Avhengig personlighetsforstyrrelse

Overlater du alle viktige valg om eget liv til andre? Føler du deg stadig liten, hjelpeløs og er redd for å bli forlatt? Dette kan være tegn på avhengig personlighetsforstyrrelse.

AVHENGIG AV ANDRE: Ved avhengig personlighetsforstyrrelse er adferden ofte klamrende, og personen kan oppleve stor frykt for å bli forlatt eller være alene. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
AVHENGIG AV ANDRE: Ved avhengig personlighetsforstyrrelse er adferden ofte klamrende, og personen kan oppleve stor frykt for å bli forlatt eller være alene. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Avhengig personlighetsforstyrrelse kan også bli kalt astenisk personlighetsforstyrrelse, inadekvat personlighetsforstyrrelse, passiv personlighetsforstyrrelse eller selvutslettende personlighetsforstyrrelse.

Denne saken baserer seg på den gjeldende internasjonale klassifikasjonen av sykdommer og helseproblemer kjent som ICD-10. Dette systemet er under revisjon.

Hva er avhengig personlighetsforstyrrelse?

En avhengig personlighetsforstyrrelse karakteriseres av lav selvtillit, et kronisk behov for å bli tatt vare på, og redselen for å bli forlatt av viktige personer i hans eller hennes liv. Atferden er ofte klamrende, og personen kan ha problemer med å ta avgjørelser andre ser på som hverdagslige uten råd og forsikringer fra andre.

Ofte overlater de ansvaret for viktige områder av livet til andre, og har problemer med å vise at de er uenige med andre fordi er redd for å miste støtte og anerkjennelse. Den lave selvtilliten gjør at de kan ha vansker med å starte egne prosjekter, men anstrenger seg for å få støtte og komplimenter fra andre, og noen ganger vil de til og med gjøre ubehagelige ting for å oppnå dette. Slike personer går ofte rett over i et nytt forhold når et tidligere forhold brytes, og han eller hun føler seg redd og hjelpeløs når de er alene fordi de ikke tror på evnen til å ta vare på seg selv. (4)

Hvor vanlig er denne personlighetsforstyrrelsen?

Avhengig personlighetsforstyrrelse forekommer i omlag 1,5% av befolkningen, og er vanligere hos kvinner enn menn. (3)

Årsak

Årsaken til avhengig personlighetsforstyrrelse er ikke kjent, men personlighettrekket nevrotisme, som i stor grad er medfødt (genetisk bestemt) har betydning for mennesker med avhengig personlighetsforstyrrelse. (3)

Flere symptomer

  • Oppmuntrer til at andre skal ta de fleste viktige beslutninger i ens liv
  • Underordning av egne behov i forhold til dem man er avhengig av, og urimelig ettergivenhet overfor deres ønsker
  • Manglende vilje til å stille berettigede krav til dem man er avhengig av
  • Følelse å være utilpass eller hjelpeløs når man er alene
  • Opptatthet eller frykt for å bli forlatt av en nær person
  • Begrenset evne til å ta dagligdagse beslutninger uten en overdreven mengde råd og bekreftelser fra andre

(3)

FRYKT FOR Å BLI FORLATT: Opptatthet eller frykt for å bli forlatt av en nær person kan være et symptom på denne personlighetsforstyrrelsen. Foto: NTB Scanpix
FRYKT FOR Å BLI FORLATT: Opptatthet eller frykt for å bli forlatt av en nær person kan være et symptom på denne personlighetsforstyrrelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Diagnosen

Det å føle seg avhengig av viktige personer i sitt liv er ikke i seg selv noe galt, og ikke tilstrekkelig for diagnosen, det kreves at væremåten innebærer problemer for deg eller andre rundt deg i hverdagen og funksjonssvikt tilsvarende kravene for alle personlighetsforstyrrelser.

Hvis du mistenker at du eller noen av dine nærmeste lider av en personlighetsforstyrrelse og ønsker hjelp, bør du oppsøke fastlege. Fastlegen er den som kan henvise til utredning og behandling.

En psykiater eller psykologspesialist kan stille diagnosen din ved hjelp av intervjuer og observasjoner. Diagnosen hviler fullt og helt på informasjon fra deg eller dine nærmeste. Diagnose som stilles ut fra her-og-nå-situasjon kan fort bli feil, og det er viktig å stille diagnosen sett i lys av hele din forhistorie.

Husk at en diagnose kan aldri fortelle hvem du er og definere deg som person, men det kan være et verktøy for å finne riktig behandling. Mange som har en personlighetsforstyrrelse, har i praksis flere diagnoser samtidig. (3, 4)

Kan det være noe annet?

Andre diagnoser kan ha lignende symptomer som avhengig personlighetsforstyrrelse:

Behandling

En personlighetsforstyrrelse er kronisk, og behandlingen vil kunne gå ut på flere ulike tiltak. En stor del av dette vil innebære å behandle kriser, angstsymptomer og depressive symptomer som kan følge med tilstanden. Det er viktig at du som har denne personlighetsforstyrrelsen får undervisning og hjelp, slik at dun kan kjenne dine egne trekk og lære å takle disse. (4)

Hvis du har avhengig personlighetsforstyrrelse kan du ha nytte av psykodynamisk psykoterapi, med fokus på din avhengighet med målsetning om å få bedre selvtillit og selvstendighet. Gruppebehandling med samme målsetning kan også være til hjelp. Kognitiv behandlig med fokus på å endre dine oppfatninger av deg selv som hjelpeløs, kan også ha effekt. Behandling med medisiner er det vanligvis ikke behov for. (3)

1) who.int 2) ICD10 3) Lærebok i psykiatri, Malt et. al., Gyldendal Akademisk, 2017. 4) Lommelegen - personlighetsforstyrrelser 5) Lommelegen personlighetsforstyrrelser del 2 6) SMNL 08.08.18

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer