image: Voksen mann: Har jeg ADD/ ADHD?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Voksen mann: Har jeg ADD/ ADHD?

Spørsmål

Jeg har siden ungdomsskolen slitt med konsentrasjon. På videregående fikk jeg under middels karakterer + dårlig orden. Siden da har jeg ikke tatt utdanning. Derfor - fast forward til nå; jeg er 48, og har begynt som lærling for å få fagbrev innen (--). Problemet er at jeg sliter med å absorbere stoffet. Dette er et felt jeg liker og interesserer meg for.

Jeg ble utredet i 2007 og i fjor, begge diagnoser ble dystymi. Ba dem utrede meg for ADHD/ADD også sist gang, men de konkluderte med at jeg IKKE hadde ADD. Ting ble ikke særlig bedre.

Hobbyer jeg interesserte meg for før klarer jeg ikke tanken på nå. Alt som krever et minimum av konsentrasjon blir utsatt/droppet. Slik har det vært de siste årene. Det å leve uten å ha hobbyer og ting å drive med forsterket depresjonen.

De som utredet meg mente at det var motsatt; at jeg er depressiv og DERFOR mister lysten på hobbyer og ting jeg interesserte meg for.

Fikk snakket med fastlege og fikk startet opp en andre utredning, også nå blir jeg sjekket for ADD. Grunnen til at jeg ønsker å få diagnosen ADD er todelt;

1) Da vet jeg hva jeg sliter med

2) At jeg jeg isåfall kan få medisin som feks Attentin/Ritalin. Jeg har nemlig prøvd ut disse på egen hånd (fikk tak i hos en bekjent) og det jeg opplevde var herlig! Jeg fikk ro og fokus av det. Den første gangen jeg prøvde det satt jeg rolig og konsentrert og tegnet i 3 strake timer, det var fantastisk! Jeg LEVDE igjen!

Problemet er at jeg kan ikke si dette til min psykolog/lege siden de da vil anta at jeg er en misbruker som er ute etter medikamenter. Det er derfor jeg spør en onlinelege.no om råd da jeg kan være anonym.

Jeg har aldri hatt det så bra som i de helgene jeg prøvde disse medikamentene. Jeg vil bare ha meningen med livet mitt tilbake. Og det tror jeg at jeg får ved å prøve ADHD-medisin. Attentin fungerte veldig bra for meg.

Hjelp meg. Hva gjør jeg? Om de også denne utredningen konkluderer med at jeg ikke har ADD så vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Fra før nyttår 2020 og til juli/august 2020 sto jeg på Cipralex 20mg uten merkbar bedring. Seponerte i juli/august og går ikke på det nå.

Mann 48
Svar

Hei.

Såvidt jeg forstår, er du nå altså under ny utredning, inklusiv mhp ADD/ADHD. Det første jeg da tenker, er at du bør avvente resultatet og konklusjonene av den utredningen.

Hvis det nå påny ender med at du ikke ser ut til å ha diagnosen ADD/ADHD, så har du grunn til å stole på det, især fordi du er utredet to ganger for det med samme resultat. Det er isåfall en teoretisk mulighet for at du kan ha dine konsentrasjons- og motivasjonsproblemer som følge av en ubehandlet depresjon. Jeg tenker at det kan være en forklaring og hypotese som kan stemme, inntil det motsatte er bevist.

Du skriver at du brukte Cipralex i en periode mot depresjon, men at du ikke merket noen bedring. Det er et antidepressivum som ofte har god effekt mot depresjon, men det er heller ikke slik at det virker i alle tilfeller. Det er ikke uvanlig at man må forsøke mer enn ett antidepressivt middel, før en finner det som virker. Derfor ville jeg ha diskutert med legen din om du kanskje burde forsøke et annet. Hvis du da finner en antidepressiv medisin som letter depresjonen din, og du merker at konsentrasjonsproblemene dine m.v. avtar og at du fungerer bedre, så vil det naturligvis tyde på at det har vært en depresjon som lå bak dine problemer. Dette ville jeg så avgjort ha testet ut, hvis jeg var deg, for du har potensielt svært mye å vinne på det, og ingenting å tape på å teste ut dette.

Så til det med at du følte deg så vel da du testet medisiner mot ADD / ADHD. Det er lett å tolke det som et tegn på at du kanskje har ADD/ ADHD, men samtidig beviser det ingenting, for det er nemlig slik at slike medisiner kan gi økt velbefinnende som bivirkning. Det er jo sentralstimulerende midler, altså amfetaminlignende. Så ikke tenk på dette som "bevis" på at du har ADD/ ADHD, idet det kan være helt feil konklusjon. Mange og enhver vil kunne kjenne økt velbefinnende ved inntak av slike medisiner, og det er nettopp derfor de har et høyt misbrukspotensiale, altså at folk liker virkningen.

Det er imidlertid ikke uinteressant, så derfor synes jeg du skal dele den informasjonen og erfaringen din lege og psykolog. Leger og psykologer er ikke moraliserende og vil ikke tenke på deg som misbruker av den grunn, slik du har tenkt.

Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: Inna Kot / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-