Tvangspreget personlighetsforstyrrelse

Er du sykelig opptatt av orden, regler, lister og ha kontroll over deg selv og andre? Det kan være tegn på tvangspreget personlighetsforstyrrelse.

ORDEN, RIGIDITET OG STRENG ORGANISERING: Ved tvangspreget personlighetsforstyrrelse er man opptatt av orden, perfeksjonisme, og å ha kontroll både personlig og i relasjon til andre. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
ORDEN, RIGIDITET OG STRENG ORGANISERING: Ved tvangspreget personlighetsforstyrrelse er man opptatt av orden, perfeksjonisme, og å ha kontroll både personlig og i relasjon til andre. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Tvangspreget personlighetsforstyrrelse har også blitt kalt anankastisk, kompulsiv, obsessiv personlighetsforstyrrelse.

Denne saken baserer seg på den gjeldende internasjonale klassifikasjonen av sykdommer og helseproblemer kjent som ICD-10. Dette systemet er under revisjon, og i den kommende utgaven, ICD-11 I ICD-11 blir personlighetsforstyrrelser vurdert med en kontinuerlig alvorlighetsskala basert på personlighetstrekk. Undergruppene - som for eksempel tvangspreget personlighetsforstyrrelse - blir fjernet og erstattet av alvorlighetsgrad.

Hva er tvangspreget personlighetsforstyrrelse?

En person med en tvangspreget personlighetsforstyrrelse karakteriseres av å være sykelig opptatt av orden, perfeksjonisme, og å ha kontroll både personlig og i relasjon til andre. Disse personene er lite fleksible, lite åpne og lite effektive. De kan være opptatt av detaljer, regler, lister, orden, registrering og timeplaner slik at hensikten med det de skal gjøre forsvinner.

Noen ganger er det umulig å fullføre prosjekter fordi de ikke møter de standarder han eller hun har satt for oppdraget. Personer med tvangspreget personlighetsforstyrrelse kan være arbeidsnarkomane og kun konsentrere seg om inntektsbringende aktiviteter, til fordel for relasjoner og fornøyelse. Det kan være vanskelig å være fleksibel når det gjelder moralske, etiske eller juridiske problemstillinger. Slike personer kan ha problemer med å kvitte seg med ting, og kan være svært sta og påholdne med penger. Hvis andre ikke vil følge den tvangspregedes regler kan vedkommende ha problemer med å delegere ut oppgaver. (4, 5)

Flere symptomer

Personlighetsforstyrrelse kjennetegnes ved:

  • Usikkerhet
  • Perfeksjonisme
  • Overdreven samvittighetsfullhet
  • Kontroll og opptatthet av detaljer
  • Stahet
  • Forsiktighet og rigiditet.
  • Det kan inntreffe påtrengende og uønskede tanker eller impulser mindre alvorlige enn de som sees ved tvangslidelser: OCD (obsessive-compulsive disorder).

(2)

Hvor vanlig er tvangspreget personlighetsforstyrrelse?

Dette er den mest vanlige personlighetsforstyrrelsen i den generelle befolkningen. Omtrent 2% har personlighetsforstyrrelsen og den er noe hyppigere hos menn enn kvinner. Personer som lider av tvangspreget personlighetsforstyrrelse vil oftere ha en akademisk bakgrunn enn befolkningen forøvrig og lettere kunne finne seg til rette i offentligheten, eller et annet arbeid med strenge krav til å følge regler, snarere enn oppfinnsomhet og kreativitet.

Kan det være noe annet?

Andre diagnoser som kan ha lignende symptomer og må utelukkes før diagnosen settes:

Hvordan settes diagnosen?

Å like orden, systematisering og regler er ikke i seg selv noe galt, og ikke tilstrekkelig for diagnosen. Det kreves at væremåten innebærer problemer for deg eller andre rundt deg i hverdagen og funksjonssvikt tilsvarende kravene for alle personlighetsforstyrrelser.

Hvis du mistenker at du eller noen av dine nærmeste lider av en personlighetsforstyrrelse og ønsker hjelp, bør du oppsøke fastlege. Fastlegen er den som kan henvise til utredning og behandling. En psykiater eller psykologspesialist kan stille diagnosen din ved hjelp av intervjuer og observasjoner. Diagnosen hviler fullt og helt på informasjon fra deg eller dine nærmeste. Diagnose som stilles ut fra her-og-nå-situasjon kan fort bli feil, og det er viktig å stille diagnosen sett i lys av din forhistorie.

Husk at en diagnose kan aldri fortelle hvem du er og definere deg som person, men det kan være et verktøy for å finne riktig behandling. Mange som har en personlighetsforstyrrelse, har i praksis flere diagnoser samtidig. (3, 4)

Behandling

En personlighetsforstyrrelse er kronisk, og behandlingen vil kunne gå ut på flere ulike tiltak. En stor del av dette vil innebære å behandle kriser, angstsymptomer og depressive symptomer som kan følge med tilstanden. Det er viktig at du som har denne personlighetsforstyrrelsen får undervisning og hjelp, slik at dun kan kjenne dine egne trekk og lære å takle disse. (4)

Hvis du har tvangspreget personlighetsforstyrrelse kan du ha nytte av psykoterapi, med fokus på å redusere kontrollbehov. Hvis du har tvangspreget personlighetsforstyrrelse kan du også være utsatt for depressive symptomer. Depresjon kan behandles med antidepressive medikamenter. (SSRI) (3)

Kilder:

1) who.int 2) ICD10 3) Lærebok i psykiatri, Malt et. al., Gyldendal Akademisk, 2017. 4) Lommelegen - personlighetsforstyrrelser 5) Lommelegen personlighetsforstyrrelser del 2 6) SMNL 10.08.18

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer