Dramatiserende personlighetsforstyrrelse

Dramatiserende personlighetsforstyrrelse er kjennetegnet ved overfladiske følelser, selvdramatisering, overdrevne følelsesutbrudd, selvopptatthet, selvmedlidenhet, mangel på hensyn til andre, lett sårbare følelser og stadig søking etter anerkjennelse og oppmerksomhet.

ELSKER Å VÆRE MIDTPUNKT: Teatralsk væremåte og sterkt oppmerksomhetsbehov går ut over relasjonene til andre mennesker. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
ELSKER Å VÆRE MIDTPUNKT: Teatralsk væremåte og sterkt oppmerksomhetsbehov går ut over relasjonene til andre mennesker. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Dramatiserende personlighetsforstyrrelse er også kjent som hysteriform personlighetsforstyrrelse, dramatisk, teatralsk eller psykoinfantil personlighetsforstyrrelse. I DSM-diagnosesystemet kalles det histrionisk personlighetsforstyrrelse.

Denne saken baserer seg på den gjeldende internasjonale klassifikasjonen av sykdommer og helseproblemer kjent som ICD-10. Dette systemet er under revisjon.

Hva er dramatiserende personlighetsforstyrrelse?

Dramatiserende og kjennetegnes ved en svært emosjonell tilnærming til mange spørsmål og situasjoner, gjerne fulgt av et sterkt oppmerksomhetsbehov. Slike personer mistrives når de ikke er i begivenhetenes sentrum, og hele deres selvfølelse avhenger av oppmerksomheten de får. Personene er lett påvirkelige, men kan ofte misforstå relasjoner til andre mennesker og vurdere dem som mer intime enn de faktisk er.

LES OGSÅ: Paranoid personlighetsforstyrrelse

Flere symptomer

Ifølge ICS-10 har dramatiserende personlighetsforstyrrelse disse kjennetegn:

  • Overfladiske og labile følelser
  • Selvdramatisering
  • Teatralske fakter
  • Overdrevne følelsesuttrykk
  • Mottagelighet for suggesjon
  • Egosentrisitet
  • Selvmedlidenhet
  • Mangel på hensyn til andre
  • Lett sårbare følelser
  • Vedholdende søking etter anerkjennelse, spenning og oppmerksomhet.

(2)

Hva er årsak til personlighetsforstyrrelsen?

Årsaken er knyttet dels til psykologiske og sosiale forhold og dels til utvikling av personlighet i sin alminnelighet. Arvelige forhold spiller også en viktig rolle. (7)

Hvordan stilles diagnosen?

Hvis du mistenker at du eller noen av dine nærmeste lider av ustabil emosjonell personlighetsforstyrrelse bør du oppsøke fastlege. Fastlegen er den som kan henvise til utredning og behandling. En psykiater eller psykologspesialist kan stille diagnosen ved hjelp av intervjuer og observasjoner. Diagnose som stilles ut fra her-og-nå-situasjon kan fort bli feil, og det er viktig å stille diagnosen sett i lys av hele din forhistorie. (3)

Husk at en diagnose kan aldri fortelle hvem du er og definere deg som person, men det kan være et verktøy for å finne riktig behandling. Mange som har en personlighetsforstyrrelse, har i praksis flere diagnoser samtidig.

Det å være dramatiserende og teatralsk er ikke i seg selv noe galt, og ikke tilstrekkelig for diagnosen, det kreves at væremåten innebærer problemer for deg eller andre rundt deg i hverdagen og funksjonssvikt tilsvarende kravene for alle personlighetsforstyrrelser. (3)

Kan det være noe annet?

Andre diagnoser som kan ha lignende symptomer er:

(3)

Behandling

En personlighetsforstyrrelse er kronisk, og behandlingen vil kunne gå ut på flere ulike tiltak. En stor del av dette vil innebære å behandle kriser, angstsymptomer og depressive symptomer som kan følge med tilstanden. Det er viktig med undervisning og hjelp til pasienten, slik at han eller hun kan kjenne sine egne trekk og lære å takle disse. (4)

Personer med dramatisk personlighetsforstyrrelse kan ha nytte av psykodynamisk psykoterapi, det er imidlertid ikke gjennomført godt kontrollerte behandlingsstudier av denne typen personlighetsforstyrrelser. (3)

1) who.int 2) ICD10 3) Lærebok i psykiatri, Malt et. al., Gyldendal Akademisk, 2017. 4) Lommelegen - personlighetsforstyrrelser 5) Lommelegen personlighetsforstyrrelser del 2 6) Sykehuset Østfold 7) SMNL 08.08.18

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer