglykemi er noe fastlegen kan ta tak i. Det er vanligvis gynekologer som stiller denne diagnosen ut fra visse kriterier. Her er det også mulig å be om ny vurdering av annen gynekolog om du følte deg dårlig ivaretatt. En fin start på utredning av hypoglykemi er å måle blodsukker gjennom døgnet. Før måltider, 2 timer etter og i fastende situasjon ( mer enn 6 timer etter mat) Om verdiene er avvikende vil fastlegen kunne bruke dette i henvisning til medisinsk poliklinikk ved nærmeste sykehus

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-